Moderator: Moderator
tak jak kolega pablomed, pisze sprawdz napiecie na alternatorze i porownaj z tym na aku czy nie ma spadkow
-

bart_GT - Members
a ja zapytam wczoraj przy okazji montarzu przekaznikót zerkłęm ile volt ma aku i 17.8 V hmmm ....
Polska wersja programu MACH3 cnc---- Makra do palników ,magazynków, THC, OHC---- EKRANY dla firm i producentów maszyn ---- budowa sprzedaż maszyn Plazmy, Elektrodrążarki, Frezarki ,Tokarki, Gietarki, inne maszyny
-

k-m-r1 - Weteran
a jak moge sprawdzic ten regulator?
Polska wersja programu MACH3 cnc---- Makra do palników ,magazynków, THC, OHC---- EKRANY dla firm i producentów maszyn ---- budowa sprzedaż maszyn Plazmy, Elektrodrążarki, Frezarki ,Tokarki, Gietarki, inne maszyny
-

k-m-r1 - Weteran
Wymiana łożyska alternatora 1Z '94
Witam.
Otóż pojawił się w moim Variacie problem, mianowicie świerszczy zewnętrzne łożysko alternatora (przy kole pasowym). Usterka potwierdzona - okolice pryśnięte WD40/smarem w sprayu i przestaje na jakiś czas rzęzić i chodzi cichutko, po dłuższej chwili problem wraca.
Szukałem na forum, nic ciekawego nie znalazłem (może nie umiem szukać), ale prosiłbym o pomoc, mianowicie, jak wymienić to łożysko (krok po kroku najlepiej) i jakie łożysko zamówić w jego miejsce? (Fraza łożysko alternatora VW rzucona na allegro nie daje wyników.)
Z góry dzięki i pozdraVWiam
Otóż pojawił się w moim Variacie problem, mianowicie świerszczy zewnętrzne łożysko alternatora (przy kole pasowym). Usterka potwierdzona - okolice pryśnięte WD40/smarem w sprayu i przestaje na jakiś czas rzęzić i chodzi cichutko, po dłuższej chwili problem wraca.
Szukałem na forum, nic ciekawego nie znalazłem (może nie umiem szukać), ale prosiłbym o pomoc, mianowicie, jak wymienić to łożysko (krok po kroku najlepiej) i jakie łożysko zamówić w jego miejsce? (Fraza łożysko alternatora VW rzucona na allegro nie daje wyników.)
Z góry dzięki i pozdraVWiam

-

uzbek - Badacz tematu
W łożyskach są łożyska o standardowych wymiarach, które możesz dostać w każdym sklepie z łożyskami. Ja wymieniałem to dawałem chyba ok. 4-6 zł za sztukę a są dwa.
Ja mam alternator Bosch, który jest łatwy do rozbiórki, gorzej jest z Valeo ( tak słyszałem ).
- odkręcasz przednią nakrętkę koła pasowego
- zdejmujesz koło pasowe
- z drugiej strony altka masz śrubki, które odkręcasz
- z obudowy trzeba wyjąć łożyska
Dawno temu wymieniałem, nie pamiętam jak to leciało.
Ja mam alternator Bosch, który jest łatwy do rozbiórki, gorzej jest z Valeo ( tak słyszałem ).
- odkręcasz przednią nakrętkę koła pasowego
- zdejmujesz koło pasowe
- z drugiej strony altka masz śrubki, które odkręcasz
- z obudowy trzeba wyjąć łożyska
Dawno temu wymieniałem, nie pamiętam jak to leciało.
-

prezesik - Members