Moderator: Moderator
vnv_nation napisał(a):masz benzyniaka i jezdzisz na benzynie bo... nie masz innej mozliwosci![]()
wlasciciele dieslow jednak maja kilka opcji co lac do swojego baku
jakbys mial diesla tez bys kombinowal
Ma inna mozliwosc
LPG
A co myslicie o montowaniu, bardzo zadkim montowaniu LPG do Disla?

-

kuzmus - Czytacz
kuzmus napisał(a):A co myslicie o montowaniu, bardzo zadkim montowaniu LPG do Disla?
kategorycznie mowie NIE. gdzie te smierdzace jaja pakowac do dieselka

JAK RYCERZE ZAWSZE BRONIMY HONORU {Z}
-

Golfik1986 - Ekspert
kto z Was ma D lub TD i leje opał lub coś innego
witam chciałbym sie Was tutaj zapytać czy jeździcie np. na opale , nafcie, oleju roślinny itd
jeśli macie silniki D tub TD to powiedzcie czy mogą być jakieś ekekty uboczne, negatywne skutki lanie tego oleju
może macie jakiś znajomych ... którzy próbowali
yyyy posiadaczy silników benzynowytch i TDi prosze o nie udzielanie głosów , no chyba że mieli wcześniej zwykłe diesle
jeśli macie silniki D tub TD to powiedzcie czy mogą być jakieś ekekty uboczne, negatywne skutki lanie tego oleju
może macie jakiś znajomych ... którzy próbowali
yyyy posiadaczy silników benzynowytch i TDi prosze o nie udzielanie głosów , no chyba że mieli wcześniej zwykłe diesle
-

GITgostek - Badacz tematu
opał do silnika TD
koledzy silniki TD uwielbiają opał w moim golfie zrobiłem 90000km na oleju opałowym i nic sie nie dzieje żadnych skutków ubocznych 

- Darecki890
- Berbeć
a ja jeżdze na oszczednosciach
zawsze to 1zł taniej na litrze niz na stacji ale jakbym nie mial mozliwosci to bym kombinowal z innymi olejami
nie wiem co niektorzy widza w tym ze ktos leje np opal czy olej po frytkach.... jezdzi? - jedzi, a to najwazniejsze.... jezeli panstwo okrada nas z akcyzy za paliwo to czemu my nie mozemy pokombinowac zeby jezdzic taniej? czy tu sa sami uczciwcy?
nie wydaje mi sie.... heloł!! TU JEST POLSKA I KAŻDY KOMBINUJE JAK MOŻE... niestety 
zawsze to 1zł taniej na litrze niz na stacji ale jakbym nie mial mozliwosci to bym kombinowal z innymi olejami
nie wiem co niektorzy widza w tym ze ktos leje np opal czy olej po frytkach.... jezdzi? - jedzi, a to najwazniejsze.... jezeli panstwo okrada nas z akcyzy za paliwo to czemu my nie mozemy pokombinowac zeby jezdzic taniej? czy tu sa sami uczciwcy?
nie wydaje mi sie.... heloł!! TU JEST POLSKA I KAŻDY KOMBINUJE JAK MOŻE... niestety 
golf jest bogiem,
astra wrogiem.
~~VW~~!!
astra wrogiem.
~~VW~~!!- macQ
- Czytacz
Szkoda słów. Lejcie sobie ten opał czy rzepakowy, a ja i tak zaufam ON i do tego jeszcze Verva. Stać mnie na kupno diesla to stać mnie tankować ON. Proste i tak taniej wychodzi jak benzynka
Weźmiesz mnie na prostej?? A ja Cię zniszczę na zakręcie!!
Mój Goferek
Mój Goferek
-

