Moderator: Moderator
• Strona 2 z 4 • 1, 2, 3, 4
ja smigalem na ultimate moją dwojką bardzo długo, ;epszym paliwem byl tylko vpower shella, zauwazylem lepsza elastycznosc i kulture (o ile 1.6td taka ma) pracy i i spalanie nizsze o d1 do 2L na 100KM, ale ostatnimi czasy cos sie ultimate popsuł i leje verve na orlenie i jest bardzo OK!
- jedrekk
- Czytacz
Tak, .... tak jak napisal "mipi" wszystko zalezy od stacji paliw
na danym terenie. Ja sie zawiodlem na shell'u! Mniej przejechalem km
jak na paliwie z BP. Na orlenie nie tankuje bo za daleko mam na ich stacje
i jakos nie mam do nich przekonania. Slabe tez paliwo ma stat oil.
Ostatnio zniknela stacja 'jet' (najslabsze paliwo) a pojawil sie
w to miejsce 'luk oil'.
To tyle o stacjach paliwowych w Bytomiu.
na danym terenie. Ja sie zawiodlem na shell'u! Mniej przejechalem km
jak na paliwie z BP. Na orlenie nie tankuje bo za daleko mam na ich stacje
i jakos nie mam do nich przekonania. Slabe tez paliwo ma stat oil.
Ostatnio zniknela stacja 'jet' (najslabsze paliwo) a pojawil sie
w to miejsce 'luk oil'.
To tyle o stacjach paliwowych w Bytomiu.
-

Jac_jac - Berbeć
Ja zawsze każde auto taknowałem na JET obecnie LUKOIL i nigdy nie narzekałem. Za każdym razem odpalał samochód nawet w te najwieksze mrozy co były kilka lat temu. Nie raz się spóźniłem do roboty bo sąsiadów na kable podpinałem Kwestia gustu i przyzwyczajenia
U mnie na BP pracuje mój były nauczyciel ze szkoły i raczej nie poleca do TDI
U mnie na BP pracuje mój były nauczyciel ze szkoły i raczej nie poleca do TDI
- darkker
- Badacz tematu
roznica jest na pewno, bo kiedys zalalem Bio ON i byla mega roznica w smrodzie z rury
panowie, przeciez Golf 3 Diesel jest znany z tego ze przepala wszystko, kazdy olej! nawet kujawski
a co wazniejsze prawie nic mu nie szkodzi!!
temu silnikowi jest obojetne co sie leje do baku...
a jak ktos mowi ze lepsze paliwo bo np. lepszego kopa ma auto... jesli ktos wyraznie czuje roznice 3 KM to chyba jest niepowazny
to tak samo jakby ktos czul spadek osiągów auta wkladajac do samochodu 3 butelki wody mineralnej...
a co do spalania to tez ciezka sprawa, bo trzeba by sprawdzac spalanie na odcinkach znacznie wiekszych niz 1000km dodatkowo nie majac pojecia jakie sie ma w baku paliwo, zeby nie wplywac podswiadomie na wynik tesu (np. minimalnie mniej wciskajac gazu na "lepszym" paliwie)
jedyne z czym sie moge zgodzic to cichsza praca, ktora i tak jest glosna w naszych TDi, wiec o czym mowimy...
panowie, przeciez Golf 3 Diesel jest znany z tego ze przepala wszystko, kazdy olej! nawet kujawski
a co wazniejsze prawie nic mu nie szkodzi!!
temu silnikowi jest obojetne co sie leje do baku...
a jak ktos mowi ze lepsze paliwo bo np. lepszego kopa ma auto... jesli ktos wyraznie czuje roznice 3 KM to chyba jest niepowazny
to tak samo jakby ktos czul spadek osiągów auta wkladajac do samochodu 3 butelki wody mineralnej...
a co do spalania to tez ciezka sprawa, bo trzeba by sprawdzac spalanie na odcinkach znacznie wiekszych niz 1000km dodatkowo nie majac pojecia jakie sie ma w baku paliwo, zeby nie wplywac podswiadomie na wynik tesu (np. minimalnie mniej wciskajac gazu na "lepszym" paliwie)
jedyne z czym sie moge zgodzic to cichsza praca, ktora i tak jest glosna w naszych TDi, wiec o czym mowimy...
-

