Moderator: Moderator
• Strona 4 z 5 • 1, 2, 3, 4, 5
Tez mnie zastanawia co ma ilosc srub do stabilnosci 

Zielony Family: moj-golf/zielona-perla-by-grzesiek2507-t58764.html
Moj poprzedni "Europe":
moj-golf/czerwony-golfik-by-grzesiek2507-t46031.html
Moj poprzedni "Europe":
-

Grzesiek2507 - Members
bo jest 20mm niższe niż seria? (a kto ma teraz serie?)
nie no nie wolno sie smiac, ale jest roznica pomiedzy GTI a CL. moze o to koledze chodziło
nie no nie wolno sie smiac, ale jest roznica pomiedzy GTI a CL. moze o to koledze chodziłoGaz mam w podłodze, nie w bagażniku
- VolDan
- Moderator Globalny
- Rocznik: 92
- Silnik: ABD POWER
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 3-drzwiowe
Hehe To był skrót myślowy
Bo oczywiście nie chodziło o ilość śrub w kole bo to raczej nic nie zmienia
Chodziło o sama budowę takiego zawieszenia.
Ja porównuje dwa golfy czyli 1.6 i 2.0.
I tak. W 2.0 są dwa stabilizatory. Z czego przedni jest na przegubach kulowych. Inny kąt sworznia w wahaczach. Troszeczkę większy negatyw z przodu. 2 cm niższe zawieszenie. Szersze i z niższym profilem ogumienie. Oraz oczywiście mocniejsze hamulce. Dam sobie mały palec uciąć
Ze auto na takim zawieszeniu czy podczas poślizgu czy nawet podczas pokonywania zakrętów. Jest zdecydowanie pewniejszy w prowadzeniu. I zarazem bezpieczniejsze .Jak jechałem 1.6 to w porównaniu do 2.0 miałem wrażenie ze można był by się ręka podpierać podczas zakrętów
Mam nadzieje ze to wyjaśnienie bardziej spodoba się krytykom
No chyba że ktoś ma inne zdanie na ten temat. To proszę o poprawienie
Bo oczywiście nie chodziło o ilość śrub w kole bo to raczej nic nie zmienia
Chodziło o sama budowę takiego zawieszenia.
I tak. W 2.0 są dwa stabilizatory. Z czego przedni jest na przegubach kulowych. Inny kąt sworznia w wahaczach. Troszeczkę większy negatyw z przodu. 2 cm niższe zawieszenie. Szersze i z niższym profilem ogumienie. Oraz oczywiście mocniejsze hamulce. Dam sobie mały palec uciąć
Ze auto na takim zawieszeniu czy podczas poślizgu czy nawet podczas pokonywania zakrętów. Jest zdecydowanie pewniejszy w prowadzeniu. I zarazem bezpieczniejsze .Jak jechałem 1.6 to w porównaniu do 2.0 miałem wrażenie ze można był by się ręka podpierać podczas zakrętów
Mam nadzieje ze to wyjaśnienie bardziej spodoba się krytykom
- dargi
- Berbeć
Tak ja mam inne zdanie na ten temat. Mialem 1.6 AEE, stab z przodu, tarcze wentylowane, 16stki obute w 195/45/16 i jakos sie jezdzilo po lukach 

Moj poprzedni "Europe":
Moj poprzedni "Europe":
-

Grzesiek2507 - Members
Ze auto na takim zawieszeniu czy podczas poślizgu czy nawet podczas pokonywania zakrętów. Jest zdecydowanie pewniejszy w prowadzeniu.
No ja mam na 4 sruby piasty, stabilizatory przod i tyl, dodatkowo tył wachacze i naped na 4 kola, tarcze 280mm przod tyl tarcze. Abs/eds opony 186/65/15. No i passat b5 prowadzi sie lepiej, duzo lepiej.
Ze auto na takim zawieszeniu czy podczas poślizgu czy nawet podczas pokonywania zakrętów. Jest zdecydowanie pewniejszy w prowadzeniu.
No ja mam na 4 sruby piasty, stabilizatory przod i tyl, dodatkowo tył wachacze i naped na 4 kola, tarcze 280mm przod tyl tarcze. Abs/eds opony 186/65/15. No i passat b5 prowadzi sie lepiej, duzo lepiej.
-

