ano widzisz:) ale ja i tak pojadę jutro na komende i się zapytam:)
[ Dodano: 2012-04-26, 09:50 ]
Pan policjant mi powiedział ze oni co do tylnych szyb i tylnej szyby nic nie mają mogę ją nawet zaspawać. Przednie maja przepuszczać 70 % światła i tyle. Na foli którą się kupuje jest homologacja. I oczywiście jak jest niewidoczność z tyłu należy mieć dwa lusterka i po sprawie. Powiedział, że jeździ wielu przedstawicieli handlowych maja pozaklejane szyby tylne i co nic im do tego więc do przyciemniania też. Nie mam pojęcia jaki diagnosta koledze to powiedział ale kompletne bzdury to były.
Moderator: Moderator
moj-golf/moj-ukochany-golf-3-prosto-od-emiczki-t41103.html -Ma była miłość 

-

Emiczka - VIP
- Rocznik: 2003
- Silnik: 1.6 passat B5fl
- Paliwo: PB
- Nadwozie: kombi
Dodzwoniłem się po wielu próbach i tak:
Przednia 75% przepustowości
przednie boczne 70%
tył, tylne boczne NIEISTOTNE jest przyciemnienie, ale MUSI być atest(homologacja) na taką folię.
Więc można mieć z tyłu 60% bez atestu i leci dowód, a można mieć 10% z atestem i jest w porządku wszystko
przednie boczne 70%
tył, tylne boczne NIEISTOTNE jest przyciemnienie, ale MUSI być atest(homologacja) na taką folię.
Więc można mieć z tyłu 60% bez atestu i leci dowód, a można mieć 10% z atestem i jest w porządku wszystko
-

Opik - Members
- Silnik: 2.0
- Paliwo: PB+LPG
- Nadwozie: 3-drzwiowe
To dziwne,bo ja też pytałem i jak wyżej było napisane przód i przednie 75% być musi ale tył to powiedział że moge sprayem czarnym zamalować,albo blache wspawać,od tego są lusterka boczne żeby widzieć z tyłu,bo np niektóre dostawczaki coca cola,pepsi badż rozwożące leki po aptekach są całe białe łącznie z oklejonymi szybami od zew i nic nie widać
Mój Panzerwagon moj-golf/butelkowy-mkiii-zybiego-t40942.html
-

zybi - Badacz tematu
- Rocznik: 1995
- Silnik: 2000
Opik napisał(a):Dodzwoniłem się po wielu próbach i tak:
przednie boczne 70%
No i moje bzdury okazały sie faktem.
Zakładając haka, tez trzeba pamiętać żeby miał tabliczkę z homologacja.
Podobnie np. lampy do jazdy dziennej (dane znajdują się na szkle. Oznaczenie np. E4 RL)
-

Radekb351 - Gaduła
Śmieszne jest to co tu czytam i te warunki co do tylnich szybek
:D kolego jak jak niektórzy wcale w firmowych autach mają zaklejone co ty na to powiesz?? ja sam osobiście mam tyl na maksa - boczne tylnie i tylnia szyba
i policja nie może nic zrobić..... każdy o tym wie,że przodu nie możesz oklejać
Emiczka nie martw sie i oklejaj tylnią i boczne tylnie bez żadnych obaw i zmawrtwień o kontrolę policyjną
:)
:D kolego jak jak niektórzy wcale w firmowych autach mają zaklejone co ty na to powiesz?? ja sam osobiście mam tyl na maksa - boczne tylnie i tylnia szyba
Emiczka nie martw sie i oklejaj tylnią i boczne tylnie bez żadnych obaw i zmawrtwień o kontrolę policyjną
:)- greg_117
- Gaduła
greg_117 napisał(a):Śmieszne jest to co tu czytam i te warunki co do tylnich szybek:D kolego jak jak niektórzy wcale w firmowych autach mają zaklejone co ty na to powiesz?? ja sam osobiście mam tyl na maksa - boczne tylnie i tylnia szyba
:)
Dokładnie tak. Podpisuje się pod tym rekoma i nogami
Mój Panzerwagon moj-golf/butelkowy-mkiii-zybiego-t40942.html
-

zybi - Badacz tematu
- Rocznik: 1995
- Silnik: 2000
greg_117 napisał(a):kolego jak jak niektórzy wcale w firmowych autach mają zaklejone co ty na to powiesz??
Możesz nakleić nawet różowa folie na szyby tylko musisz mieć na to kwita (atest), który da ci firma zajmująca się oklejaniem.
Nie spotkałem się nigdy żeby właściciel firmy oklejał samochody firmowe sam tylko oddaje je do zakładu.
Nie moja wina ze istnieją niuanse pomiędzy rozporządzeniem a wiedza policji.
Ja wam nie zabraniam oklejać szyb tylko informuje jak to wygląda ze strony prawnej. Sam mam auto z własnorecznie oklejonymi szybami z zdaje sobie sprawę ze mogę stracić dowód.
BTW piszmy poprawnie po polsku.

-

Radekb351 - Gaduła
Radekb351 napisał(a):No i moje bzdury okazały sie faktem
No nie tak do końca. Piszesz że wymagana jest:
- data instalacji,
- nazwa/nazwisko właściciela pojazdu,
- marka pojazdu,
- nr nadwozia/rejestracji pojazdu,
- typ folii,
- nr oznakowania (zgodny z oznakowaniem na szybach i z numerem Świadectwa z badań),
- pieczęć i podpis zakładu wykonującego usługę.
a jedyne co potrzeba to kwitek z magiczną literką E i to wszystko
Co nie zmienia faktu że tak czy tak przez tyle lat życia pierwszy raz słyszę że na tylne szyby cokolwiek jest wymagane, także częściowo mea culpa i przyznaje racje

-

Opik - Members
- Silnik: 2.0
- Paliwo: PB+LPG