Moderator: Moderator
Plyn chlodazcy silnik
Mam III 1.6 CL
Jestem zielony co do budowy silników.
Musze dolac plynu chłodzącego bo w zbiorniczku wyr. jest sucho.
Jaki mam kupić plyn?Czy ma mnic tylko taki sam kolor?
Jestem zielony co do budowy silników.
Musze dolac plynu chłodzącego bo w zbiorniczku wyr. jest sucho.
Jaki mam kupić plyn?Czy ma mnic tylko taki sam kolor?
- loonnger
- Berbeć
loonnger, dolej taki sam kolor płynu chłodzącego
jak masz różowy to dolej rózowy jak masz zielony to zielony i że by był na glikolu są one mieszalne tylko odpuść sobie borygo no i chyba oczywiste jest że lejemy do zbiorniczka tylko tyle gdzie jest wskazanie max a nie po sam korek pozdrawiam
jak masz różowy to dolej rózowy jak masz zielony to zielony i że by był na glikolu są one mieszalne tylko odpuść sobie borygo no i chyba oczywiste jest że lejemy do zbiorniczka tylko tyle gdzie jest wskazanie max a nie po sam korek pozdrawiam-

marko1967 - Members
loonnger, czasem wymiana może dać dużo bo jak auto kupiłeś nie dawno np:mieśiąc temu i od tego czsu ubyło Ci sporo płynu to może poprzedniemu właścicielowi terz ubywało i dolewał tylko wode bo auto miało iść na sprzedaż i teraz kolor płynu został a właściwości nie i może się zdażyć że ten płyn zamarza już przy -5stopniach bo jest tam więcej wody niż orginalnego płynu to również możesz rozważyć koncentrat dobrej firmy wyjdzie Cie około 40zł i około 1 godz czasu a jak faktycznie w chłodnicy jest więcej wody niż płynu to zimą czasem szlak Cie trafi jak coś tam rozsadzi i koszt naprawy większy pozdrawiam
-

marko1967 - Members
troche dziwne zjawisko wygląda na to jak bybyło mało oleju (oleju jest dość?)sebagzg napisał(a):hmmm wymienie jeszcze ten filtr oleju.. a co jeszcze ostatnio zauwazylem ze dzieje sie to jak stoje pod gorka albo jak skrecam na ostrym zakrecie)
-

marko1967 - Members
W golfach padają pompy miałem taki przypadek w 1.6 ale najpierw sprawdź czujniki bo one też często padają, jak miga Ci kontrolka to dodaj gazu powyżej 3000rpm jak nie włączy się brzęczyk a kontrolka będzie dalej migać to na 90% czujnik. Najlepiej podjedź gdzieś do warsztatu gdzie maja manometr do mierzenia ciśnienia oleju to trwa 10 min.
A co do filtrów to jak kolega napisał nie wkładaj badziewia jakichś typu tecnocar czy hengst ja osobiście używam manna ale możesz założyć fiaama, championa, filtrona albo jakiś inny markowy filtr. Jeśli chodzi o olej pewnie dużo osób się ze mną nie zgodzi ale ja bym lotosa do swojego silnika nie wlał.
A co do filtrów to jak kolega napisał nie wkładaj badziewia jakichś typu tecnocar czy hengst ja osobiście używam manna ale możesz założyć fiaama, championa, filtrona albo jakiś inny markowy filtr. Jeśli chodzi o olej pewnie dużo osób się ze mną nie zgodzi ale ja bym lotosa do swojego silnika nie wlał.
VW Power
-

Reiven - Gaduła
- Rocznik: 1995
- Silnik: 2000
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 3-drzwiowe
wyciek płynu
witam. ja mam podobny problem z wyciekiem płynu tylko ucieka mi on z takiej rurki rozdzielającej (tzw moim zdaniem trójnik który wychodzi z nagrzewnicy. wyjąłem to jakiś czas temu i był spokój ale znowu zaczyna uciekać tamtędy. dokręcałem też opaski i też był spokój ale nadal leci. znajomy mechanik kazał mi jechać do gazownika bo oni mają takie rurki i wymienić ją na metalową, gdyż ta już jego zdaniem się wysłużyła. pomoże to coś? pozdrawiam
- klakier85
- Berbeć
chłodzenie
Witam,
Nawet nie wiem jak to napisać
wycieka mi płyn chłodzący (golf 3 1.8 benzyna 1994 r.) z pod tego plastikowego łącznika, który jest przykręcony do bloku silnika a do niego są wpięte węże doprowadzające płyn. Chyba poprzedni właściciel za mocno dokręcił i powstało pęknięcie. Muszę kupić nowy element tylko nie mam pojęcia jak ta część się nazywa
, próbowałem ratować tą cześć smarując Hermetic-iem ale niestety nie zdało to egzaminu.
Pozdrawiam
Nawet nie wiem jak to napisać
, próbowałem ratować tą cześć smarując Hermetic-iem ale niestety nie zdało to egzaminu.
Pozdrawiam
- brawura
- Berbeć