Duże spalanie silnik 2e

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych.

Moderator: Moderator

Duże spalanie silnik 2e

Postprzez Mati1911 » 14 mar 2012, o 20:00

witam wszystkich
Mam taki problem. Mianowicie kupiłem mk3 2.0 8v 2e i zauważyłem że jest problem ze zbyt dużym spalaniem. Za 50zł robię ok 20-25km. Mało tego zegary zwariowały, cały czas mruga kontrolka oleju obrotomierz nie działa, prędkościomierz oszukuje o ok 50km/h a wskaźnik temp. dochodzi do końca skali choć termostat otwiera się normalnie i pod maską jest wszystko ok jedyny wskaźnik jaki działa to chyba od paliwa, nawet MFA oszukuje... niestety jeszcze nie miałem okazji podpiąć VAGa. Zauważyłem również że po gwałtownym wciśnięciu gazu na biegu jałowym silnik dławi się i obroty spadają tak jakby dostawał za dużą dawkę paliwa. Wiem również że poprzedni właściciel miał sytuację że samochód po prostu stanął i nie chciał zapalić więć stał 3 m-ce. właściciel był przekonany że sterownik złapał "kupe" błędów i trzeba albo go wymienić albo usunąć błędy. mi po przywiezieniu auta do domu i podłączeniu ECU udało się uruchomić silnik ale spalanie jest gigantyczne
Może ktoś miał taki problem i go rozwiązał więc bardzo proszę o pomoc
Avatar użytkownika
Mati1911
Berbeć
 
Posty: 17
Dołączył(a): 23 sty 2012, o 20:58
Lokalizacja: DZA

Duże spalanie silnik 2e

 

Postprzez trollu » 14 mar 2012, o 21:14

po pierwsze VAG, z takimi cyrkami to wszystko może być. co do spalania to najczęściej padnięta lambda jest winna
Sarkazm - ponieważ strzelanie do idiotów jest wciąż nielegalne.
Avatar użytkownika
trollu
VIP
 
Posty: 2503
Dołączył(a): 27 sie 2010, o 13:03
Lokalizacja: SKL/Cz-wa
Rocznik: 0
Silnik: byl ADY jest M52TUB28
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: kombi

Postprzez pablomed » 17 mar 2012, o 11:29

Mati1911, masz jakiś grubszy problem z elektryką, ale na chwilę obecna nie da się przewidzieć czy to co sie wyczynia na liczniku ma zwiazek z nadmiernym spalaniem. Trzeba bedzie posprawdzac podstawowe czyjniki - głównie przepływomierz i tps, oraz czujniki temperatury, opisy wszystkiego znajdziesz na forum.
W winę sondy wątpię, testowo ją odłącz i pojeździj dla próbu, wiem z własnego doświadczenia że w tym silniku odpięcie sondy nie robi wielkiego spalania, czyli jeśli odłączysz a spalnie wyraźnie spadnie (gdzieś do ok 12/100, to sonda fakt może być winna.
pablomed
Members
 
Posty: 5992
Dołączył(a): 3 sie 2008, o 18:01
Lokalizacja: małopolskie

Postprzez Mati1911 » 19 mar 2012, o 21:20

Dzisiaj byłem u elektromechanika który pokasował mi błędy: przepływki, sondy lambdy, czujnik spalania stukowego, regulatora obrotów i potencjometra przepustnicy... gościu kazał mi sprawdzić pompe w baku bo po pokasowaniu błędów, błędy więcej sie nie pokazały. okazało się że po odkęceniu pompy w baku jest 3/4 zbiornika paliwa a samochód zachowuje się jakby pompa zasysała paliwo z baku tylko do pewnego poziomu. kwestia zegarów jest podobno do rozwiązania poprzez wymienienie ich bo pisałem na innym forum o problemie.Nie wiem co mam robić może wymienić filtr paliwa? a może to po prostu komputer sam odcina paliwo do wtrysków? co do zegarów to poszukuje możliwie najtaniej jakiś do kupienia byle działały i miały MFA. wszystkie czujniki działają, sonda lambda ma poprawne napięcie, a czujnik temp również działa

[ Dodano: 2012-03-19, 20:24 ]
i jeszcze gdy dam mu zdrowo w palnik to zaczyna pracować na 3 cylindry a potem 2 tak jakby był zapchany filtr paliwa i pompa by nie wyrabiała... a później wszystko ok i nagle lipa bo zaczyna się tak jakby w zbiorniku nie było paliwa
Avatar użytkownika
Mati1911
Berbeć
 
Posty: 17
Dołączył(a): 23 sty 2012, o 20:58
Lokalizacja: DZA

Postprzez Gucci » 17 sty 2013, o 18:30

Mi pali dużo ale tylko na benzynie, ponad 20l średnie wdłg VAG.
Na gazie pali 12l ale VAG pokazuje też ponad 20l (podczas jazdy na gazie).
Na kompie mi nie pokazywało błędu lambdy ale może jednak coś z nią nie tak. Jak ją odłączyć?
Gucci
Czytacz
 
