Moderator: Moderator
• Strona 2 z 4 • 1, 2, 3, 4
Bradley, ale TDI ma jakieś świeczki do grzania płynu chłodzącego coś tak słyszałem i czy to wina tego może być? bo w moim silniku tego nie ma na 100%
-

marcinkoz2910 - Members
zagrzalem swiece raz, potem wylaczylem zaplon, wlaczylem i odrazu po zgaszeniu kontrolki swiec przekrecilem kluczyk. Zagadal z obrotu
Zrobiłem przed chwilą to samo...kontrolka nie zapaliła się...to już nie wiem czy tak ma być i się tym nie przejmować czy kminić dalej...
-

Pascal - Members
marcinkoz2910 napisał(a):Bradley, ale TDI ma jakieś świeczki do grzania płynu chłodzącego coś tak słyszałem i czy to wina tego może być? bo w moim silniku tego nie ma na 100%
No ma takie swieczki ale kilka warunkow musi byc spelnione, temperatura, obciazenie alternatora itd. W sumie czuc ze cos sie dzieje bo po kilku minutach pracy silnika jest klik przekaznika i silnik inaczej pracuje. Niemniej jednak po wylaczeniu przekaznika, zgaszeniu silnika, odpaleniu go dalej kontrolka mrugala. Takze to tez nie to raczej.
Pascal napisał(a):kontrolka nie zapaliła się..
U mnie ona zaczynala mrugac po ok 3 minutach pracy. Tak odrazu po odpaleniu to nie.
Czyli jak temperatura jest na minusie to nie ma problemu, jak jest temperatura kolo +5C to jest problem.
Czekam na dzien w ktorym napiszecie, ze wam mruga a mi nadal nie. Wtedy pochwale sie idiotycznym rozwiazaniem problemu

VW Vento 1.9TDI 1Z ++
Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0
- Bradley
- Fanatyk
Teraz wróciłem z 60km trasy i po zapaleniu nic a po około 4 min pyk kontrolka mruga..... po nagrzaniu silnika wyłączyłem go i znowu zapaliłem i kontrolka już nie zaświeciła się mimo że miałem ze 4 postoje na zgaszonym silniki
ogólnie to już mnie chce szlak trafić....
ogólnie to już mnie chce szlak trafić....
-

marcinkoz2910 - Members
Dzisiaj wymienialem olej wiec pojechalem na obwodnice Cieszynska zagrzac auto, przyjechalem pod dom olej mial 98C, zostawilem auto wlaczone, dalem ogrzewanie na max i wentylator na 2, nogi. Zzaczalem wyjmowac deski z kanalu i je ukladac, wrocilem olej 90C a kontrolka... zaczela mrugac. To juz zglupialem. Zapalila sie na goracym silniku podczas postoju.
VW Vento 1.9TDI 1Z ++
- Bradley
- Fanatyk
Mnie dzisiaj po raz pierwszy Gofer zrobił jajco z migającą kontrolką. Wcześniej tylko raz migała, ale wtedy po prostu było mało płynu w zbiorniczku i podczas wjeżdżania na nielichą górkę musiał się odkryć czujnik...
Dzisiaj rano za to przy grzaniu świec kontrolka zgasła jak Pan Bóg przykazał, a jakieś pół minuty po zapaleniu silnika zaczęła migać. Zgasiłem auto od razu, ale sprawdziłem zbiorniczek i uspokojony poziomem płynu po prostu pojechałem do roboty, obserwując tylko szron na masce, na wypadek gdyby za szybko się topił
Uspokoiliście mnie, bo się obawiałem, że mi mechanicy rozwodnili płyn (zdejmowali niedawno głowicę) i zaczął w nocy zamarzać. Profilaktycznie go i tak potraktuję po pracy koncentratem...
Dzisiaj rano za to przy grzaniu świec kontrolka zgasła jak Pan Bóg przykazał, a jakieś pół minuty po zapaleniu silnika zaczęła migać. Zgasiłem auto od razu, ale sprawdziłem zbiorniczek i uspokojony poziomem płynu po prostu pojechałem do roboty, obserwując tylko szron na masce, na wypadek gdyby za szybko się topił
Uspokoiliście mnie, bo się obawiałem, że mi mechanicy rozwodnili płyn (zdejmowali niedawno głowicę) i zaczął w nocy zamarzać. Profilaktycznie go i tak potraktuję po pracy koncentratem...
- Spirit_Crusher
- Berbeć
Ciekaw jestem jak dziala ten czujnik bo idac palcem po zbiorniczku od wtyczki widac, ze za plasticzkiem zbiornika sa takie dwa druciki cieniutkie. I jak plyn jest zalany pod max. to nawet wtedy te druciki nie stykaja sie (tzn. woda nie robi zwary i obwod jest zamkniety). Czy zbiorniczek posiada tez taki druciki gdzies z dolu ze tam zwara musi byc bo jak jej nie ma to plynu jest za malo ?
Po wymianie oleju kontrolka sie nie zapalila, dzsiaj rano jak przeparkowywalem samochod tez sie nie zapalila.
Po wymianie oleju kontrolka sie nie zapalila, dzsiaj rano jak przeparkowywalem samochod tez sie nie zapalila.
VW Vento 1.9TDI 1Z ++
- Bradley
- Fanatyk
Ha!a ja już mam problem z bańki
nie wiem co takiego zrobiłem ale jest teraz jak w książce serwisowej pisze
Jedynie co zrobiłem to:jakiś czas temu zmieniałem płyn termostat, czujnika nie zmieniłem bo był ok ale nerwów i tak straciłem tłumacząc sprzedawcy który mi go próbował wcisnąć że są dwa rodzaje dwupinowe i czteropinowe
mniejsza z tym...zbiorniczek od płynu miałem usyfiony cały od środka wyjąłem go wyczyściłem i nie wiem czy to pomogło czy nie ale problem jak ręką odjął... 
mniejsza z tym...zbiorniczek od płynu miałem usyfiony cały od środka wyjąłem go wyczyściłem i nie wiem czy to pomogło czy nie ale problem jak ręką odjął... 
-

Pascal - Members
Pascal, czym czyściłeś? Jakims octem zeby odkamienic? Zastanawiam sie ile plynu poleje sie jak wyjme zbiorniczek w sumie trzeba odpiac wezyk u gory od przelewu i ten dolny i go przytrzymac
Czyli robota na weekend to wyjecie zbiorniczka i czyszczenie kretem
Czyli robota na weekend to wyjecie zbiorniczka i czyszczenie kretem

VW Vento 1.9TDI 1Z ++
- Bradley
- Fanatyk
Bradley napisał(a):Pascal, czym czyściłeś? Jakims octem zeby odkamienic? Zastanawiam sie ile plynu poleje sie jak wyjme zbiorniczek w sumie trzeba odpiac wezyk u gory od przelewu i ten dolny i go przytrzymac
Zgadza się Panie kolego ocet
Układ chłodzenia należy czyścić octem oczywiście żeby usunąć kamień
Bradley fachowo to powinno być zrobione tak że do zbiorniczka należałoby nalać octu i tak powinien stać przez parę dni
Jednak ja non top korzystam z auta i nie było na to czasu.Zbiorniczek stał z 2 godziny z octem, potem go potraktowałem baaaardzo dużą ilością wody i na koniec jeszcze takim o to zmywaczem uniwersalnym:http://www.allegro.pl/item764826404_wur ... t_rol.html
Bradley napisał(a):Czyli robota na weekend to wyjecie zbiorniczka i czyszczenie kretem

-

Pascal - Members