Moderator: Moderator
Policja nie może się doczepić do tylnej szyby. Nie trzeba mieć homologacji. Musisz mieć przednia i przednie od strony pasażera i kierowcy nieprzyciemnione a tylne możesz nawet zaspawać i nic ci nie mogą powiedzieć. Wiem bo gadałam z policjantem o tym.
moj-golf/moj-ukochany-golf-3-prosto-od-emiczki-t41103.html -Ma była miłość 

-

Emiczka - VIP
- Rocznik: 2003
- Silnik: 1.6 passat B5fl
- Paliwo: PB
- Nadwozie: kombi
Przepisy bezwzględnie zabraniają przyciemniania szyby przedniej czołowej oraz bocznych przednich wprowadzając minimalną przepuszczalność światła ( szyba czołowa przepuszczalność nie mniejsza niż 75% potwierdzona homologacją, szyby boczne przednie przepuszczalność nie mniejsza niż 70 % potwierdzona homologacją). Szyby te mogą być przyciemniane jedynie przez producenta, gdyż nie ma możliwości przeprowadzenia badań na zgodność z wymaganiami Regulaminu R43 ECE na próbkach jednostkowych. Przepisy zezwalają natomiast przyciemniać pozostałe szyby lecz tylko pod warunkiem iż pojazd wyposażony jest w dwa lusterka zewnętrzne (prawe i lewe). Należy również pamiętać, iż w przypadku oklejenia ww. szyb należy posiadać przy sobie i okazać przy kontroli drogowej „Zaświadczenie o instalacji folii samochodowej”, w którym znajdować się powinny następujące dane:
- data instalacji,
- nazwa/nazwisko właściciela pojazdu,
- marka pojazdu,
- nr nadwozia/rejestracji pojazdu,
- typ folii,
- nr oznakowania (zgodny z oznakowaniem na szybach i z numerem Świadectwa z badań),
- pieczęć i podpis zakładu wykonującego usługę.
Podstawy prawne:
Rozporządzenie MTiGM z 1 kwietnia 1999 roku w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia (Dz.U. nr 44, poz. 432)
Regulamin Europejskiej Komisji Gospodarczej ONZ nr 43 i 46
Pismo BW/720/2002 z dnia 22.04.2002 roku Instytut Szkła i Ceramiki Oddział Zamiejscowy w Krakowie.
W 3d mam oklejone aktualnie tylko tylne boczne szyby i policjanci przymykają na to oko.

-

Radekb351 - Gaduła
Skąd to wytrzasnąłeś? Bo ja pierwsze słyszę o wymaganiu takich dokumentów, sam miałem kontrolę nadgorliwców sprawdzających każdą rzecz, nawet słowem nie wspomnieli o szybach, a przyciemniony mam cały tył, z tylną włącznie. Znajomi z przyciemnianymi też nie raz byli sprawdzani i nigdy nikt nie wymagał czegokolwiek na temat przyciemniania, więc jak dla mnie to jakieś wyssane z palca bzdury
-

Opik - Members
- Silnik: 2.0
- Paliwo: PB+LPG
- Nadwozie: 3-drzwiowe
Od diagnostów.
Szerze możesz w to nie wieżyc, twoja sprawa.
A tu kilka linków , w których ludzie piszą bzdury takie jak ja wyssane z palca :
http://www.autofolie.bydgoszcz.pl/przepisy.php
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=153667
http://www.autoszyby24.net/przyciemnianie
Do modów: sorry za umieszczenie linków do obcych stron.
Szerze możesz w to nie wieżyc, twoja sprawa.
A tu kilka linków , w których ludzie piszą bzdury takie jak ja wyssane z palca :
http://www.autofolie.bydgoszcz.pl/przepisy.php
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=153667
http://www.autoszyby24.net/przyciemnianie
Do modów: sorry za umieszczenie linków do obcych stron.
-

Radekb351 - Gaduła
Generalnie w szoku jestem bo wszyscy moi znajomi maja i nigdy policjant ani diagnosta nic do przyciemnienia nie mieli.

-

Emiczka - VIP
Diagnosta się nie przyczepi bo by klienta stracił.
A z policja rożnie bywa jak będzie bardzo chciał coś znałeś to znajdzie.
A z policja rożnie bywa jak będzie bardzo chciał coś znałeś to znajdzie.
-

Radekb351 - Gaduła
Emiczka, dziwne to jest ja też gadałem z policjantem (bratem) iii widoczność 180stopni ma być, resztę można pomalować sprejem he he,
do tylnych szyb oni nic nie mogą mieć, nawet było kiedyś w Uwaga Pirat na TVN TURBO złapali kolesia i Misiak mówił ze tylne może nawet na czarno
do tylnych szyb oni nic nie mogą mieć, nawet było kiedyś w Uwaga Pirat na TVN TURBO złapali kolesia i Misiak mówił ze tylne może nawet na czarno
-

paxstor - Members
Mnie chodziło o to ze policjant mi powiedział o tylnych szybach ze mogą być czarne i czepiać się nie będą a nie o przednich nie zrozumieliśmy się:)

-

Emiczka - VIP
To niezła ciekawostka nam się tu pojawiła na forum. Przejadę się po weekendzie majowym do Komendy Głównej w Lublinie i wypytam co i jak, bo wydaje mi się to niedorzeczne trochę.
-

Opik - Members
- Silnik: 2.0
- Paliwo: PB+LPG
- Nadwozie: 3-drzwiowe
ja chyba jutro się przejadę:)

-

Emiczka - VIP
Ja kupiłem golfa z przyciemnionym tyłem i bocznymi w tym również i z przodu ale tak delikatnie
Po pół roku trafiłem na akcję sprawdzamy przyciemnianie szyb
Poleciał dowodzik bo przednie miały 40% przepuszczalności a wymagane jest 70% na przednich bocznych. Tyłu nawet nie mierzyli bo nie mają prawa się o to doczepić. Pogadałem chwilę z miłymi panami policjantami na temat szyb, dowodu mi nie oddali ale dostałem za to "najniższy wymiar mandatu" 
Po pół roku trafiłem na akcję sprawdzamy przyciemnianie szyb
Poleciał dowodzik bo przednie miały 40% przepuszczalności a wymagane jest 70% na przednich bocznych. Tyłu nawet nie mierzyli bo nie mają prawa się o to doczepić. Pogadałem chwilę z miłymi panami policjantami na temat szyb, dowodu mi nie oddali ale dostałem za to "najniższy wymiar mandatu" 
-

KKD - Czytacz