killah, jak na trasie to może tak być tylko napisz jeszcze jaką prędkością jeździsz żeby ktoś wiedział orientacyjnie wydaje mi się, że pewnie nie wyzej niż stówka moge się mylić ja swoim jeżdząc powoli tak do 100km/h najlepiej 80-90km/h pewnie też taki wynik by mi wyszedł na takiej trasie, nie mam gdzie sprawdzić, a nie bede specjalnie leciał na trasę zęby to zobaczyć ale z tego co pamiętam jak do Torunia śmigałem swoimi czasy to tak mi na komputerku pokazywało średnio 7,6 czasami mniej <raz się udwało zjechać na 6,9 ale już na światłach w Toruniu się troszkę podniosło aczkolwiek ode mnie do Torunia to 212km wiec było na trasie szybciej i wolniej i jakoś taki wynik w przybliżeniu wychodził, a weź to osiągnij w Wawie hahaha IMPOSIBLE MADAFAKA
Silnik: AAM -> AGG Pomógł: 27 razy Wiek: 23 Dołączył: 03 Sie 2009 Posty: 2573 Skąd: Kutno
Wysłany: 2011-05-10, 22:39
flash15 napisał/a:
killah, jak na trasie to może tak być tylko napisz jeszcze jaką prędkością jeździsz żeby ktoś wiedział orientacyjnie wydaje mi się, że pewnie nie wyzej niż stówka moge się mylić ja swoim jeżdząc powoli tak do 100km/h najlepiej 80-90km/h pewnie też taki wynik by mi wyszedł na takiej trasie, nie mam gdzie sprawdzić, a nie bede specjalnie leciał na trasę zęby to zobaczyć ale z tego co pamiętam jak do Torunia śmigałem swoimi czasy to tak mi na komputerku pokazywało średnio 7,6 czasami mniej <raz się udwało zjechać na 6,9 ale już na światłach w Toruniu się troszkę podniosło aczkolwiek ode mnie do Torunia to 212km wiec było na trasie szybciej i wolniej i jakoś taki wynik w przybliżeniu wychodził, a weź to osiągnij w Wawie hahaha IMPOSIBLE MADAFAKA
zwykle nie przekraczam 100-110. Akurat dzisiaj były wahania i tak do 140 czasami było ale te 6.5 to było przy tej 100 wie mierzone.
Zasada jest jtaka jeśli chcesz żeby samochodzik mało spalił trzeba jeździć na na najwyższym biegu na najniższych obrotach bez przyśpieszania z tych obrotów nie wiadomo jak bo wtedy najwięcej kotłuje. Dojazd do świateł na biegu nie na luzie... na tym chwilowym spalaniu co się ustawia bardzo ładnie widać kiedy samochód zaczyna dawkować paliwo nawet jak się jedzie na biegu ale już bez gazu na przykład przy dojeździe do świateł w zależności od biegu i od obrotów silnika na tym danym biegu.
trollu, w trasie nawet przy depnięciu od czasu do czasu nie będzie większej różnicy i wydaje mi się, że 10litrów będzie trudno uzyskać raczej będzie to mniejsza liczba, chyba że go będziesz trzymać cały czas 180km/h na przykład Jakby nie było samochód najwięcej pije jak musi się rozpędzić
Silnik: 2.0 8V ADY
Wiek: 27 Dołączył: 06 Mar 2011 Posty: 52 Skąd: Ośvwięcim, Przeciszóvw
Wysłany: 2011-05-12, 13:25
Do skrzyżowania najlepiej dojechać na biegu bez gazu i redukować na z 4 na 3 potem 2.
Pojedzie na samym powietrzu do puki obroty nie spadną poniżej 1750 wtedy podaje paliwo.
Hamując silnikiem odcina paliwo które potrzebne jest tylko do przyśpieszania.
