Licznik, kontrolki, wskaźniki

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Postprzez GTI12 » 22 lut 2015, o 13:07

Witam:
Jestem nowy na Forum więc z góry przepraszam za błędy .
Szukałem na forum takiego problemu ,ale nie znalazłem konkretnej odpowiedzi.
Problem wygląda następująco: (Golf III 1.6)
Wszystkie kontrolki na liczniku działają ,prócz Wskaznika Przebiegu Kilometrów.
W ogóle nic nie pokazuje. Wcześniej wszystko było ok ,do tego czasu,
przebieg wskazywał normalnie prawidłowo - oczywiście z napisem Total .
(Wcześniej jeszcze pamiętam jak był spalony Bezpiecznik 21 to wyskoczyło raz na jakiś czas
tak może z połowa cyferek)
Teraz nie ma nic,wina bezpieczników to raczej nie jest ,sprawdzałem już (21,16 jak coś).
Co może być nie tak ?? ?? ??
GTI12
Berbeć
 
Posty: 5
Dołączył(a): 22 lut 2015, o 12:51
Lokalizacja: Małopolska

 

Postprzez klaudek669 » 22 lut 2015, o 13:47

Witam. Licznik firmy TRW?
Avatar użytkownika
klaudek669
Badacz tematu
 
Posty: 318
Dołączył(a): 14 lis 2013, o 00:12
Lokalizacja: Kłodawa

Postprzez GTI12 » 22 lut 2015, o 19:36

No właśnie teraz nie mam możliwości sprawdzenia :zalamany:
nie znam się na tym za bardzo,ale jeśli modele różniły się wyglądem i to w czymś pomoże to identycznie wygląda jak z Foto :
(A i rok 95)

http://img26.olx.pl/images_tablicapl/21 ... wa-sol.jpg
GTI12
Berbeć
 
Posty: 5
Dołączył(a): 22 lut 2015, o 12:51
Lokalizacja: Małopolska

Postprzez klaudek669 » 22 lut 2015, o 21:27

Z wierzchu każdy wyglądał tak samo, musiałbyś chociaż zdjąć ramkę licznika i zobaczyć kształt obudowy - tym już się różniły.

Tu masz porównanie wszystkich producentów liczników po 95 roku i ich cechy szczególne. :mrgreen:

Obrazek

Obrazek
Avatar użytkownika
klaudek669
Badacz tematu
 
Posty: 318
Dołączył(a): 14 lis 2013, o 00:12
Lokalizacja: Kłodawa

Postprzez GTI12 » 22 lut 2015, o 23:22

O widzisz :-) To mi już coś pomogło ,jutro rano zdam relację
jaki typ bo bd już u mnie.

---------------------------------------------------------------------------------------------
Edit:
Rozebrałem i sprawdziłem Licznik 100% TRW .
Jak dobrze rozumiem to prawdopodobnie nie obejdzie się bez Czyszczenia gumek,złącz płytki i Wyświetlacza.
Bo po kilku próbach lekkiego dociśnięcia płytki pokazało się pare cyfr ale słabo czytelnych.
I moje pytanko jeszcze jak dostać się tam do tego ??
Pytam bo nie chce czegoś uszkodzić po drodze :-/
GTI12
Berbeć
 
Posty: 5
Dołączył(a): 22 lut 2015, o 12:51
Lokalizacja: Małopolska

Postprzez klaudek669 » 23 lut 2015, o 13:52

Czyli tak jak się spodziewałem... Możesz się pobawić ale nic dobrego nie wróże. Nieźle wkurzające zajęcie, niby fajne liczniki bo nie zerują się po 300 tysiącach ale jak już wyświetlacz przestaje działać to nie jest fajne....

Możesz spróbować, tylna obudowa na zatrzaski, później jest 8 śrubek torx do odkręcenia(na żółto zaznaczone), wyjmujesz płytę z tarczami, ściągasz wskazówkę od prędkościomierza i dopiero odkręcasz tarcze prędkościomierza(na czerwono zaznaczone 5 sztuk). Wylatuje wyświetlacz i cyferblat tarczy, czyścisz i składasz. Z jakim skutkiem to sam zobaczysz. Moim zdaniem to pojawiają się jakieś pęknięcia w tej hybrydzie która steruje wyświetlaczem i zaznaczyłem na zdjęciu. Nawet jak złożysz to może za chwilę się to samo zrobić. Moge się mylić - może tylko ja na takie trafiłem.

Składasz w odwrotnej kolejności. Powodzenia.
Obrazek
Obrazek
Avatar użytkownika
klaudek669
Badacz tematu
 
Posty: 318
Dołączył(a): 14 lis 2013, o 00:12
Lokalizacja: Kłodawa

Postprzez pawel66600 » 23 lut 2015, o 19:47

klaudek669, masz może fotkę paska kontrolek z TRW? szukam wszędzie i nie mogę znaleźć a mam różne liczniki motometer vdo ale ciekawi mnie jeszcze trw.
Szaleństwo czy głupota? Po prostu PASJA na zawsze. . .
Avatar użytkownika
pawel66600
Czytacz
 
Posty: 82
Dołączył(a): 29 kwi 2010, o 10:08
Lokalizacja: GK

Postprzez GTI12 » 23 lut 2015, o 19:51

Aha ok ,no to jest przede mną trochę roboty,
spróbuję może się uda.
Jak ogarnę to zdam relacje co z tego wyszło :->
GTI12
Berbeć
 
Posty: 5
Dołączył(a): 22 lut 2015, o 12:51
Lokalizacja: Małopolska

Postprzez klaudek669 » 23 lut 2015, o 20:17

pawel66600, mam chyba wszystkie paski jakie możliwe. TRW ma ubogie dosyć, tak jak i motometer zresztą.
Obrazek
Avatar użytkownika
klaudek669
Badacz tematu
 
Posty: 318
Dołączył(a): 14 lis 2013, o 00:12
Lokalizacja: Kłodawa

Postprzez pawel66600 » 23 lut 2015, o 21:21

dzięki, wizualnie wygląda jak pasek z VDO z tym że własnie mało ma piktogramów.
Szaleństwo czy głupota? Po prostu PASJA na zawsze. . .
Avatar użytkownika
pawel66600
Czytacz
 
Posty: 82
Dołączył(a): 29 kwi 2010, o 10:08
Lokalizacja: GK

Poprzednia stronaNastępna strona




Powrót do Elektryka

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości