Moderator: Moderator
-

Gesiu_15 - Moderator Globalny
- Rocznik: 1994
- Silnik: 2.0 2E GTI
- Paliwo: PB+LPG
- Nadwozie: 3-drzwiowe
Death94 napisał(a):Słyszał może ktoś o olejach firmy Alpine? Jakieś opinie?
W internetach można znaleźć info że mejd in dżermany , półsyntetyk, stosowany w silnikach nowszych generacji.. gł. Merc i Bmw.
Co do opinii .. Nikt tutaj takiego nie stosował więc niewiele można o nim powiedzieć.
-

Paweu - Members
- Rocznik: 1111
- Silnik: 0.8
- Paliwo: CNG
- Nadwozie: cabrio
Death94 napisał(a):Właśnie to samo znalazłem w internetach i nic poza tym... Stryj prowadzi warsztat i zalewa tym olejem silniki, podobno jest git ale lepiej zasięgnąć więcej informacji.
Porównaj jego specyfikację z innym olejami. jak np ww. Valvo lub Castrol...
Jeszcze co do samego Alpine.. gdzieś mi przemknęła informacja że wywodzi się ze stajni Shela bądz BP. Ale to pewnie też znalazłeś.

-

Paweu - Members
- Rocznik: 1111
- Silnik: 0.8
- Paliwo: CNG
- Nadwozie: cabrio
Znalazłem chwilkę, aby zdjęcie zrobić http://imagizer.imageshack.us/v2/800x60 ... 2/p12t.jpg z strony producenta można wnioskować, że są chyba tylko rozlewnią a olej ktoś im dostarcza sprzedając to jako "alpine", więc prawdopodobnie pogłoski o shell'u czy bp mogą być prawdziwe
Normy i specyfikacje takie jak w innych olejach, poza tym popytałem w rodzinie i właśnie wszyscy biorą ten olej od stryja i chwalą sobie więc można by spróbować zalać... Pomijając to, że dostałem 5l za pomoc w warsztacie 
Normy i specyfikacje takie jak w innych olejach, poza tym popytałem w rodzinie i właśnie wszyscy biorą ten olej od stryja i chwalą sobie więc można by spróbować zalać... Pomijając to, że dostałem 5l za pomoc w warsztacie 
-

Death94 - Berbeć
-

hanawald - Members
- Rocznik: 97
- Silnik: 1.9 tdi
- Paliwo: ON
- Nadwozie: 5-drzwiowe
Witam wszystkich,
Przychodzę po poradę jaki olej wybrać do mojego leciwego VW
1,6, 75KM, ABU, 1994 rok - 270 tyś (jak nie więcej), benz+LPG.
Ponad rok temu zaraz po zakupie zalany był za namową mechanika olejem Castrol GTX High Mileage - półsyntetyk 15W-40 A3/B4.
Silnik ostatnio zaczął się sporo pocić i dość dużo w niego dolewam - ponad litr oleju na 2 tyś km.
Myślę nad zalaniem go pełnym syntetykiem bądź półsyntetykiem - 5W-40 lub 10W-40, firmy to Valvoline, Mobil, Lotos, Motul bądź Castrol.
Pomożecie w wyborze?
Przychodzę po poradę jaki olej wybrać do mojego leciwego VW
1,6, 75KM, ABU, 1994 rok - 270 tyś (jak nie więcej), benz+LPG.
Ponad rok temu zaraz po zakupie zalany był za namową mechanika olejem Castrol GTX High Mileage - półsyntetyk 15W-40 A3/B4.
Silnik ostatnio zaczął się sporo pocić i dość dużo w niego dolewam - ponad litr oleju na 2 tyś km.
Myślę nad zalaniem go pełnym syntetykiem bądź półsyntetykiem - 5W-40 lub 10W-40, firmy to Valvoline, Mobil, Lotos, Motul bądź Castrol.
Pomożecie w wyborze?
- WNSCHOLES
- Czytacz
no to tak czy tak trzeba zrobić uszczelnienia skoro się poci bo na rzadszym oleju będzie się pocił jeszcze bardziej, nie rozumiesz tego?
Ja jeździłem na mineralnym Castrolu, później zaeksperymentowałem z półsyntetykiem i 3 ostatnie zmiany to Castrol Magnatec 10W40. A dolewam nie całe pół litra na każdą zmianę, czyli 10 tys km.
Ja jeździłem na mineralnym Castrolu, później zaeksperymentowałem z półsyntetykiem i 3 ostatnie zmiany to Castrol Magnatec 10W40. A dolewam nie całe pół litra na każdą zmianę, czyli 10 tys km.
-

Opik - Members
- Silnik: 2.0
- Paliwo: PB+LPG
- Nadwozie: 3-drzwiowe
A jak wg jest z klasami gęstości olejów?
Bo czytałem, że najgęstsze są syntetyczne bo są zrobione z samej chemii a najrzadsze są mineralne. Więc jak to jest?
I ten pierwszy współczynnik jest mi obojętny bo jest odpowiedzialny za warunki zimowe - dlatego myślę nad 5W albo 10W - bardziej to drugie.
I czy znowu zalewać go ''40'' czy pójść wyżej i wlać mu ''50''?
Sądzę, że odpowiednimi olejami będą półsyntetyk taki jak Twój - Castrol magnatec 10W40 bądź również półsyntetyk Valvoline MaxLive 10W40 - z większym nastawieniem na Valvoline bo jest aktualnie na promocji
Bo czytałem, że najgęstsze są syntetyczne bo są zrobione z samej chemii a najrzadsze są mineralne. Więc jak to jest?
I ten pierwszy współczynnik jest mi obojętny bo jest odpowiedzialny za warunki zimowe - dlatego myślę nad 5W albo 10W - bardziej to drugie.
I czy znowu zalewać go ''40'' czy pójść wyżej i wlać mu ''50''?
Sądzę, że odpowiednimi olejami będą półsyntetyk taki jak Twój - Castrol magnatec 10W40 bądź również półsyntetyk Valvoline MaxLive 10W40 - z większym nastawieniem na Valvoline bo jest aktualnie na promocji

- WNSCHOLES
- Czytacz