jak dobrze pamietam mi koles jak to wymianial twierdzil że to male gównienko kosztowało około 90zł, też się dziwiłSotoM napisał(a):kawałek odlewu... z 30zł moze bedzie kosztowac...
Moderator: Moderator
• Strona 3 z 4 • 1, 2, 3, 4
-

darkmen21 - Members
- Rocznik: 1995
- Silnik: 1.8
- Paliwo: PB
- Nadwozie: cabrio
replay
mam podobny problem,dzis po wielu trudach wyjolem cala skrzynie z obudowa sprzegla..
1 co padlo to to lozyszko za boczna pokrywa skrzyni tam gdzie dociska lapa, kupile nowe poskrecalem i nic
a dzis zobaczylem ze ten trzpien wyciskajacy jest tak spilowant, przebil sie przez ta blaszke,tarcze dociskajaca ze sie spilowal caly i najwidoczniej dobbrze niedociskalo, jak bede mial wolny czas to wymienam sprzeglo bo juz raczej sie nieoplaca tej blaszki a za miecha moze padnie sprzeglo calkiem... poczekamy zobaczymy....
tylko teraz pytanie jakiej firmy sprzeglo polecacie w takiej cenie dosyc przystepnej
1 co padlo to to lozyszko za boczna pokrywa skrzyni tam gdzie dociska lapa, kupile nowe poskrecalem i nic
a dzis zobaczylem ze ten trzpien wyciskajacy jest tak spilowant, przebil sie przez ta blaszke,tarcze dociskajaca ze sie spilowal caly i najwidoczniej dobbrze niedociskalo, jak bede mial wolny czas to wymienam sprzeglo bo juz raczej sie nieoplaca tej blaszki a za miecha moze padnie sprzeglo calkiem... poczekamy zobaczymy....
tylko teraz pytanie jakiej firmy sprzeglo polecacie w takiej cenie dosyc przystepnej

- kobasek
- Czytacz
Cześć Chłopaki !
Przeczytałam już w sumie cały wątek z zapadniętym sprzęgłem ale u mnie jest nieco inna sprawa. Wymieniałam całą tarczę na nową LUK'a i linkę w sumie z 2 miechy temu. Docisk został stary (mówili, że jest w b. dobry stanie).
Dziś chciałam wysprzęglić na światłach no i bach - pedał w podłoge i lata luźno
na szczęście wiele miłych panów pomogło mi zepchnąć mojego czarnuszka na bok no ale teraz mam dylemat. Mieszkam teraz we Wrocławiu i nie chce żeby mnie jakiś mechanik naciągnął na wymianę całego sprzęgła. Polecicie co warto zrobić, sprawdzić, gdzie zajrzeć?
Fakt, że troszke olałam objaw wcześniejszy
sprzęgło czasami nie odbijało do końca i był taki typowy dźwięk "brzdęęęęęk". Czy to może być wina sprężyny? ... czy mam szkować sporo kasiorki?
Z góry dziękuję za szyką odpowiedź.
Pozdro
Przeczytałam już w sumie cały wątek z zapadniętym sprzęgłem ale u mnie jest nieco inna sprawa. Wymieniałam całą tarczę na nową LUK'a i linkę w sumie z 2 miechy temu. Docisk został stary (mówili, że jest w b. dobry stanie).
Dziś chciałam wysprzęglić na światłach no i bach - pedał w podłoge i lata luźno
na szczęście wiele miłych panów pomogło mi zepchnąć mojego czarnuszka na bok no ale teraz mam dylemat. Mieszkam teraz we Wrocławiu i nie chce żeby mnie jakiś mechanik naciągnął na wymianę całego sprzęgła. Polecicie co warto zrobić, sprawdzić, gdzie zajrzeć?
Fakt, że troszke olałam objaw wcześniejszy
sprzęgło czasami nie odbijało do końca i był taki typowy dźwięk "brzdęęęęęk". Czy to może być wina sprężyny? ... czy mam szkować sporo kasiorki?
Z góry dziękuję za szyką odpowiedź.
Pozdro

