ładowanie, alternator

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Postprzez nera » 19 lis 2007, o 13:56

Witam.
Kabelek wisi obok tego grubego co połączony jest z alternatorem a kontrolka od akumulatora przy rozruchu niepali mi się a paliła wcześniej
nera
Berbeć
 
Posty: 16
Dołączył(a): 19 lis 2007, o 01:31
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

 

Napięcie akumulatora i z alternatora

Postprzez xgrzesio2 » 18 maja 2010, o 09:16

Witam
Mam trzyletni akumulator, który muszę doładowywać co miesiąc. Jeżdżę głownie po mieście.
Sprawdzałem napięcie na akumulatorze i takie są wyniki:

Silnik wyłączony: 12.4V
Silnik włączony: 13.4 - 13.7V
Silnik włączony + włączone światła: 12.97-13.20V

Proszę o małą diagnozę.
xgrzesio2
xgrzesio2
Berbeć
 
Posty: 16
Dołączył(a): 10 lip 2009, o 11:37
Lokalizacja: Iława

Postprzez Goral1985 » 18 maja 2010, o 15:05

ja mam na wlaczpnym silniku 14,2V bez swiatel wiec u ciebie szczotki sa juz lekko zjechane ;-)
Avatar użytkownika
Goral1985
Badacz tematu
 
Posty: 300
Dołączył(a): 22 gru 2009, o 19:48
Lokalizacja: Grodzisk Mazowiecki

Postprzez marcinkoz2910 » 18 maja 2010, o 18:45

słabe masz ładowanie
Avatar użytkownika
marcinkoz2910
Members
 
Posty: 4293
Dołączył(a): 20 lip 2008, o 15:16
Lokalizacja: Pogórze /k. Skoczowa

Postprzez pablomed » 18 maja 2010, o 20:41

sprawdź sobie jeszcze napięcie na samym altku, miedzy sruba od kabla a obudową. To wyjasni czy altek słaby czy cos z okablowaniem lub klemami.
pablomed
Members
 
Posty: 5992
Dołączył(a): 3 sie 2008, o 18:01
Lokalizacja: małopolskie

Postprzez bart_GT » 18 maja 2010, o 22:53

tak jak kolega pablomed, pisze sprawdz napiecie na alternatorze i porownaj z tym na aku czy nie ma spadkow
Avatar użytkownika
bart_GT
Members
 
Posty: 483
Dołączył(a): 1 paź 2008, o 21:27
Lokalizacja: PGO

Postprzez xgrzesio2 » 16 cze 2010, o 11:45

Czy przy słabym akumulatorze napięcie na alternatorze przy uruchominym silniku może być mniejsze ???
xgrzesio2
xgrzesio2
Berbeć
 
Posty: 16
Dołączył(a): 10 lip 2009, o 11:37
Lokalizacja: Iława

Postprzez k-m-r1 » 16 cze 2010, o 14:23

a ja zapytam wczoraj przy okazji montarzu przekaznikót zerkłęm ile volt ma aku i 17.8 V hmmm ....
Polska wersja programu MACH3 cnc---- Makra do palników ,magazynków, THC, OHC---- EKRANY dla firm i producentów maszyn ---- budowa sprzedaż maszyn Plazmy, Elektrodrążarki, Frezarki ,Tokarki, Gietarki, inne maszyny
Avatar użytkownika
k-m-r1
Weteran
 
Posty: 2080
Dołączył(a): 24 sie 2008, o 18:48
Lokalizacja: OOL DW Praszka Wrocław

Postprzez xgrzesio2 » 16 cze 2010, o 14:41

17.8 to zdecydowanie za dużo.
xgrzesio2
xgrzesio2
Berbeć
 
Posty: 16
Dołączył(a): 10 lip 2009, o 11:37
Lokalizacja: Iława

Postprzez michalqqr » 16 cze 2010, o 14:58

k-m-r1 napisał(a):ile volt ma aku i 17.8 V hmmm ....
regulator napięcia do wymiany na już!! zasiarczysz sobie aku i będzie po zabawie :/
Avatar użytkownika
michalqqr
Gaduła
 
Posty: 497
Dołączył(a): 8 lut 2009, o 14:03
Lokalizacja: Opole

Poprzednia stronaNastępna strona




Powrót do Elektryka

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 13 gości