Moderator: Moderator
-

Zico63 - Members
termostat
Witam.Miałem problem z temperatura silnika .Nie chciał sie zagrzać,po wymianie termostatu jest ok.Trzyma cały czas 90 st.Tylko mam pytanie czy mam zresetować komputer?Silnik 2E 2,0 L.VW Golf III GTI Edition.Podwójny komputer pokładowy.
-

fneo - Berbeć
wiatrak działa ,wskazówka wskaźnika jest cały czas w pozycji na maxa ,nawet przy zimnym silniku .A jak trochę pochodzi a szczególnie na mieście to miga kontrolka temperatury , przewody do chłodnicy są gorące czyli termostat powinien być ok!!!!!
- Zakizak
- Berbeć
Sorki ze sie wrypie w Twoj temat, ale nie chce zasmiecac za kazdym razem forum... Mozecie mi powiedziec z jakiego powodu moze sie robic cisnienie w ukladzie chlodzenia? Dzis wymienilem ten trojnik gdzie sie lacza przewody ukl chlodzenia i pojezdzilem 15min i znow ubywa plynu i jest schlapany ten trojnik plynem.. Autko i tak juz poszlo do roboty uszczelki, ale bez przesady nawet 10 tys nie zrobilem na tamtej a juz do wymiany. pomozcie jak mozecie 

-

_mAster_ - Czytacz
wentylator chłodzenia
Witam.A ja mam taki problem.Na zimnym silniku jak go uruchamiam to wentylatory chłodnicy dostają jakiś wariackich obrotów.Po nagrzaniu sie silnika te b.szybkie obroty znikają i tylko pracuje wentylator tak jak przy normalnym nagrzaniu sie całego układu chłodzenia,o wiele ciszej.Albo z rana przed odpaleniem auta zdejmuję kostkę z silnika wentylatora i tak jeżdże do momentu uzyskania 90 st.I wtedy zakładam znów kostkę i jest OK.Pomóżcie bo ręce opadają.Byłem juz na komputerze i nie wykrył usterki.Silnik 2E 2,0 8V.benzyna.Z klimatronic. 

-

fneo - Berbeć
Nie odpala na gazie+ubywajacy plyn chlodniczy
WItam
jak w temacie golfik 3 1.8 aam+LPG nie odpala na gazie rusza dopiero gdy silnikk jakby sie nagrzeje tak ze 30 stopni.a najbardziej zstanawia mnie en ubywajacy plyn jakis miesiac temu dolalem prawie do maks.dzisiaj zagladam a tam w zbiorniczku nic.
w zwiazku z tym nie odpalaniem gazownik powiedzial zeby wymienic swiece a potem ewentulnie kble WN. swiece wymienilem ale wydaje mi sie ze to ne bedzie przyczyna a nie zamierzac ladowac nie potrzebnie kasy w wymiane wszytskiego po kolei .
czy mozliwe jest teraz przy takiej pogodzie ze parownik gdy nie ma w nim plynu zamarzal i dlatego nie chce odpalac na LPG. a i zauwazylem bynajmniej tak mi sie wydaje ze chyba czasem gdy przekrecam kluczyk w stacyjce nie slychac tego elektrozaworu przy butli LPG
pozdrawiam.
jak w temacie golfik 3 1.8 aam+LPG nie odpala na gazie rusza dopiero gdy silnikk jakby sie nagrzeje tak ze 30 stopni.a najbardziej zstanawia mnie en ubywajacy plyn jakis miesiac temu dolalem prawie do maks.dzisiaj zagladam a tam w zbiorniczku nic.
w zwiazku z tym nie odpalaniem gazownik powiedzial zeby wymienic swiece a potem ewentulnie kble WN. swiece wymienilem ale wydaje mi sie ze to ne bedzie przyczyna a nie zamierzac ladowac nie potrzebnie kasy w wymiane wszytskiego po kolei .
czy mozliwe jest teraz przy takiej pogodzie ze parownik gdy nie ma w nim plynu zamarzal i dlatego nie chce odpalac na LPG. a i zauwazylem bynajmniej tak mi sie wydaje ze chyba czasem gdy przekrecam kluczyk w stacyjce nie slychac tego elektrozaworu przy butli LPG
pozdrawiam.
- kanar105
- Berbeć
Komputer: wymaga tylko wtedy resetowania gdy padło elektryczne urządzenie z grupy sterowania silnika.
Czujnik: pełne wychylenie, od razu po włączeniu kluczyka to zwarcie - czujnika lub jego przewodów (po odpięciu czujnika wskaźnik powinien pokazać minimum temperatury - jeśli bez zmian to przewody).
Ciśnienie: uszkodzenie lub zapchanie korka na zbiorniczku płynu - powinien utrzymywać pewne (90-115kPa) nadciśnie w układzie ale przy rozgrzewaniu się silnika (rozszerzanie płynu!) powinien upuścić powietrza i póżniej opobrać je z powrotem z atmosfery.
Termostat: niekoniecznie, gorące ale jak bardzo - czy nie ponad 110°C? mogą być przypadkowo dwa uszkodzenia jednocześnie.
Czujnik: pełne wychylenie, od razu po włączeniu kluczyka to zwarcie - czujnika lub jego przewodów (po odpięciu czujnika wskaźnik powinien pokazać minimum temperatury - jeśli bez zmian to przewody).
Ciśnienie: uszkodzenie lub zapchanie korka na zbiorniczku płynu - powinien utrzymywać pewne (90-115kPa) nadciśnie w układzie ale przy rozgrzewaniu się silnika (rozszerzanie płynu!) powinien upuścić powietrza i póżniej opobrać je z powrotem z atmosfery.
Termostat: niekoniecznie, gorące ale jak bardzo - czy nie ponad 110°C? mogą być przypadkowo dwa uszkodzenia jednocześnie.
-

Zico63 - Members
Zakizak napisał(a):wiatrak działa ,wskazówka wskaźnika jest cały czas w pozycji na maxa ,nawet przy zimnym silniku .A jak trochę pochodzi a szczególnie na mieście to miga kontrolka temperatury , przewody do chłodnicy są gorące czyli termostat powinien być ok!!!!!
jesli nawet przy zimnym silniku..... wiec nic wiecej jak wskaznik temperatury i czujnik temperatury!! u mnie tak sie stalo i mialem na max temperatury kontrolka mi mrugala wymienilem czujnik i jest teraz 82 85...
- bemo24
Mexican napisał(a):na bank uszczelka pod glowicą,
Ubywający płyn chłodniczy wcale nie musi oznaczać że na BANK jest padnieta uszczelka pod głowicą. Miesiąc to jest dużo żeby płyn "niezauważalnie" sobie wyparowywał np z krućca przy silniku albo na jakiś łączeniach.
- mmarek
- Czytacz