Moderator: Moderator
• Strona 1 z 3 • 1, 2, 3
przy odpalaniu mruga kontrolka oleju
po wymianie oleju i filtrow przy odpalaniu mruga 3 razy kontrolka oleju , pomocy
- maciek10012
- Czytacz
stan oleju ?
cisnienie oleju ?
migająca kontrolka to jeszcze nie tragedia
sprawdz i napisz
cisnienie oleju ?
migająca kontrolka to jeszcze nie tragedia
sprawdz i napisz
Polska wersja programu MACH3 cnc---- Makra do palników ,magazynków, THC, OHC---- EKRANY dla firm i producentów maszyn ---- budowa sprzedaż maszyn Plazmy, Elektrodrążarki, Frezarki ,Tokarki, Gietarki, inne maszyny
-

k-m-r1 - Weteran
Jeżeli kontrolka mruga tylko trzy razy po odpaleniu na zimnym silniku to nie jest to żadna tragedia. Pisząc zimnym mam na myśli, że silnik odstał już jakiś czas, tzn. 20, 30 minut. Jeżeli, zaraz po zgaszeniu silnika odpalasz go ponownie i kontrolka nie mruga to znaczy że nie jest źle. Jeszcze nasuwa się pytanie na jaki olej wymieniłeś swój stary olej i jaki filtr założyłeś. Czy jakąś najtańszą podróbę czy coś lepszego. Wielokrotnie spotykałem się z tym, że jedne filtry powodowały nieco większy czas do pełnego smarowania silnika (uzyskania właściwego ciśnienia oleju), inne nieco mniejszy. Co do oleju, to jeżeli silnik np. jeździł cały czas na oleju mineralnym i ma już swoje kilometry a potem wlejesz pełnego syntetyka o rzadkiej strukturze to może to też powodować podobny efekt. Przeanalizuj to i napisz jaki olej i jaki filtr założyłeś.
Powodzenia.
Powodzenia.
-

Jabbar - Berbeć
u mnie była to wina filttra po dłuższym postoju filtr puszczał olej spowrotem do miski i musiał na pompować dlatego mrugał 2 razy.okazało się ze filtr był do innego typu silnika op516 długi-do mojego abu powinien być op616 krótki po wymianie jest ok
- tomasz146
- Czytacz