-

Pajączka - Berbeć
ciężko powiedzieć, trzeba zrzucić skrzynie i zobaczyć co się rozsypało. wg mnie sam sobie problemu narobiłeś wymieniając tylko tarczę. prawda jest taka że sprzęgło wymienia sie tylko kompletne, masz wtedy pewność i spokój.
Jeżeli by się okazało że docisk się rozsypał czy coś to będziesz musiał kombinować, musisz mieć nadzieję że tarcza nie dostała bo inaczej niemal nowa tarcza tylko w kosz będzie się nadawać.
linka cała? próbowałeś ręką podnieść łapę sprzęgła?
Jeżeli by się okazało że docisk się rozsypał czy coś to będziesz musiał kombinować, musisz mieć nadzieję że tarcza nie dostała bo inaczej niemal nowa tarcza tylko w kosz będzie się nadawać.
Sarkazm - ponieważ strzelanie do idiotów jest wciąż nielegalne.
-

trollu - VIP
- Rocznik: 0
- Silnik: byl ADY jest M52TUB28
- Paliwo: PB+LPG
- Nadwozie: kombi
trollu napisał(a):ciężko powiedzieć, trzeba zrzucić skrzynie i zobaczyć co się rozsypało. wg mnie sam sobie problemu narobiłeś wymieniając tylko tarczę. prawda jest taka że sprzęgło wymienia sie tylko kompletne, masz wtedy pewność i spokój.
Spoko, jestem dziewczyną
owszem sugerowałam wymianę całego ale stwierdzili, że na prawdę nie ma sensu. A mechaników w mieście rodzinnym mam zaufanych od lat więc luz.
Dziś patrzyłam pod klapę pod kierownicą i w sumie sprężyna jest, linka też jest.. Kicha. Natomiast w miejscy gdzie linka przechodzi przez takie hmm "oczko" prostopadle do podłoża i na końcu, przy łapie (o ile dobrze mówię) linka sobie wisi... nie ma nawet o co jej zaczepić... Fotka http://imageshack.us/photo/my-images/824/linkat.jpg/
Ale nawet w momencie, gdy prowizorycznie zaczepiłam linkę o te łapę to i tak sprzęgło chodzi, linkę ciągnie, tę łapę podnosi, ale biegów ni hu hu. Pedał dalej sobie lata jak chce
... Pedał po prostu nie odbija kompletnie.
Może chłopaki macie jakieś namiary na dobrego mechanika we Wrocławiu, który jest w miarę zaufany?
Pozdrawiam

-

Pajączka - Berbeć
Pajączka napisał(a):Spoko, jestem dziewczyną
ups, sry nie zwróciłem uwagi
jeżeli tam, gdzie zaznaczyłaś na zdjęciu nic nie ma to poszło zabezpieczenie linki. tak czy inaczej ja bym targał skrzynie
-

trollu - VIP
trollu napisał(a): tak czy inaczej ja bym targał skrzynie
A czemu aż tak drastycznie?
jest opcja, ze po założeniu zabezpieczenia linki będzie wszystko ok, czy raczej mało prawdopodobne?
Dzięki w ogóle za odpowiedź

-

Pajączka - Berbeć
Opcja taka jest tylko teraz sprawa dlaczego puscilo zabezpieczenie linki.jak ze starosci to ok, nie powinno byc problemow. U mnie jak zerwalo linke, pozniej zabezpieczenie a na koncu wylamalo zabek na walku w deklu to dopiero wyszlo ze to wina sprzegla bo stwarzalo taki opor przy pracy ze padaly kolejne najslabsze elementy ukladu a pod noga nie czuc. Nie wiem tez ocb z tym wieszaniem sie sprzegla ale na pewno to nie wina zabezpieczenia linki. Kup narazie to zabezpieczenie, topran cos kolo 25 zl z tego co pamietam
Sry za pisownie ale z tel klepie
Sry za pisownie ale z tel klepie
-

trollu - VIP
Napisz do Hanssa z Głowna (na forum poszukaj, sprzedaję części) wyślę Ci tą blaszkę, założysz i auto będzie dalej śmigać. U mnie padło już 2 razy w przeciągu 15tyś km ta banalna blaszka, od tego momentu wożę zapasową
Jeżeli linka i wszystko pozostałe jest całe, nic więcej na pewno się nie zepsuło. Pozdro
Jeżeli linka i wszystko pozostałe jest całe, nic więcej na pewno się nie zepsuło. Pozdro
-

Maciuś - Badacz tematu
Powrót do Napęd i skrzynia biegów