Moderator: Moderator
• Strona 4 z 5 • 1, 2, 3, 4, 5
Ja leje eko z Orelnu, zresztą słyszałem że ropa o większej liczbie oktanowej (np. verva) w starszych dieselach wypłukuje osady które "zatykały" nieszczelności. 

-

drago1992 - Czytacz
drago1992 napisał(a):Ja leje eko z Orelnu, zresztą słyszałem że ropa o większej liczbie oktanowej (np. verva) w starszych dieselach wypłukuje osady które "zatykały" nieszczelności.
Ktoś Ci trochę głupot musiał naopowiadać. Nie wierzę w to że lepsza ropa może powodować nieszczelności, to chyba raczej może tyczyć się zmiany oleju silnikowego.
Poza tym olej napędowy nie ma liczby oktanowej tylko cetanową.
- oldsoul
- Czytacz
Dokładnie
liczbę cetanową. Jak zatankujesz vervę na orlenie to na pewno mniej zaszkodzi niż bio 100 samochód będzie o wiele żwawszy
nie będziesz musiał się bać o filtr paliwa że Ci się zapcha tak drago1992
liczbę cetanową. Jak zatankujesz vervę na orlenie to na pewno mniej zaszkodzi niż bio 100 samochód będzie o wiele żwawszy
nie będziesz musiał się bać o filtr paliwa że Ci się zapcha tak drago1992Tak się kręci tak się kręci AAZ 

-

zomiwatchme - Czytacz
Pisząc że wypłukuje nieszczelności miałem na myśli to że większe ilości w paliwach "premium" i jakości tych dodatków uszlachetniających np. antykorozyjnych, czyszczących i myjących oznaczają bardziej czyste wnętrze silnika co rzeczywiście może wpłynąć na wycieki w starych dieslach , sam je miałem więc chyba wiem... Był o tym artykuł w tygodniku "Motor".
-

drago1992 - Czytacz
Ja wam powiem, że jak dla mnie ropa zwykła vs. verva nie ma za dużej różnicy w kopycie, w cenie tak;) Ale vervy mi mniej pali, nie jest to za duża różnica ale jednak. Wyżej napisali że ma więcej dodatków premium, czyszczących itd. Najwięcej dodatków czyszczących ma podobno ropka dla tirów, mało kto ją leje do osobówki, ja ją kupuję do mieszania z olejem roślinnym, a żeby olej roślinny nie zamulił silnika po prostu go nie zamulam, jak sie rozgrzeje to cisnę mu
Vervę do tak starego samochodu nie opłaca się kupować, dużo mocy tym nie osiągniemy, zostawmy ją do nowych samochodów które mają pompowtryski, comonrally i inne wynalazki skracające ich życie;P
Vervę do tak starego samochodu nie opłaca się kupować, dużo mocy tym nie osiągniemy, zostawmy ją do nowych samochodów które mają pompowtryski, comonrally i inne wynalazki skracające ich życie;PMoje vwozidełko: moj-golf/golf-3-by-bendi-t35710.html
- bendi86
- Badacz tematu
Dokładnie, nie ma co przepłacać, czasem można zalać za parę złotych tej droższej i "wyprostować rurę":D ale w normalnej eksploatacji paliwa premium w naszych td to strata kasy, ale to tylko moje zdanie 

-

drago1992 - Czytacz
nie strata kasy bo w golfie masz czujnik spalanie skutkowego
dlatego zalewając lepsze paliwo z wiekszą liczbą cetanową zmniejszamy spalanie przez podawanie mniejszej ilosci paliwawyjezdz co tam masz zalej z 10 litrow niech przeplucze jeszcze resztki jak wyjeździsz to lej do pełna i porwnaj czy czasem nie zrobisz jakies 100 km wiecej
Verwa takie se
brat chwali na vpower na shellu robi jakies 100-150 km wiecej na baku
Ja podobnie widze na LPG tak samo jest
jaka mieszanka takie spalanie
na orlenie robie jakies 400 km
tyle samo na niemarkowej stacji zatankowane a przejade 430-440 km sprawdzane kilkanascie razy
w moim przypadku rużnica w cenie mizerna ale 2.59 a 2,65 2,75 z orzelkiem
dlatego zalewając lepsze paliwo z wiekszą liczbą cetanową zmniejszamy spalanie przez podawanie mniejszej ilosci paliwawyjezdz co tam masz zalej z 10 litrow niech przeplucze jeszcze resztki jak wyjeździsz to lej do pełna i porwnaj czy czasem nie zrobisz jakies 100 km wiecej
Verwa takie se
tyle samo na niemarkowej stacji zatankowane a przejade 430-440 km sprawdzane kilkanascie razy
Polska wersja programu MACH3 cnc---- Makra do palników ,magazynków, THC, OHC---- EKRANY dla firm i producentów maszyn ---- budowa sprzedaż maszyn Plazmy, Elektrodrążarki, Frezarki ,Tokarki, Gietarki, inne maszyny
-

k-m-r1 - Weteran
k-m-r1 napisał(a):nie strata kasy bo w golfie masz czujnik spalanie skutkowego
Verwa takie se
w dieslu spalanie stukowe?
- marcinkazimierz
- Gaduła
ja tam zawsze leje na Orlenie bo mam najbliżej i po drodze
do tego w okresie jesienno zimowym black arrow skydd
i powiem wam golfik lepiej mi się "buja" gdy dodam trochę uszlachetniacza 
do tego w okresie jesienno zimowym black arrow skydd
i powiem wam golfik lepiej mi się "buja" gdy dodam trochę uszlachetniacza 
My arrow by Piotrek
Moja była Golfinka
moj-golf/vw-golf-iii-cl-t42614.html
Obecny Passacior
inne-samochody-z-rodziny-vag/volkswagen-passat-b5-fl-trendline-t65035.html
Moja była Golfinka
moj-golf/vw-golf-iii-cl-t42614.html
Obecny Passacior
inne-samochody-z-rodziny-vag/volkswagen-passat-b5-fl-trendline-t65035.html
-

peta1992 - Gaduła
zomiwatchme napisał(a):Teraz bio100 na bliskiej tankuje za 4,89
Powodzenia kolega w zimie przy -10C. Zamow juz lawete

marcinkazimierz napisał(a):k-m-r1 napisał(a):nie strata kasy bo w golfie masz czujnik spalanie skutkowego
Verwa takie se
w dieslu spalanie stukowe?
Powiedzialbym wiecej
Oprocz spalania stukowego, liczba cetanowa i mniejsze spalanie... Liczba cetanowa mowi o "latwosci" samozaplonu, a nie wartosci energetycznej paliwa.VW Vento 1.9TDI 1Z ++
Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0
Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0
- Bradley
- Fanatyk