sam sie odpowietrzy , odpowietrzanie przy odkręconym korku to w większości przypadków gejzer ze zbiorniczka i zalana komora silnikowa. Czyli po wymianie nagrzewnicy dolej płynu do zaznaczonego poziomu, koniecznie zakręć korek, przejedź się trochę tak żeby silnik się w pełni nagrzał, potem go przestudź i dopiero wtedy odkręcaj korek i dolewaj ubytek płynu.rj109 napisał(a):czy trzeba odpowietrzać
Moderator: Moderator
• Strona 3 z 5 • 1, 2, 3, 4, 5
- pablomed
- Members
ja zawsze robilem ze zakrecalem, czyli uzupelnienie nastepnie przejazd probny tzn przejazd aby otworzyl sie termostat jak to zrobil to cisnienia sie rownowarza i po ostygnieciu auta dolewam i zazwyczaj jest si...
ja nie musialem wymieniac nagrzewnicy ale za to u mnie byl problem z ogrzewaniem w zime... poprostu termostat ok itd a brak ciepelka, troche cieplej bylo jak obieg wewnetrzny byl wlaczony, czyli klapki bez gabki
wiec rozbiorka deski mata do paneli silikon wysokotemp i jazda, calosc operacji od 17-21 i od 10do 14 nastepnego dnia z czego wszelkie srobki uzupelnione wszystko podokrecane jednym slowem teraz jazda jest piekna...nic nie trzeszczy i swiszczy i wszystkie gabki sa na swoich miejscach
ja nie musialem wymieniac nagrzewnicy ale za to u mnie byl problem z ogrzewaniem w zime... poprostu termostat ok itd a brak ciepelka, troche cieplej bylo jak obieg wewnetrzny byl wlaczony, czyli klapki bez gabki
wiec rozbiorka deski mata do paneli silikon wysokotemp i jazda, calosc operacji od 17-21 i od 10do 14 nastepnego dnia z czego wszelkie srobki uzupelnione wszystko podokrecane jednym slowem teraz jazda jest piekna...nic nie trzeszczy i swiszczy i wszystkie gabki sa na swoich miejscach
-

witboy - Ekspert
- Rocznik: 1993
- Silnik: aaz
- Paliwo: ON
- Nadwozie: 3-drzwiowe
Gejzer pojawia się nie tylko jak się odkręci na goracym. Na postoju przy odkręconym zbiorniczku w pewnym momencie ciśnienia w bańkach gazowych w nieodpowietrzonym układzie robi się na tyle duże ze wodę wywala, doświadczyłem tego tak dużo razy że wiem że tak niema sensu tracić czasu. Zakręcam korek jazda a potem dolewam. Ale szanuje twoje doświadczenia - każdy robi jak się nauczył,.
- pablomed
- Members
Tzn śruby puściły w plastyku obudowy, jak nie masz kogoś by od środka kluczem przytrzymał to najprościej jakoś zabezpieczyć przed obrotem (noże poxipol , ośmorniczka?)Ewentualnie są takie spinki zabezpieczające łby srób
To tak na szybko
To tak na szybko

-

pietrasiak2 - Members
Panowie, leci mi płyn ze śruby(dosłownie) która jest wkręcana do obudowy termostatu a głowicy.... Co z tym fantem zrobić?? WYmieniałem uszczelke pod obudową i nic nie dało. Nawet czerw sylikonem posmarowałem i tez nic
- Spoksik
- Czytacz
Spoksik napisał(a):Panowie, leci mi płyn ze śruby(dosłownie) która jest wkręcana do obudowy termostatu a głowicy.... Co z tym fantem zrobić?? WYmieniałem uszczelke pod obudową i nic nie dało. Nawet czerw sylikonem posmarowałem i tez nic
Czeka cię wymiana krućca.
-

łukasz1983 - Members
- Rocznik: 1993
- Silnik: 1.6 ABU 1.8 Z18XE
- Paliwo: PB+LPG
- Nadwozie: 3-drzwiowe
Spoksik napisał(a):Panowie, leci mi płyn ze śruby(dosłownie) która jest wkręcana do obudowy termostatu a głowicy.... Co z tym fantem zrobić?? WYmieniałem uszczelke pod obudową i nic nie dało. Nawet czerw sylikonem posmarowałem i tez nic
A oczyściłeś powierzchnię dolegania krućca nie ma tam nalotu , oring nie podwinął się . Ma to się trzymać i być szczelne bez silikonu. Jeśli już to daj silikonowi wyschnąć inaczej nie doszczelnisz

-

pietrasiak2 - Members
Powrót do Klimatyzacja i Nawiewy