lysutki - Badacz tematu
lejąc rzepak do TDI'ka życzę powodzenia..
może on chce sobie silnik wymienić niedługo
no to chwilowo zaoszczędzi na paliwie 
Moje mk3
“go to work, send your kids to school
follow fashion, act normal
walk on the pavements, watch T.V.
save for your old age, obey the law
Repeat after me: I am free”
“go to work, send your kids to school
follow fashion, act normal
walk on the pavements, watch T.V.
save for your old age, obey the law
Repeat after me: I am free”
-

e2 - Members
- Rocznik: 1995
- Silnik: 2000
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 3-drzwiowe
hee dobre tesh mam TDIka i to dziwne bo jak ja u siebie zalalem biosteron jak sie zrobilo zimno mial problemy z odpalaniem i jakos kulawo chodzil i mial wiekszego mula. dlatego rzadnych wynalazkow sama czysta ropka 

JAK RYCERZE ZAWSZE BRONIMY HONORU {Z}
-

Golfik1986 - Ekspert
ja zawsze leje do pelna i przy prawie pustym baku, zawsze ok 51l i na roznych stacjach robilem rozne przebirgi i po tym moge stwierdzic ze na vpower pali mniej na 10% i to spora roznica ok 2l/100 na elnym baku vpowera zrobilem dwojką 1300km w trasie a na statoilowym "tylko" 900 wiec chyba wiecej nie musze pisac....
a rzepak to radze wlac gdzies indziej...
- jedrekk
- Czytacz
moj golfik (ale nie tylko moj, bo mam tez paru znajomych z Dieslami) jezdzi na czymkolwiek i jakos zyje mimo dziesiatek tysiecy kilometrow
z reszta z jakim bym nie rozmawial mechanikiem to powie jedno, Golf 3 TD/TDi - przepala wszystko i robi mega przebiegi, tylko olej zmieniac na czas i nie katowac Turbo na zimno
wiem ze V-pover jest lepsze, ale w 90% to reklama...
jedrek, 2 litry na 100 roznicy?? moj spala 5,5-6,5 zaleznie od korkow - Łódź wiec bywa tragicznie i stylu jazdy (nie oszczedzam gazu...)
na BIO pali z polowke wiecej - fakt, ale nie leje tego bo capi frytami, az wstyd
[ Dodano: 2008-12-18, 19:11 ]
jesli na pelnym baku robiles 900 lub 1300 to znaczy ze pali 1,5 litra mniej a nie 2
[ Dodano: 2008-12-18, 19:18 ]
chyba wniosek plynie taki: mam chyba jakis fajniejszy silnik, skoro nie zauwazam roznicy
odezwe sie za jakies 50 000 km (to w sumie bedzie juz z 100 000km) i dam znac czy mam nowy silnik
z reszta z jakim bym nie rozmawial mechanikiem to powie jedno, Golf 3 TD/TDi - przepala wszystko i robi mega przebiegi, tylko olej zmieniac na czas i nie katowac Turbo na zimno
wiem ze V-pover jest lepsze, ale w 90% to reklama...
jedrek, 2 litry na 100 roznicy?? moj spala 5,5-6,5 zaleznie od korkow - Łódź wiec bywa tragicznie i stylu jazdy (nie oszczedzam gazu...)
na BIO pali z polowke wiecej - fakt, ale nie leje tego bo capi frytami, az wstyd
[ Dodano: 2008-12-18, 19:11 ]
ja zawsze leje do pelna i przy prawie pustym baku, zawsze ok 51l i na roznych stacjach robilem rozne przebirgi i po tym moge stwierdzic ze na vpower pali mniej na 10% i to spora roznica ok 2l/100 na elnym baku vpowera zrobilem dwojką 1300km w trasie a na statoilowym "tylko" 900 wiec chyba wiecej nie musze pisac....
a rzepak to radze wlac gdzies indziej...
jesli na pelnym baku robiles 900 lub 1300 to znaczy ze pali 1,5 litra mniej a nie 2
[ Dodano: 2008-12-18, 19:18 ]
chyba wniosek plynie taki: mam chyba jakis fajniejszy silnik, skoro nie zauwazam roznicy
odezwe sie za jakies 50 000 km (to w sumie bedzie juz z 100 000km) i dam znac czy mam nowy silnik

-

lysutki - Badacz tematu