Koledzy mam takie pytanie jak w temacie mam zamiar zmienić silnik w golfie 1.8 ABS na coś innego z lepszymi osiągami i normalnym spalaniem bo moje 1.8 pali około 16 litrów gazu przy lekko dynamicznej jeździe przy ostrej jeździe spali ile wleje ehhee. Więc prosił bym o wasze sugestie. Rozważałem 1.6 ten na wielopunkcie i 2.0 115 co byście mi polecili. Za wszystkie odpowiedzi z góry dziękuję.
Jak już chcesz wydać troche grosza i robić swap to na coś z sensem czyli coś mocnego abf, vr6, 1.8T bo wątpie żeby zadowolił Cię przyrost mocy o 10-15 HP dla mnie strata czasu i pieniędzy
najmniej roboty jest ze swapem na 2e, 1.8 jest podobnym silnikiem, skrzynia pasuje z 1.8, wymieniasz silnik z osprzętem + okablowanie, jesli chodzi o 1.6 na pełnym wtrysku to odradzam, to jest tak skomplikowana jednostka jak abf, pełno elektroniki, czujników i podciśnień wszędzie...
Dobra dzięki chodzi mi tylko o to, że może te 2.0 115 koni trochę mniej spali. a moc tak naprawdę to te 90 daje rade a 115 w dobrym stanie do rodzaju jazdy jak mój to już w ogóle było by git. Muszę przemyśleć wszystkie za i przeciw. Golf wygląda na tyle fajnie, że warto w niego inwestować stąd pomysł zmiany silnika dzięki za odpowiedzi.