Licznik, kontrolki, wskaźniki

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Postprzez GTI12 » 22 lut 2015, o 19:36

No właśnie teraz nie mam możliwości sprawdzenia :zalamany:
nie znam się na tym za bardzo,ale jeśli modele różniły się wyglądem i to w czymś pomoże to identycznie wygląda jak z Foto :
(A i rok 95)

http://img26.olx.pl/images_tablicapl/21 ... wa-sol.jpg
GTI12
Berbeć
 
Posty: 5
Dołączył(a): 22 lut 2015, o 12:51
Lokalizacja: Małopolska

 

Postprzez klaudek669 » 22 lut 2015, o 21:27

Z wierzchu każdy wyglądał tak samo, musiałbyś chociaż zdjąć ramkę licznika i zobaczyć kształt obudowy - tym już się różniły.

Tu masz porównanie wszystkich producentów liczników po 95 roku i ich cechy szczególne. :mrgreen:

Obrazek

Obrazek
Avatar użytkownika
klaudek669
Badacz tematu
 
Posty: 320
Dołączył(a): 14 lis 2013, o 00:12
Lokalizacja: Kłodawa

Postprzez GTI12 » 22 lut 2015, o 23:22

O widzisz :-) To mi już coś pomogło ,jutro rano zdam relację
jaki typ bo bd już u mnie.

---------------------------------------------------------------------------------------------
Edit:
Rozebrałem i sprawdziłem Licznik 100% TRW .
Jak dobrze rozumiem to prawdopodobnie nie obejdzie się bez Czyszczenia gumek,złącz płytki i Wyświetlacza.
Bo po kilku próbach lekkiego dociśnięcia płytki pokazało się pare cyfr ale słabo czytelnych.
I moje pytanko jeszcze jak dostać się tam do tego ??
Pytam bo nie chce czegoś uszkodzić po drodze :-/
GTI12
Berbeć
 
Posty: 5
Dołączył(a): 22 lut 2015, o 12:51
Lokalizacja: Małopolska

Postprzez klaudek669 » 23 lut 2015, o 13:52

Czyli tak jak się spodziewałem... Możesz się pobawić ale nic dobrego nie wróże. Nieźle wkurzające zajęcie, niby fajne liczniki bo nie zerują się po 300 tysiącach ale jak już wyświetlacz przestaje działać to nie jest fajne....

Możesz spróbować, tylna obudowa na zatrzaski, później jest 8 śrubek torx do odkręcenia(na żółto zaznaczone), wyjmujesz płytę z tarczami, ściągasz wskazówkę od prędkościomierza i dopiero odkręcasz tarcze prędkościomierza(na czerwono zaznaczone 5 sztuk). Wylatuje wyświetlacz i cyferblat tarczy, czyścisz i składasz. Z jakim skutkiem to sam zobaczysz. Moim zdaniem to pojawiają się jakieś pęknięcia w tej hybrydzie która steruje wyświetlaczem i zaznaczyłem na zdjęciu. Nawet jak złożysz to może za chwilę się to samo zrobić. Moge się mylić - może tylko ja na takie trafiłem.

Składasz w odwrotnej kolejności. Powodzenia.
Obrazek
Obrazek
Avatar użytkownika
klaudek669
Badacz tematu
 
Posty: 320
Dołączył(a): 14 lis 2013, o 00:12
Lokalizacja: Kłodawa

Postprzez pawel66600 » 23 lut 2015, o 19:47

klaudek669, masz może fotkę paska kontrolek z TRW? szukam wszędzie i nie mogę znaleźć a mam różne liczniki motometer vdo ale ciekawi mnie jeszcze trw.
Szaleństwo czy głupota? Po prostu PASJA na zawsze. . .
Avatar użytkownika
pawel66600
Czytacz
 
Posty: 82
Dołączył(a): 29 kwi 2010, o 10:08
Lokalizacja: GK

Postprzez GTI12 » 23 lut 2015, o 19:51

Aha ok ,no to jest przede mną trochę roboty,
spróbuję może się uda.
Jak ogarnę to zdam relacje co z tego wyszło :->
GTI12
Berbeć
 
Posty: 5
Dołączył(a): 22 lut 2015, o 12:51
Lokalizacja: Małopolska

Postprzez klaudek669 » 23 lut 2015, o 20:17

pawel66600, mam chyba wszystkie paski jakie możliwe. TRW ma ubogie dosyć, tak jak i motometer zresztą.
Obrazek
Avatar użytkownika
klaudek669
Badacz tematu
 
Posty: 320
Dołączył(a): 14 lis 2013, o 00:12
Lokalizacja: Kłodawa

Postprzez pawel66600 » 23 lut 2015, o 21:21

dzięki, wizualnie wygląda jak pasek z VDO z tym że własnie mało ma piktogramów.
Szaleństwo czy głupota? Po prostu PASJA na zawsze. . .
Avatar użytkownika
pawel66600
Czytacz
 
Posty: 82
Dołączył(a): 29 kwi 2010, o 10:08
Lokalizacja: GK

Postprzez klaudek669 » 24 lut 2015, o 10:49

No tak, ale jeden więcej niż motometer :mrgreen:
Avatar użytkownika
klaudek669
Badacz tematu
 
Posty: 320
Dołączył(a): 14 lis 2013, o 00:12
Lokalizacja: Kłodawa

Postprzez pawel66600 » 24 lut 2015, o 22:01

Motometer ma kontrolkę niezapiętych pasów więc tyle samo :mrgreen:
Szaleństwo czy głupota? Po prostu PASJA na zawsze. . .
Avatar użytkownika
pawel66600
Czytacz
 
Posty: 82
Dołączył(a): 29 kwi 2010, o 10:08
Lokalizacja: GK

Postprzez klaudek669 » 24 lut 2015, o 23:36

pawel66600, aż musiałem otworzyć zobaczyć :wstyd:

Masz racje, to od zużytych klocków też ma i dodatkowo przeciwmgielne tył obok cieczy :hyhy: Przynajmniej ten co otworzyłem - ale co z tego jak diód już nie ma w tym miejscu :lol:
Avatar użytkownika
klaudek669
Badacz tematu
 
Posty: 320
Dołączył(a): 14 lis 2013, o 00:12
Lokalizacja: Kłodawa

Postprzez GTI12 » 1 mar 2015, o 20:08

Zdaję relacje,bo przeważnie to jest tak,że jak tylko ktoś się czegoś dowie to potem nie ma nawet czasu by zdać Relacji :-|
Tak jak mówiłeś klaudek669 rozebrałem licznik no i przeczyściłem wszystko jak trzeba,
a rezultat był taki ,że pojawiło się część cyferek ,ale po jakimś czasie znowu zniknęło .
Więc najlepszym sposobem jest wymienić na inny. ;-)

Pytanko jest jeszcze tylko jedno :
Jeśli bym szukał to jest pewność ,że licznik będzie działał na 100% z modelów 1.4/1.6/1.8 (Benzyna)
oczywiście też do Benzyniaka (1.6) :?:
Bo w niektórych modelach licznik pokazuje także inne parametry jak np. spalanie.
GTI12
Berbeć
 
Posty: 5
Dołączył(a): 22 lut 2015, o 12:51
Lokalizacja: Małopolska

Poprzednia stronaNastępna strona

- - -



Powrót do Elektryka

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 8 gości