Posty: 55
Dołączył(a): 29 gru 2012, o 19:12
Lokalizacja: Gdańsk

Postprzez trollu » 18 sty 2013, o 00:40

Gucci napisał(a):Jak ją odłączyć?

odłączając kable od niej?

odłączenie raczej nie zmniejszy spalania, skoro lamda jest uwalona to trzeba ją wymienić, proste
Sarkazm - ponieważ strzelanie do idiotów jest wciąż nielegalne.
Avatar użytkownika
trollu
VIP
 
Posty: 2503
Dołączył(a): 27 sie 2010, o 13:03
Lokalizacja: SKL/Cz-wa
Rocznik: 0
Silnik: byl ADY jest M52TUB28
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: kombi

Postprzez Gucci » 18 sty 2013, o 01:02

Nie wiem czy lambda jest uwalona i nie chce jej wymieniać w ciemno. W vagu nie było żadnych błędów z lambdą. Ona ma jakieś znaczenie kiedy samochód pracuje na gazie? Gazu spala mi 11l/100 więc nie ma takiej tragedii jak na benzynie.
Gucci
Czytacz
 
Posty: 55
Dołączył(a): 29 gru 2012, o 19:12
Lokalizacja: Gdańsk

Postprzez mateusz_918 » 21 sty 2013, o 14:12

a ja stawiam na rozrząd i zapłon masz na 100% zle ustawiony rozrząd przy 2e jedna i jedyna mozliwosć palenia 20-30l beny na 100km miałem to samo wiele osób z forum tez. szukaj tam problemu ja nie wiem dlaczego amator się za rozrząd bierze wszyscy zle ustawiają :-o
mateusz_918
Gaduła
 
Posty: 444
Dołączył(a): 28 paź 2012, o 17:51
Lokalizacja: Lech Poznań
Rocznik: 96
Silnik: 1.9 AFN
Paliwo: ON
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez Gucci » 22 sty 2013, o 22:26

Rozrząd i zapłon mam ustawione u porządnego mechanika.
Gazu mi pali 11l, tylko benzyny tyle żłopie.
Wszyscy mówią o przepływce więc jak będę miał czas to sprawdze jej napięcie i potem ewentualnie kupie
Gucci
Czytacz
 
Posty: 55
Dołączył(a): 29 gru 2012, o 19:12
Lokalizacja: Gdańsk

Postprzez mateusz_918 » 23 sty 2013, o 15:29

ja mam tez 2e i niemam przepływki chodzi mi miodzio pali jakieś 10l wkręca sie ładnie więc niewiem. może ci zbiornikiem leci gdzieś
mateusz_918
Gaduła
 
Posty: 444
Dołączył(a): 28 paź 2012, o 17:51
Lokalizacja: Lech Poznań
Rocznik: 96
Silnik: 1.9 AFN
Paliwo: ON
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez damian94 » 23 sty 2013, o 16:50

Mam silnik 1,6 i u mnie spalanie jest w granicach 11-12/100km.uważam że conajmniej około 3 litry za dużo.
Po kupnie wymieniłem olej filtry-powietrza,oleju.
Mam jeszcze do naprawy-czyszczenia odmę pęknięty wężyk wydaje mi się że poprzedniemu właścicielowi zamazła.
Czy odma ma wpływ na spalanie!!!
Co jeszcze mam wymienić!!! może świece zapłonowe,sondę

Proszę o radę co mam zrobić?

Pozdrawiam danio94
damian94
Berbeć
 
Posty: 19
Dołączył(a): 16 sty 2013, o 16:28
Lokalizacja: Elbląg

Postprzez Gucci » 23 sty 2013, o 17:59

mateusz_918 napisał(a):ja mam tez 2e i niemam przepływki chodzi mi miodzio pali jakieś 10l wkręca sie ładnie więc niewiem. może ci zbiornikiem leci gdzieś


To tak się da? :D
Vag mi pokazuje ponadl 20l niezależnie od tego czy jadę na benzynie czy na gazie.
Na odpiętej wtyczce od przepływki falują obroty i ogólnie słabo silnik pracuje.
Benzyny rzeczywiście pali 20l, gazu 11l. Oprócz tego gaśnie mi przy zmianie biegów przy wyższych obrotach, przy odpiętej przepływce gaśnie mi prawie przy każdej zmianie biegów.
Gucci
Czytacz
 
Posty: 55
Dołączył(a): 29 gru 2012, o 19:12
Lokalizacja: Gdańsk

Następna strona

- - -



Powrót do Silniki benzynowe

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości