balbinka, nie dziw się że otrzymujesz różne odpowiedzi ponieważ katalogi podaja różnie. Dam ci przykład: do mojego Vento 2.0 fabrycznie był montowany akumlator 45 Ah, a katalog centry zaleca 62 AH, różnica spora a z tego wniosek jeden: niema sciśle przypisanej pojemnosci do danego auta, byle się mieścił w rozsądnym zakresie, w twoim przypadku powiedzmy 50-56 Ah
Witam
Panowie oznaczenia oznaczeniami , sprawdź ile AMPER ma twój alternator odejmij od tego
20% i wyjdzie Tobie jaki akumulator masz kupić. Wtedy masz i aku doładowany i alternator
nie dostaje po garach . Piszę bo zdarzają się przekładki i autko nie ma altka w/g katalogu.
Często przy muzie niektórzy zakładają altka 90 A i 70-75 aku .
Pozdrawiam
Bosch to już nie ten bosch co kiedyś teraz robi wszystko od klocków tarcz przez jakieś podkładki elektryke wycieraczki akumulatory paski itp. wg. mnie lepiej jeśli firma specjalizuje się tylko i wyłącznie w danej dziedzinie i polecam od siebie centre. Rozglądajcie się za Futurą dają 3 lata gwarancji i podpowiem że jeśli macie w pobliżu Inter Team to mają super ceny np 74ah 690a futura 290zł także myślę że jak za 3 lata gwarancji to nie jest dużo