Moderator: Moderator
• Strona 3 z 3 • 1, 2, 3
Odkopie temat, bo ktoś stwierdził ze na tym filmiku zamordowałem turbinę ?:O Może ktoś się wypowie bo nie wiem jaka oznaka jest zamordowanie turbiny.
"Everybody Lies"
http://www.golf3.pl/topics2/golf-iii-19 ... t30655.htm <-- Mój Golfik;)
-

Gadom - Badacz tematu
przestan sie mazecac... dizel ma kopcic...
- bardzej bym sie skupił na kondycji wtrysków a nie turbiny...na wolnych rpm turbo nie ma nic do tego kopcenia...
a turbina ze puszcza olej to swoja drogą... jak dym niebieski to kazdy juz gacie pełne ze turbo klęka
...jejku tyle kasy... ale nikt nie bierze pod uwagę ze wasze motory maja nalatane od cholery km i prowadnice zaworów oraz uszczelniacze takze nie sa juz w idealnej kondycji przez co takze jest przepuszczeny olej do cylindrów skąd moze byc kopcenie na niebiesko...
a juz zrobie tego to wieksze koszta od wymiany turbo...
- bardzej bym sie skupił na kondycji wtrysków a nie turbiny...na wolnych rpm turbo nie ma nic do tego kopcenia...
a turbina ze puszcza olej to swoja drogą... jak dym niebieski to kazdy juz gacie pełne ze turbo klęka
...jejku tyle kasy... ale nikt nie bierze pod uwagę ze wasze motory maja nalatane od cholery km i prowadnice zaworów oraz uszczelniacze takze nie sa juz w idealnej kondycji przez co takze jest przepuszczeny olej do cylindrów skąd moze byc kopcenie na niebiesko...
a juz zrobie tego to wieksze koszta od wymiany turbo...
-

SotoM - Members
- Rocznik: 2007
- Silnik: BRD
- Paliwo: ON
- Nadwozie: kombi
SotoM, nie ja tam nie panikowałem ze niebieski dym, dowiedziałem się ze olej coś cieknie i ok. Tylko kotuś nagle ze turbinę zamordowałem bez żadnych podstaw. Ja po tylu letnim aucie nie będę wymagał ze będzie chodził jak nowy, pytam, bo kto pyta nie błądzi i więcej się dowiaduje i więcej wie 

"Everybody Lies"
-

Gadom - Badacz tematu
ale i tak moze poszukaj dziury w ukladzie wydechowym bo słychc turbo na wolnych rpm chyba ze nie masz katalizatora to rozumiem nic dziwnego....
-

SotoM - Members
- Rocznik: 2007
- Silnik: BRD
- Paliwo: ON
- Nadwozie: kombi
z tego co widze to prawdopodobnie mamy te same silniki
nie wiem jak uważasz ale ja myśle ze pełnoletni "dizelek" ma prawo pokopcić przy większych obrotach
i tak niebo lepiej jak nowe fordy mondeo chociażby
mi bierze szklanke max oleju na rok i też tak kopci jak sie mu depnie
nie chcę Ci źle doradzić ale ja bym się tym aż tak nie przejmował 
nie wiem jak uważasz ale ja myśle ze pełnoletni "dizelek" ma prawo pokopcić przy większych obrotach
i tak niebo lepiej jak nowe fordy mondeo chociażby
mi bierze szklanke max oleju na rok i też tak kopci jak sie mu depnie
nie chcę Ci źle doradzić ale ja bym się tym aż tak nie przejmował 
-

komar - Czytacz
Wszystko jest w porządku. Mam już drugiego klekota 1.9 na bezpośrednim wtrysku i każdy z nich zimny dawał czy też daję obecnie podobny dymek w czasie wzrostu obrotów. Dym znika dopiero po rozgrzaniu silnika. Gdyby padła turbawka to z tyłu nie widziałbyś nic, a ten dym obecny przy zimnym pochodzi ze spalania paliwa, nienagrzane komory spalania, zimne paliwo i ścianki cylindrów, dodatkowo na zimnym ECU zmienia trochę kąt wtrysku (trochę inne warunki pracy niż przy rozgrzanym motorze) stąd taki dymek.
- markim321
- Czytacz
Mój też kopci troche gdy zimny. Ale jak sie nagrzeje to już nie . Więc tez sie nie martwie
Aha, dużo pomogło ustawienie kąta i zmiania akumulatora. Szybciej łapie i nie ma takiej chmury dymu gdy chwyci
Aha, dużo pomogło ustawienie kąta i zmiania akumulatora. Szybciej łapie i nie ma takiej chmury dymu gdy chwyciMój golfik
-

slawek5t - Members