Czy subwoofer spali radio

Wszystkie informacje o nawigacjach satelitarnych i instalacjach car audio.

Moderator: Moderator

Czy subwoofer spali radio

Postprzez Tomuś » 1 paź 2009, o 19:26

Hej mam takie pytanko zakupiłem niedawno subwoofer Soling 1200 W (4 Ohm ) i zastanawiam sie czy bezpśrednie podłączenie go jak zwykłego głośnika nie spowoduje spalenia radia czy obciążenia końcówki mocy. Radio ma taka sama oporność i 50 W. Nie chodzi mi o jakieś głosne słuchanie tylko normalne nie za głosne . Było by to rozwiązanie tymczasowe zanim podepne jakiś wzmak :-) Ale już bym chciał się nim nacieszyć.
Avatar użytkownika
Tomuś
Badacz tematu
 
Posty: 207
Dołączył(a): 31 sie 2008, o 16:38
Lokalizacja: Jastrzębia

Czy subwoofer spali radio

 

Postprzez marcinkoz2910 » 1 paź 2009, o 19:45

Tomuś, zamęczysz radio

nazbieraj kasy i kup zwmak no chyba że chcesz zbierać i na wzmak i na radio

zapraszam do lektury i zassania poradnika na dole strony --> http://www.golf3.pl/topics28/podlaczeni ... vt9225.htm
Avatar użytkownika
marcinkoz2910
Members
 
Posty: 4293
Dołączył(a): 20 lip 2008, o 15:16
Lokalizacja: Pogórze /k. Skoczowa

Postprzez swatu » 1 paź 2009, o 20:15

Tomuś napisał(a):Radio ma taka sama oporność i 50 W
i wierzysz w to ze tyle ma? :lol:
przeczytaj artykuł moze to ci pomoze w problemie,ale ja nawet bym nie podpinal suba zeby go tylko sprawdzic pojdzie zdymem koncówka mocy przy wiekszej głosnosci.
http://www.golf3.pl/topics8/troche-o-ca ... t19304.htm
Avatar użytkownika
swatu
VIP
 
Posty: 4695
Dołączył(a): 9 wrz 2008, o 16:18
Lokalizacja: TKN Końskie
Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez oizo » 1 paź 2009, o 22:58

radio ma 4x 25W w RMS wiec nie bedzie ci to gralo. radio sie bedzie grzac i przy wyzszej glosnosci beda znieksztalcenia wiec nie warto. moze jakbys mial suba tak 60W to by jakos gralo.
oizo
 

Postprzez swatu » 2 paź 2009, o 11:16

najlepszym rozwiazaniem bedzie zakup zwyklego wzmacniacza 2kanałowego zmostkowac go i masz gotowe zasilanie subwoofera.
Avatar użytkownika
swatu
VIP
 
Posty: 4695
Dołączył(a): 9 wrz 2008, o 16:18
Lokalizacja: TKN Końskie
Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez morsdicti » 2 paź 2009, o 17:43

ja mam skrzynie basową 800W i jest podłączone pod radio + 2 głosniki ... i gra nic sie nie przepala nic nie trzeszczy (oczywiście w granicach rozsądku :) ) ale i tak najlepszym rozwiązaniem jest tak jak koledzy radzą kupno prostego wzmacniacza za równie proste pieniądze
morsdicti
Members
 
Posty: 625
Dołączył(a): 1 lis 2008, o 23:55
Lokalizacja: Pomorskie

Postprzez swatu » 2 paź 2009, o 19:50

morsdicti napisał(a):ja mam skrzynie basową 800W i jest podłączone pod radio + 2 głosniki ... i gra nic sie nie przepala nic nie trzeszczy (oczywiście w granicach rozsądku )
no własnie w miare rozsadku.
a jesli kolega Tomuś lubi ostry i mocny bass to bez wzmacniaza ani rusz,poprostu musi byc.
Avatar użytkownika
swatu
VIP
 
Posty: 4695
Dołączył(a): 9 wrz 2008, o 16:18
Lokalizacja: TKN Końskie
Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez morsdicti » 2 paź 2009, o 20:01

nom jak podłączysz pod samo radio to tak jak pisze swatu basu nie ma "wyodrębnionego" z tuby leci po prostu cała ścieżka dźwiękowa i wrażenie jest taki jakby po prostu były z tyłu głośniki zwykłe :) a jedyny bas to jest dudnienie całego kawałka jednocześnie ale idzie wytrzymać jak jesteś przygłuchy na któreś ucho 8-)
morsdicti
Members
 
Posty: 625
Dołączył(a): 1 lis 2008, o 23:55
Lokalizacja: Pomorskie

Postprzez swatu » 2 paź 2009, o 20:18

morsdicti napisał(a): z tuby leci po prostu cała ścieżka dźwiękowa
chyba ze zastosuje filt niskotonowy i oddzieli mu pasmo ale i tak radio nie da rady wtedy wydobyc chociazby połowy mocy i basu.
Avatar użytkownika
swatu
VIP
 
Posty: 4695
Dołączył(a): 9 wrz 2008, o 16:18
Lokalizacja: TKN Końskie
Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez revers » 3 paź 2009, o 01:24

Kolega tomuś pisze że to rozwiązanie tymczasowe zapewne nim zorganizuje wzmak . Radia nie obciążysz bardziej niż głośnikiem np. w drzwiach i radio jest "bezpieczne" problem w tym że wysokie tony są zabójcze dla głośnika niskotonowego!!! Nawet przy dużo niższych mocach niż znamionowa głośnika dorzuć zwrotnice i będzie PRAWIE ok, te prawie to dlatego że zwrotnica to dodatkowy opór i a co za tym idzie mniejsza moc z radyjka która i tak jest mała.
revers
Czytacz
 
Posty: 39
Dołączył(a): 2 sty 2008, o 02:11
Lokalizacja: Strzelce Opolskie

Postprzez Tomuś » 3 paź 2009, o 14:41

No wreszcie odwiedziłem forum a tu tyle odp. Dzieki za nie dzięki za linki bo na pewno się przydadzą nie długo dorwe jakiś wzmakolek i zaczne podpinać :-P Podpiołem suba bezpośrednio i jakoś tam grał . Ale dla bezpieczeństwa i spokoju zasilę go czymś innym niż radio.
Avatar użytkownika
Tomuś
Badacz tematu
 
Posty: 207
Dołączył(a): 31 sie 2008, o 16:38
Lokalizacja: Jastrzębia

Postprzez Pascal » 3 paź 2009, o 14:52

Tomuś napisał(a):Podpiołem suba bezpośrednio


To radzę Ci odłącz bo jak Ci się upali końcówka mocy to kupisz i nowe radyjko... ;-)
Avatar użytkownika
Pascal
Members
 
Posty: 1054
Dołączył(a): 3 sie 2008, o 00:31
Lokalizacja: TJE

Następna strona

- - -



Powrót do Nawigacja, Car Audio i CB Radio

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości