Moderator: Moderator

drago1992 napisał(a):Ja leje eko z Orelnu, zresztą słyszałem że ropa o większej liczbie oktanowej (np. verva) w starszych dieselach wypłukuje osady które "zatykały" nieszczelności.
liczbę cetanową. Jak zatankujesz vervę na orlenie to na pewno mniej zaszkodzi niż bio 100 samochód będzie o wiele żwawszy
nie będziesz musiał się bać o filtr paliwa że Ci się zapcha tak drago1992
Vervę do tak starego samochodu nie opłaca się kupować, dużo mocy tym nie osiągniemy, zostawmy ją do nowych samochodów które mają pompowtryski, comonrally i inne wynalazki skracające ich życie;P
k-m-r1 napisał(a):nie strata kasy bo w golfie masz czujnik spalanie skutkowego
dlatego zalewając lepsze paliwo z wiekszą liczbą cetanową zmniejszamy spalanie przez podawanie mniejszej ilosci paliwawyjezdz co tam masz zalej z 10 litrow niech przeplucze jeszcze resztki jak wyjeździsz to lej do pełna i porwnaj czy czasem nie zrobisz jakies 100 km wiecej
Verwa takie se
brat chwali na vpower na shellu robi jakies 100-150 km wiecej na baku
Ja podobnie widze na LPG tak samo jest
jaka mieszanka takie spalanie
na orlenie robie jakies 400 km
tyle samo na niemarkowej stacji zatankowane a przejade 430-440 km sprawdzane kilkanascie razy
w moim przypadku rużnica w cenie mizerna ale 2.59 a 2,65 2,75 z orzelkiem
do tego w okresie jesienno zimowym black arrow skydd
i powiem wam golfik lepiej mi się "buja" gdy dodam trochę uszlachetniacza 
zomiwatchme napisał(a):Teraz bio100 na bliskiej tankuje za 4,89

marcinkazimierz napisał(a):k-m-r1 napisał(a):nie strata kasy bo w golfie masz czujnik spalanie skutkowego
dlatego zalewając lepsze paliwo z wiekszą liczbą cetanową zmniejszamy spalanie przez podawanie mniejszej ilosci paliwawyjezdz co tam masz zalej z 10 litrow niech przeplucze jeszcze resztki jak wyjeździsz to lej do pełna i porwnaj czy czasem nie zrobisz jakies 100 km wiecej
Verwa takie se
brat chwali na vpower na shellu robi jakies 100-150 km wiecej na baku
Ja podobnie widze na LPG tak samo jest
jaka mieszanka takie spalanie
na orlenie robie jakies 400 km
tyle samo na niemarkowej stacji zatankowane a przejade 430-440 km sprawdzane kilkanascie razy
w moim przypadku rużnica w cenie mizerna ale 2.59 a 2,65 2,75 z orzelkiem
w dieslu spalanie stukowe?
Oprocz spalania stukowego, liczba cetanowa i mniejsze spalanie... Liczba cetanowa mowi o "latwosci" samozaplonu, a nie wartosci energetycznej paliwa.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 30 gości