Moderator: Moderator
• Strona 3 z 4 • 1, 2, 3, 4
No to przed wymianą termostatu wymieniłem czujnik temperatury, i o ile stary pokazywał 75 stopni to nowy pokazuje 105 stopni- oczywiście wentylator nawet nie drgnie. Teraz odstawiłem auto do mechanika ale zgłupiałem odnośnie tych wskazań czujnika, czyżby nowy czujnik był do dupy ?
- oldsoul
- Czytacz
oldsoul napisał(a):No to przed wymianą termostatu wymieniłem czujnik temperatury, i o ile stary pokazywał 75 stopni to nowy pokazuje 105 stopni- oczywiście wentylator nawet nie drgnie. Teraz odstawiłem auto do mechanika ale zgłupiałem odnośnie tych wskazań czujnika, czyżby nowy czujnik był do dupy ?
jaka temp pokazuje vag?
- marcinkazimierz
- Gaduła
oldsoul napisał(a):czyżby nowy czujnik był do dupy ?
możliwe. Lub poprostu jest od innego typu silnika, nie wiadomo....
U mnie było podobnie: gazowałem na postoju to jakoś łapał 90 stopni, ruszyłem w droge i momentalnie spadało na 70-75.
Wymieniłem na wahlera i teraz jest super, cały czas trzyma równo 90 stopni.
Ponoć vernety zdarzają sie wadliwe , a cena podobna.
Koszt roboty niż termostatu jest większy
Ja sam sobie robiłem, zwykły podnosnik, klocek pod próg aby auto było stabilne.
I potem na kocyku lezałem i odkrecałem to co zasłaniało dostęp do termostatu czyli węże , pompa wspomagania itp.
Nie jest dużo roboty , tylko że jest troche nie wygodnie. - no ale czego sie nie robi dla naszych maszynek

Mój golfik
-

slawek5t - Members
No to teraz was zaskoczę, dałem do wymiany termostat na Wahlera i co ? Nic się nie zmieniło, wskazówka nadal pokazuje 75 stopni. Przejechałem 30 kilometrów i na koniec chcialem poczekać do włączenia wentylatorów- stałem 10 minut na wolnych obrotach i nic. Wskazówka do 90 nie doszła.
I co Wy na to ?
[ Dodano: 2012-06-25, 20:03 ]
Oczywiście 2 węże od chłodnicy były już ciepłe.
I co Wy na to ?
- oldsoul
- Czytacz
oldsoul napisał(a):No to teraz was zaskoczę, dałem do wymiany termostat na Wahlera i co ? Nic się nie zmieniło, wskazówka nadal pokazuje 75 stopni. Przejechałem 30 kilometrów i na koniec chcialem poczekać do włączenia wentylatorów- stałem 10 minut na wolnych obrotach i nic. Wskazówka do 90 nie doszła.
I co Wy na to ?
a podlaczyles choc raz do kompa zeby sprawdzic temperature ?
- marcinkazimierz
- Gaduła
jak kolega mówi wyżej może licznik oszukiwać, z zmierzyłem dodatkowo o okolicy króćca termometrem elektronicznym z takim kabelkiem (taka opcja w mierniku elektrycznym)
-

greg001 - Gaduła
- Rocznik: 1995
- Silnik: 2000
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 3-drzwiowe
oldsoul napisał(a):No dobrze, może oszukiwać ale jak wyjaśnić brak odpalenia wentylatorów ? Czy diesel nawet po 10 minutach stanie po 30 kilometrowym odcinku nie nagrzeje do włączenia wiatraków ?
mnie odpalil wentylatory po 20 minutach trzymania na 3 tys obr
- marcinkazimierz
- Gaduła
sprawdź czy wentylator działa mianowicie odepnij kostkę od czujnika w chłodnicy i zewrzyj grube z cienkim wejściem obojętnie którym , bo są dwa grube - przypuszczam że dwustopniowy jest wentylator. Ja zrobiłem sobie taki specjalny kabelek w racze czego bo już kiedyś mi padł czujnik temp. w chłodnicy w trasie ( na szczęście miałem kawałek kabelka). Jeśli się załączy to możliwe że czujnik jest walnięty. możesz spróbować też go pomierzyć jakie wartości daje na zimnej chłodnicy a na ciepłej ( oba ciepłe węże )
popytaj czy ktoś ze znajomych ma miernik z opcją mierzenia temp.
popytaj czy ktoś ze znajomych ma miernik z opcją mierzenia temp.
-

greg001 - Gaduła
- Rocznik: 1995
- Silnik: 2000
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 3-drzwiowe