Jadąc z górki też najlepiej bez gazu a pod górkę zredukować.
damiancu, dokładnie tak jest wiadomo że do świateł się nie dojeżdża na piątce tylko należy redukować bo im niższe obroty poniżej 2000tysiaków tak mniej więcej jak napisałeś, komputer zaczyna zapodawać paliwo...
trollu, "na kompie chyba nawet poniżej 2k na obrotomierzu jest 0.0" nie na każdym biegu niestety jak wrzucisz na 4-ke to już zapodaje około 3 litrów zależy jaki bieg i jakie obroty
p.s.
sorry za błedy ale jestem po 6-ciu
Panowie , jest lepiej.
Po wymianie opon ze stalówek zimowych 195x65x15 (tak go kupiłem ale wiem , że to za wielkie banie jak na to autko, zmienię jak się wytrą...)spalanie spadło. Teraz "sweterek wysoko pod szyję" jeździ na oryginalnych alumach speedline z gumami letnimi 195x50x15 jak się zetrą będą orginalne rozmiary 205x50x15 w obwodzie różnica jest niewielka więc i spalanie nie powinno już drastycznie wzrosnąć a autko zyska na wyglądzie
Pozdrawiam.
Z całym szacunkiem ale nawet producent (który zawsze zachwala swoją produkcję i zaniża wyniki spalania) podaje, że silnik 2.0 115km w golfie 3 pali w mieście średnio 10,5 l. Nawet dzisiaj nowoczesne silniki (a golf3 takich nie posiada) o pojemności 2000cm3 palą więcej niż podałeś. Ale rozumie, że każda matka kocha swoje dziecko i to ono jest najpiękniejsze i najlepsze...
Pozdrawiam.
PS
... a może to awaria komputera? ...
[ Dodano: 2011-05-30, 22:11 ]
sorka
średnie spalanie w mieście to 9,9l/100km
Silnik: AAM -> AGG Pomógł: 27 razy Wiek: 23 Dołączył: 03 Sie 2009 Posty: 2573 Skąd: Kutno
Wysłany: 2011-05-30, 21:33
mirecc napisał/a:
Z całym szacunkiem ale nawet producent (który zawsze zachwala swoją produkcję i zaniża wyniki spalania) podaje, że silnik 2.0 115km w golfie 3 pali w mieście średnio 10,5 l. Nawet dzisiaj nowoczesne silniki (a golf3 takich nie posiada) o pojemności 2000cm3 palą więcej niż podałeś. Ale rozumie, że każda matka kocha swoje dziecko i to ono jest najpiękniejsze i najlepsze...
Pozdrawiam.
PS
... a może to awaria komputera? ...
[ Dodano: 2011-05-30, 22:11 ]
sorka
średnie spalanie w mieście to 9,9l/100km
no i takie w mieście mam wg MFA.
Jeśli chodzi o spalanie to nawet może te pół litra zaniżać ale ogólnie dobrze komputer pokazuje. W końcu te ~320 km na 21.5 litra (tankuję za 100 na tydzień tak średnio) się zrobi.
Silnik: 2.0 ADY Pomógł: 27 razy Wiek: 22 Dołączył: 27 Sie 2010 Posty: 893 Skąd: SKL/Cz-wa
Wysłany: 2011-05-31, 01:28
co do spalania w nowych autach to postęp postępem ale masa też w górę, auta coraz bardziej tyją i trzeba napędzić coraz większą lochę. co do opon to wcześniej miałem 195/60 czy 65, nie pamiętam, teraz 205/50 R15 i różnicy nie ma jakiejś wielkiej, obwód obwodem ale szerokość robi swoje, opory toczenia idą w górę przy szerszym laciu
trollu, dokąłdnie im szerzej tym większe spalanie jak zawsze, ale obwód też robi swoje, bo ma małych kółeczkach szybciej się rozpędzamy i nie potrzebujemy zbyt dużej mocy żeby się ładnie zebrać... suma suma rum szerokość robi swoje im szerzej tym stabilniej lecz z większym spalaniem...