Procent - Members
- Rocznik: 1995
- Silnik: 2000
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 3-drzwiowe
ja jezdzilem na oleju rzepakowym roznymi samochodami i wam powiem ze silnik ma kopa ale trzeba dolewac troche ropy bo zimny silnik nie zapali rano ogolnie jest ok oprocz malej niescislosci ten szmelc rozpieprza wtryski nowe koncowki boscha rozwalil po 1000 km odradzam ,ja jezdze na rosyjskim łukoilu sasiadowi chodzi na nim nowy merol i nie wyrzuca błedow na kompie,a jak tankował orlen to mu ieraz wyrzucalo awarie kiepskie paliwo odradzam zdecydowanie olej rzepak
- franek
- Czytacz
ja mam 1.9 TD i pół roku przejeździłem na opale bez problemów
zawsze jak jade w daleką trase bo leje opał
bez dolewania żadnego oleju do frytek
jak macie przezroczyste wężyki paliwa to zamalujcie je na czarno żeby nie było widać czerwonego
zachowanie mojego golfa
OPAŁ - LEPSZA MAC (lepsza od ON)
ROŚLINNY - MUŁ (katastrofa)
dzisiaj chyba nikt nie kupuje roślinnego bo litr jest droższy od litra na stacji
UWAGA !
dodam że jeśli macie diesla jeździcie na ropie a potem uzależniacie go od opału minimum 500-1000L to jeśli wracacie z powrotem na rope musicie wymienić filter paliwa bo będzie sie wam układ paliwowy zapowietrzał i nie odpalicie golfa, obroty spadną do zera i będzie migać kontrolka od oleju, niedawno mi sie tak stało także uprzedzam oraz dziękuje za uwage
zawsze jak jade w daleką trase bo leje opał
bez dolewania żadnego oleju do frytek
jak macie przezroczyste wężyki paliwa to zamalujcie je na czarno żeby nie było widać czerwonego
zachowanie mojego golfa
OPAŁ - LEPSZA MAC (lepsza od ON)
ROŚLINNY - MUŁ (katastrofa)
dzisiaj chyba nikt nie kupuje roślinnego bo litr jest droższy od litra na stacji
UWAGA !
dodam że jeśli macie diesla jeździcie na ropie a potem uzależniacie go od opału minimum 500-1000L to jeśli wracacie z powrotem na rope musicie wymienić filter paliwa bo będzie sie wam układ paliwowy zapowietrzał i nie odpalicie golfa, obroty spadną do zera i będzie migać kontrolka od oleju, niedawno mi sie tak stało także uprzedzam oraz dziękuje za uwage
-

GITgostek - Badacz tematu
Zrobiłem teścik -porównałem bioester-cena 2,99.ekodiesel-3,75 i verva-3,94.Na każdym paliwie jeżdziłem w ten sam sposób i na takiej samej trasie.Ekonomika jazdy najlepsza okazała sie dla vervy bo spalanie mi wyszło 4,7/100 km,ekodiesel-5,3,bioester-6,1.Uważam że moj golfik jeżdziłby bez problemu na "frytkach" przez długi czas bo bioester ma wszelkie potrzebne certyfikaty i mieści się w normach dotyczących paliw płynnych bo inaczej nie był by sprzedawany na stacji.jednak ze wzegledu na niższa kaloryczność w jednostce objętości spalanie jest znacząco wyzsze i przy obecnych relacjach cenowych nie jest opłacalne.przy cenie vervy ok4 zł bioester na stacji bliska powinien kosztować 2,5-2,6 wtedy lał bym własnie bioester.po zatankowaniu ekodiesla dolewam odrobinę bioester bo ma dobre własciwości smarne.
[ Dodano: 2009-08-28, 14:06 ]
tak samo ..lub podobnie jest z opałem-bańka 20 litrów kosztuje około 3 zł a spali na pewno więcej.Nie twierdzę ze oo,bioester,olej po frytkach czy inne paliwo jest szkodliwe dla silnika bo sądzę ze to można stwierdzić jedynie w testach w warunkach laboratoryjnych gdzie wyelminuje sie czynniki powiedzmy"inne" majace wpływ na trwałośc silnika twierdze tylko że srednio to się kalkuluje pod wzgledem ekonomicznym...
[ Dodano: 2009-08-28, 14:07 ]
banka 20 litrów-60 zł tj 3 zł za litr...
[ Dodano: 2009-08-28, 14:06 ]
tak samo ..lub podobnie jest z opałem-bańka 20 litrów kosztuje około 3 zł a spali na pewno więcej.Nie twierdzę ze oo,bioester,olej po frytkach czy inne paliwo jest szkodliwe dla silnika bo sądzę ze to można stwierdzić jedynie w testach w warunkach laboratoryjnych gdzie wyelminuje sie czynniki powiedzmy"inne" majace wpływ na trwałośc silnika twierdze tylko że srednio to się kalkuluje pod wzgledem ekonomicznym...
[ Dodano: 2009-08-28, 14:07 ]
banka 20 litrów-60 zł tj 3 zł za litr...

- tofik 1,9
- Czytacz