murgen - Gaduła
dargi napisał(a):Mam nadzieje ze to wyjaśnienie bardziej spodoba się krytykom![]()
i widzisz, trzeba było tak od razu to by się nikt nie czepiał
ale owszem, masz rację, zawias z GTI zupełnie odmienia prowadzenie auta, ale w pełni sprawny (czyli nowe amortyzatory i sprężyny, części gumowe zawieszenia, łączniki, dobrze zrobiona zbieżność i porządne gumy) "4 śrubowy" Golf też nie będzie tragiczny
murgen, taki wahacz jak jest z tyłu w syncro to nie wahacz, sory

-

Opik - Members
- Silnik: 2.0
- Paliwo: PB+LPG
Czekajcie panowie, zaraz Opik opisze Wam jak sie prowadzi jego golf
Nowe TT to przy nim polonez 
Nowe TT to przy nim polonez 
Moj poprzedni "Europe":
Moj poprzedni "Europe":
-

Grzesiek2507 - Members
Grzesiek2507 napisał(a):Czekajcie panowie, zaraz Opik opisze Wam jak sie prowadzi jego golfNowe TT to przy nim polonez
nowe TT to jest paździerz nad paździerze i nawet jak jechałem takim padliniastym składakiem jak Twój zielony to się prowadził lepiej od tego Audi

-

Opik - Members
Taa wachacz to nie wachacz tylko belka
( ale niezalezne prowadzenie tylnych kol jest ) ze o lepszym rozkladzie masy nie wspomne.
( ale niezalezne prowadzenie tylnych kol jest ) ze o lepszym rozkladzie masy nie wspomne.-

murgen - Gaduła
Jakby tam siedział wielowachacz albo chociaż podwójne to byłoby się czym jarać, niestety to co jest w syncro jakoś specjalnie lepsze nie jest
a przerabiałem temat dość obszernie czy zmiana by coś naprawdę zauważalnego dała
Fajnie że rozkład masy jest lepszy (choć nadal jakiś super nie jest i to wada każdego fwd) ale to tak jakby się jarać że betonowy kloc ma auper rozkład bo akurat wypada na środku
zwiększenie masy psuje wszystko co "poprawił" awd
a przerabiałem temat dość obszernie czy zmiana by coś naprawdę zauważalnego dała
Fajnie że rozkład masy jest lepszy (choć nadal jakiś super nie jest i to wada każdego fwd) ale to tak jakby się jarać że betonowy kloc ma auper rozkład bo akurat wypada na środku
zwiększenie masy psuje wszystko co "poprawił" awd-

Opik - Members
Opik a ty dalej swoje, kupisz syncro to od razu bedzie najlepsze
Jaka dodatkowa masa, wachacze jakos od belki ciezsze nie sa, a ze dyfer itp to dlatego ze tyl ciagnie ( dodaje jakbys nie pamietal
). A ze moj dyfer juz niedlugo pozbedzie sie wolnego kola ktore zastapi blokada tylnego dyferencjalu to drzyjcie wszystkie seryjne vitary rav4 itp.

Jaka dodatkowa masa, wachacze jakos od belki ciezsze nie sa, a ze dyfer itp to dlatego ze tyl ciagnie ( dodaje jakbys nie pamietal
). A ze moj dyfer juz niedlugo pozbedzie sie wolnego kola ktore zastapi blokada tylnego dyferencjalu to drzyjcie wszystkie seryjne vitary rav4 itp.

-

murgen - Gaduła