Duże spalanie silnik 2e

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych.

Moderator: Moderator

Postprzez mateusz_918 » 29 sty 2013, o 18:04

to ja wymień bo jest zepsuta i bedzie ok
mateusz_918
Gaduła
 
Posty: 444
Dołączył(a): 28 paź 2012, o 17:51
Lokalizacja: Lech Poznań
Rocznik: 96
Silnik: 1.9 AFN
Paliwo: ON
Nadwozie: 5-drzwiowe

 

Postprzez Gucci » 1 lut 2013, o 21:42

Wymieniona, dalej pali 15litrów.
Byłem u elektryka.
Komp wykazał błąd przepływki.
Mierzyłem jej napięcie i jest ok.
Ten błąd mógł być od tego, że ją odłączałem żeby sprawdzić jak się silnik wtedy zachowuje?
Elektryk skasował jej błąd ale spalanie jest takie jakie było.
Gucci
Czytacz
 
Posty: 55
Dołączył(a): 29 gru 2012, o 19:12
Lokalizacja: Gdańsk

Postprzez pablomed » 1 lut 2013, o 23:57

Gucci, nie kolego, to że odłączałeś niema znaczenia. Skoro pokazuje jej błąd to warto obejrzeć kable od wtyczki idące do sterownika silnika. Jesli ją sprawdziłeś że podaje wzrastające miarę otwierania klapki napięcie to sama w sobie jest ok pod tym zastrzeżeniem, że wielu ludzi kombinuje z naciągiem sprężyny klapki. Poznasz że było grzebane po tym że plastykowa pokrywka przepływki będzie miała ślady zdejmowania. Tak "naprawiana" przepływka jest trudna do wyregulowania, niema instrukcji jak to zrobić, trzeba by mieć drugą do porównywania kąta uchylania klapki przy tych samych siłach na nią działających. Może ją jednak podmienisz - pna pożyczkę, musi być od golfa III, Seata, Vento lub Paska z silnikiem 2E, czyli na końcu numeru VW musi mieć literke C lub B, innej nawet nie próbuj kupować szkoda nerwów, chyba że chcesz mieć auto sprawne tylko na LPG a benzyny używac do odpalania wyłącznie
pablomed
Members
 
Posty: 5992
Dołączył(a): 3 sie 2008, o 18:01
Lokalizacja: małopolskie

Postprzez Gucci » 2 lut 2013, o 00:12

Czyli wygląda na to, że będę musiał ryzykować i kupić przepływkę z allegro za 300zł ;/
W okolicy nie znam nikogo z 2.0 2e, nawet wśród użytkowników forum nie znalazłem nikogo takiego. Jak coś to jestem z Trójmiasta ;)

Ślady właśnie jakieś są, po czerwonym silikonie. Jak kupię i wymienię to napisze co to dało.
Gucci
Czytacz
 
Posty: 55
Dołączył(a): 29 gru 2012, o 19:12
Lokalizacja: Gdańsk

Postprzez Imper » 2 lut 2013, o 01:13

Avatar użytkownika
Imper
Members
 
Posty: 1601
Dołączył(a): 4 gru 2007, o 02:30
Lokalizacja: Bydgoszcz

Postprzez Gucci » 8 lut 2013, o 21:28

Wymieniłem przepływomierz.
Teraz pali według mfa jakieś 16 litrów, niezależnie od tego czy wtyczka od czujnika temperatury jest podłączona czy nie.
Gucci
Czytacz
 
Posty: 55
Dołączył(a): 29 gru 2012, o 19:12
Lokalizacja: Gdańsk

Postprzez mateusz_918 » 9 lut 2013, o 19:26

pali czy tyle bp czy komputer poprostu tak pokazuje??

jak komputer tak pokazuje to zajmij sie czujnikiem spalania stukowego czy jak on się tam nazywa :-|

albo na początek zrób tak włącz przycisk mfa w pozycje 1 i przeciągnij w lego guziczek potrzymaj z 3sek aż sie wyzeruje spalanie i tak samo zrób z spalaniem na 100km tyle ze w pozycje 2 i przeciągnij do kąca w prawo
mateusz_918
Gaduła
 
Posty: 444
Dołączył(a): 28 paź 2012, o 17:51
Lokalizacja: Lech Poznań
Rocznik: 96
Silnik: 1.9 AFN
Paliwo: ON
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez Gucci » 9 lut 2013, o 21:11

Resetowałem już mfa. Nie wiem czy tyle rzeczywiście pali, nalewać do pełna nie będę żeby to sprawdzić ;] Zwłaszcza, że na benzynie nie chodzi tak dobrze jak na gazie.

Jak 1 raz go podłączyłem do kompa to był jakiś błąd spalania stukowego, skasowałem i potem już go nie było, przynajmniej w vagcomie.
U elektryka wyskoczył błąd przepływki, nie wiem czy sprawdzał ten czujnik.

Dodam jeszcze, że na gazie spalił mi 10,66l/100 więc jak pali za dużo to tylko benzyny. Podczas jazdy na gazie mfa pokazuje 16l/100
Gucci
Czytacz
 
Posty: 55
Dołączył(a): 29 gru 2012, o 19:12
Lokalizacja: Gdańsk

Postprzez k0nr4d » 9 lut 2013, o 23:15

Ewidentnie przepływka walnięta, standard w 2E z LPG.
Avatar użytkownika
k0nr4d
Gaduła
 
Posty: 424
Dołączył(a): 1 cze 2009, o 21:53
Lokalizacja: Łódź

Postprzez Gucci » 9 lut 2013, o 23:35

Dopiero co ją zmieniłem
Gucci
Czytacz
 
Posty: 55
Dołączył(a): 29 gru 2012, o 19:12
Lokalizacja: Gdańsk

Postprzez k0nr4d » 9 lut 2013, o 23:41

Kupiłeś nową, czy używaną? Skąd wiesz, że nowa była sprawna? Wystarczy, że raz strzeli Ci LPG w dolot i przepływka w 90% idzie w pierony.
Avatar użytkownika
k0nr4d
Gaduła
 
Posty: 424
Dołączył(a): 1 cze 2009, o 21:53
Lokalizacja: Łódź

Postprzez Gucci » 9 lut 2013, o 23:47

Używke kupiłem, przestał mi gasnąć przy wciśnięciu sprzęgła.
Podjade do elektryka i sprawdzimy czy jest błąd i jakie jest napięcie.
A może to, że pali tyle samo na podłączonym i odłączonym czujniku temperatury ma jakieś znaczenie?
Gucci
Czytacz
 
Posty: 55
Dołączył(a): 29 gru 2012, o 19:12
Lokalizacja: Gdańsk

Poprzednia stronaNastępna strona

- - -



Powrót do Silniki benzynowe

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot] i 13 gości