Witam.
Mam Golfinke 3 2.0 8v 115 KM i przymierzam się do swapa na 2.0 16v 150 KM.
Moje pytanie jest następujące czy to się opłaca? Co oprócz silnika będę musiał wymienić i jeśli ktoś ma takie informacje o ile wzrośnie spalanie?
Ewentualnie chętnie bym zobaczył jakieś inne warianty podniesienia mocy w Golfiku za stosunkowo niewielką cenę.
Z góry dziękuję za wasz poświęcony czas temu tematowi.
Pozdrawiam Rafał
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 5 • 1, 2, 3, 4, 5
B4mbus_88 napisał(a):o ile wzrośnie spalanie
jak swapujesz na mocniejszy i zadajesz takie pytanie tzn ze cie nie stac na jazde samochodem
spali ile wlejesz
z tego co slyszalem to silnik+ecu i cala wiazka
skrzynia, polosie, mocowania chlodnice wszystko zostaje z 2.0 8V
-

strzeliniasty - Members
Opik napisał(a):A ja mam przy okazji pytanie, głowica z 16v podchodzi w miarę P&P do 8v, czy trzeba dużo modzić?
Bardzo duzo rzeczy do wymiany z tym się łączy i taka wymiana nie jest za prosta
http://www.golf3.pl/topics9/przekladka- ... t14368.htm
-

K@mil - POMOCNIK

Owszem przyznaje że przy dzisiejszych cenach benzyny jak na moją kieszeń jest ciężko, ale nie w tym sęk
Ok, podziękował za odpowiedź, Czyli reasumując nie dużo będę musiał zainwestować
A macie inne warianty oprócz swapa które sprawiają że silnik jest żwawszy? ( Nie chodzi mi tu o to aby jechał 300 / h ale o to aby szybciej się zbierał)
Ok, podziękował za odpowiedź, Czyli reasumując nie dużo będę musiał zainwestować
A macie inne warianty oprócz swapa które sprawiają że silnik jest żwawszy? ( Nie chodzi mi tu o to aby jechał 300 / h ale o to aby szybciej się zbierał)
- B4mbus_88
- Berbeć
B4mbus_88 napisał(a):A macie inne warianty oprócz swapa które sprawiają że silnik jest żwawszy?
1. swap
2. turbo
3. kompresor
z tańszych modów to możesz sobie kupić magnetyzer
benzyniakowi ciężko podnieść moc bez grubych modów
Moje byłe MK3 VR6
moj-golf/vr6-by-pijey88-t4392.html
moj-golf/vr6-by-pijey88-t4392.html-

PiJey88 - Administrator
- Rocznik: 1996
- Silnik: 2.8 VR6 AAA
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 5-drzwiowe
PiJey88 napisał(a):
benzyniakowi ciężko podnieść moc bez grubych modów
No właśnie teraz coraz bardziej się o tym przekonuje ale jak kupowałem Golfika to GTI do mnie przemawiało. Ale cóż za błędy się płaci
Z resztą nie wiem ile prawdy w tym micie że silniki Diesel'a są bardziej podatne na psucie się niż benzyniaki.
- B4mbus_88
- Berbeć
B4mbus_88 napisał(a):silniki Diesel'a są bardziej podatne na psucie się
Nie powiedziałbym. To też zależy od aktualnego stanu samochodu.
Ogólnie diesel jest bardziej żywotny.
Kupujesz zwyklego TDI 90 koni, robisz chip i zjadasz na śniadanie GTI 115km.
Mój golfik
-

slawek5t - Members
slawek5t napisał(a):Kupujesz zwyklego TDI 90 koni, robisz chip i zjadasz na śniadanie GTI 115km.
Tak jak napisałem wcześniej za głupotę w moim przypadku się płaci... Ale skoro tak twierdzisz to spróbuję się zamienić na jakiegoś Diesel'ka i wtedy jeżeli pozwolisz odezwę się do Ciebie po fachową poradę w tej kwestii

- B4mbus_88
- Berbeć
Są tu lepsi fachowcy
Tuning tdika nie wyniesie dużo a spalanie nadal bedzie niskie, 6 litrów przy dynamicznej jeździe. A benzynka pewnie by łyknęła ze 12-14 przy butowaniu
Co będziesz robił z autem oczywiscie twoja decyzja.
Fajnie by było znaleźć 110tke tdi. Tam zrobić chip i masz lekko 130 koni i wielki moment obrotowy.
Tuning tdika nie wyniesie dużo a spalanie nadal bedzie niskie, 6 litrów przy dynamicznej jeździe. A benzynka pewnie by łyknęła ze 12-14 przy butowaniu
Co będziesz robił z autem oczywiscie twoja decyzja.
Fajnie by było znaleźć 110tke tdi. Tam zrobić chip i masz lekko 130 koni i wielki moment obrotowy.

Mój golfik
-

slawek5t - Members
Znalazłem na razie tylko silnik 1.9 TDI 110 KM ale pewnie oprócz skrzyni i silnika będę musiał wiele innych rzeczy wymienić?
Może i są lepsi ale jak na razie Ty się zainteresowałeś "mocniej" moją sprawą za co oczywiście jestem Ci wdzięczny
Nawet gdyby spalił 7 litrów to bym się cieszył, przy czym tak jak mówiłem że na benzynę ledwo wyrabiam, a czasem lubię się z kimś sprawdzić od świateł do świateł albo wyminąć jakąś osobę która uskutecznia turystyczny styl jazdy, ale też nie katuje samochodu do granic jego możliwości.
Może i są lepsi ale jak na razie Ty się zainteresowałeś "mocniej" moją sprawą za co oczywiście jestem Ci wdzięczny
Nawet gdyby spalił 7 litrów to bym się cieszył, przy czym tak jak mówiłem że na benzynę ledwo wyrabiam, a czasem lubię się z kimś sprawdzić od świateł do świateł albo wyminąć jakąś osobę która uskutecznia turystyczny styl jazdy, ale też nie katuje samochodu do granic jego możliwości.
- B4mbus_88
- Berbeć