Moderator: Moderator
u mnie osiąga teraz ok 80 stopni, w lecie jest normalnie, na zime mozna zawsze zastosować patent z zakryciem chłodnicy żeby szybciej temperature łapał
ogolnie golf to juz moj któryś tam samochód z kolei i żaden tak idealny nie był zeby trzymal rowno 90 stopni.. no chyba że nie porusza sie- tylko stoi z włączonym silnikiem to wtedy temperature ma idealna 
ogolnie golf to juz moj któryś tam samochód z kolei i żaden tak idealny nie był zeby trzymal rowno 90 stopni.. no chyba że nie porusza sie- tylko stoi z włączonym silnikiem to wtedy temperature ma idealna 
- valenti.no
- Badacz tematu
Dzisiaj wymienilem termostat. Nowy 30zl + wymiana kolejne 30zl. Chodzi jak marzenie, temperatura nawet powyzej 100km/h nie spada ponizej 90st. Silnik bardziej dynamiczny i zrywny.
Martwi mnie jednak inna sprawa. Zaraz po wymianie termostatu zaczela mrygac kontrolka oleju wraz z denerwujacym dzwiekiem. Poziom oleju w porzadku.
Dziwna sprawa, macie jakies pomysly? Dodam, ze czujnik zmienialem 3 miesiace temu (przy wymianie rozrzadu).
Napisze za kilka dni jak sie poprawilo spalanie.
Martwi mnie jednak inna sprawa. Zaraz po wymianie termostatu zaczela mrygac kontrolka oleju wraz z denerwujacym dzwiekiem. Poziom oleju w porzadku.
Dziwna sprawa, macie jakies pomysly? Dodam, ze czujnik zmienialem 3 miesiace temu (przy wymianie rozrzadu).
Napisze za kilka dni jak sie poprawilo spalanie.
- surot
- Berbeć
uklad chlodzenia
Witam
Mam pytanko chodzi mi glownie o to czy ktos moze wie w jaki sposob mozna odpowietrzyc uklad chlodzenia w Golfie 3 silnik 1.6 rocznik 93.Wymienilem termostat (Vernet) na nowy kupilem korek od zbiornika wyrownawczego.I nie wiem co sie dzieje bo caly czas mam temperature prawie 100stopni.Jak mozecie to pomozcie.Z goryu dziekuje i pozdrawiam
Marek
Mam pytanko chodzi mi glownie o to czy ktos moze wie w jaki sposob mozna odpowietrzyc uklad chlodzenia w Golfie 3 silnik 1.6 rocznik 93.Wymienilem termostat (Vernet) na nowy kupilem korek od zbiornika wyrownawczego.I nie wiem co sie dzieje bo caly czas mam temperature prawie 100stopni.Jak mozecie to pomozcie.Z goryu dziekuje i pozdrawiam
Marek
- Stefan80
- Berbeć
po wlaniu plynu powinienes wlaczyc silnik by sie rozgrzal do temp pracy tj 90* a nastepnie otworzyc na maxa ogrzewanie by plyn dostal sie do nagrzewnicy i znalazl sie w calym ukladzie pozniej zgasic silnik i dopelnic uklad plynem chlodniczym do poziomu max.lub zrobic jak powyzej tyle ze rowniez z odkreconym korkiem na zbiorniczku wyrownawczym i poczekac az caly uklad sie nim napelni tzn. chlodnica blok silnika oraz nagrzewnica a jesli masz LPG to i parownik.jesli tak zrobisz to powinno byc juz wszystko OK
- Adi
czyli zrobilem wzgledem Twoich wskazowek nagzrewnica blok daje cieplo i blok jest ok no i w droge i na termometrze pokazuje mi prawie ze 100stopni oczyswiscie nagrzewnice grzeje otwieram mache ale chlodnica jest zimna i weze sa twarde odkrecam korek i plyn w gore
- Stefan80
- Berbeć
Czy jak zalewałeś płyna,to puściłeś motor na postoju tak długo,coby termostat się otworzył i jeszcze dłużej,żeby poszedł wentylator na chłodnicy?Jeśli nie,to spróbuj tak:przejedź się furą do normalnej temperatury,potem sprawdź czy rury przy cłodnicy maja jednakowe temperatury ( organoleptycznie-reka).Jeżeli nie,to deliiiikatnie zeby się nie oparzyć rzygającym płynem odkręć korek zbiorniczka i puść motor na jakieś 2500 obrotów.Patrz na wskaznik temperatury zeby nie nabroić.Powinien pójsc na 3/4 zakresu otworzy sie termostat i zaraz po tym musi pójsc wentylator,a płynu troche ubedzie.Dolej,zakrec zbiornik i zobacz czy pomogło
- Adi