Moderator: Moderator
Problem z nawiewem
Witam, mam taki problem z nawiewem- wszystko działa, orpócz tego, że leci tylko na szybę, można kręcić pokrętłem, ale to nic nie daje, dzieje się tak od pewnego czasu. Rozkręciłem nawiewy i linki są na swoich miejscach. Jednak w połowie jakby dolnej obudowy pokręteł, wewnątz, jest taka blaszka (jakby miedzanego koloru), ona sobie wisiała i niczego nie trzymała. Czy ta blaszka ma jakoś trzymać te cięgna? (bo gdzieś to przeczytałem) i w jaki sposób ją zaczepić?
- Eero
- Czytacz
Tak ta blaszka ma przytrzymywać pancerz linki do obudowy całego panelu sterowania nawiewami. Jeśli linka nie jest odpowiednio przymocowana to nie przesuwa się w pancerzu tylko poprostu gdzieś tam się ugina. Mam nadzieje że o to chodziło koledze.
-

Stefański - Czytacz
Stefański napisał(a):Tak ta blaszka ma przytrzymywać pancerz linki do obudowy całego panelu sterowania nawiewami. Jeśli linka nie jest odpowiednio przymocowana to nie przesuwa się w pancerzu tylko poprostu gdzieś tam się ugina. Mam nadzieje że o to chodziło koledze.
Dzięki, ale jak ta blaszka ma przytrzymywać tą linkę? Poprostu linka ma iść w zagłębieniu tej blaszki? Bez żadnego zamknięcia? I ta blaszka ma być zaczepiona tylko w jednym miejscu do plastiku? I która linka ma iść w tej blaszce? Bo są dwie do ostatniego pokrętła, czy to ma być ta, której ramie chodzi w takim jakby pokręconym kanaliku?
- Eero
- Czytacz
Eero, dokładnie tak jak piszesz ta linka ma wejść zagłębienie blaszki i blaszka z linką ma zostać zatrzaśnięta w panelu nawiewu, tam są takie specjalne punkty w które ma to wejść i w tedy trzyma się pancerz linki a linka pracuje w środku.
Bywa tak że te miejsca plastikowe gdzie ma się zatrzasnąć / zaczepić tą linkę się ułamują wtedy przymocuj linkę do której ze sprawnych linek możesz do tego celu użyć takich plastikowych opasek zaciskowych lub taśmy mocnej izolacyjnej albo kup nowy panel
takie są dwie opcje
Bywa tak że te miejsca plastikowe gdzie ma się zatrzasnąć / zaczepić tą linkę się ułamują wtedy przymocuj linkę do której ze sprawnych linek możesz do tego celu użyć takich plastikowych opasek zaciskowych lub taśmy mocnej izolacyjnej albo kup nowy panel
takie są dwie opcje-

marcinkoz2910 - Members
marcinkoz2910 napisał(a):Eero, dokładnie tak jak piszesz ta linka ma wejść zagłębienie blaszki i blaszka z linką ma zostać zatrzaśnięta w panelu nawiewu, tam są takie specjalne punkty w które ma to wejść i w tedy trzyma się pancerz linki a linka pracuje w środku.
Bywa tak że te miejsca plastikowe gdzie ma się zatrzasnąć / zaczepić tą linkę się ułamują wtedy przymocuj linkę do której ze sprawnych linek możesz do tego celu użyć takich plastikowych opasek zaciskowych lub taśmy mocnej izolacyjnej albo kup nowy paneltakie są dwie opcje
Aha, ale w jaki sposób ta blaszka z linką zostaną zatrzaśnięte w panelu nawiewu? Po skręceniu wszystkiego blaszka sama się zatrzaśnie jeśli linka będzie w nią włożona, czy trzeba to zrobić samemu?
- Eero
- Czytacz
Eero, nie nie popatrz na inne linki to zobaczysz jak są zatrzaśnięte i na podstawie tego oraz tego jak linka się ułoży sama to poszukasz miejsca gdzie to ma się zatrzasnąć, jeśli tego nie będzie to musiało to sie ułamać, wtedy zrobisz tak jak napisałem
tu masz foto na który widać gdzie, co i jak jest zatrzaśnięte:

-

marcinkoz2910 - Members
[ Dodano: 2009-03-30, 01:26 ]
Jednak rozkręciłem to dzisiaj i okazało się, że niestety dwa (zaznaczone na czerwono) zaczepy są ułamane. Nie wiem teraz czy próbować połączyć to taśmą w taki sposób (zaznaczone na zielono) czy zostawić to. Myślę, że chyba lepiej to już zostawić, bo po połączeniu tasmą niewiadomo czy będzie działać, a obciążenie będzie zbyt duże- dwie linki musiałyby być podłączone do dwóch odległych co mogłoby spowodować, że nawiew całkowicie się rozleci, a w sumie ważne, że dmucha na szybę i inne regulacje działają. Kiedyś trzeba będzie kupić nowy nawiew.
http://img212.imageshack.us/img212/8462 ... 7a78a0.jpg
marcinkoz2910 napisał(a):Eero, nie nie popatrz na inne linki to zobaczysz jak są zatrzaśnięte i na podstawie tego oraz tego jak linka się ułoży sama to poszukasz miejsca gdzie to ma się zatrzasnąć, jeśli tego nie będzie to musiało to sie ułamać, wtedy zrobisz tak jak napisałem
[url=http://images49.fotosik.pl/94/af4615fa8f7a78a0med.jpeg]Obrazek[/URL]
Jednak rozkręciłem to dzisiaj i okazało się, że niestety dwa (zaznaczone na czerwono) zaczepy są ułamane. Nie wiem teraz czy próbować połączyć to taśmą w taki sposób (zaznaczone na zielono) czy zostawić to. Myślę, że chyba lepiej to już zostawić, bo po połączeniu tasmą niewiadomo czy będzie działać, a obciążenie będzie zbyt duże- dwie linki musiałyby być podłączone do dwóch odległych co mogłoby spowodować, że nawiew całkowicie się rozleci, a w sumie ważne, że dmucha na szybę i inne regulacje działają. Kiedyś trzeba będzie kupić nowy nawiew.
http://img212.imageshack.us/img212/8462 ... 7a78a0.jpg
- Eero
- Czytacz
Mam identyczny problem ze u mnie da sie puscic nawiew na szybe lub tylko na "twarz" ze tak to nazwe.. I kiedys rozkrecilem i jak przesowalem pancerz na lince to wszystkie sposoby nadmuchu dzialaly, a jak to skrecilem to znow lipa.. Wiec znalazlem odp na moj nurtujacy mnie temat.. Tylko nie wiem czy mam ta blaszke.. Ale jutro rozkrece
i popatrze. Dzieki chlopaki za pomoc pozdro 
i popatrze. Dzieki chlopaki za pomoc pozdro 
-

_mAster_ - Czytacz
Jak ściągnąć kratki w nawiewach?
Chciałbym je ściągnąć na moment, bo sporo kurzu się uzbierało... posprzątałbym i znowu krateczki włożył... tylko jak?? boję się, że je połamię...
- jarekddz
- Members
- Rocznik: 1995
- Silnik: 2000
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 3-drzwiowe
słabo mi poszło. wiem gdzie są te zaczepy, ale tam jest też jakaś spinka po bokach. Boję się że to całe rozwalę i będzie większy kłopot. Poprzestałem dzisiaj tylko na pomalowaniu bębnów.
- jarekddz
- Members
- Rocznik: 1995
- Silnik: 2000
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 3-drzwiowe
Powrót do Klimatyzacja i Nawiewy