za synchronizator zaplacisz jakies do 150pln zalezy jakiego biegu ale jeszcze dojdzie jakies 200 pln wyjecie i wlorzenie skrzyni jakies 200-300pln rozebranie i zlozenie no i olaj jakas 100pln niezle nie
[ Dodano: 2008-03-16, 13:13 ]
ale czesto wypada cos jeszcze wymienic i nie koncz sie tylko na synchronizatorze
mam to samo, identyczna sytuacja, zwłaszczy przy wysokich obrotach i szybkiej zmianie biegu (i właściwie jedynie przy dwójce) zastanawiałem sie właśnie czy to synchronizator ale póki co sie za to nie zabrałem, a po za tym czasem mam tak że ciezko troche sie wbija trójka i piątka, musze cofnąć na luz, wcisnąć ponownie sprzegło do podłogi i wtedy wchodzi, tez nie wiem czy skrzynia sie sypie czy sprzegło
Wiecie ze chyba z tymi synchronizatorami to we wszystkich starszych golfikach jakim nie jezdzilem to na dwojce zawsze zgrzyt jak za szybko lub za wysokie obroty musialo to byc niedopracowane lub slabe materjaly bo w mlodszych to juz tego nie ma chyba.
Silnik: 1.8T 150KM Pomógł: 1 raz Wiek: 23 Dołączył: 14 Mar 2008 Posty: 147 Skąd: Poznań
Wysłany: 2008-03-20, 21:59
u mnie dokladnie ta sama sytuacja... ostatnio ruszłem sobie "dość energicznie" jak mi gruchneło przy zmianie na drugi bieg to aż sie spociłem ze strachu czy skrzyni nie zgubiłem...
na 2 jest taki podwujny synchronizator, a najczesciej jest jadynka pala i dwa; duze obroty iszybka zmiana biegu niezawsze dobrze wycisniete sprzeglo i tak przez pare lat no i zgrzyta na stale. zycie.
na 2 jest taki podwujny synchronizator, a najczesciej jest jadynka pala i dwa; duze obroty iszybka zmiana biegu niezawsze dobrze wycisniete sprzeglo i tak przez pare lat no i zgrzyta na stale. zycie.
jak to na stalo?? to juz nie mozna tego naprawic??????
Silnik: 2.9 VR6 Syncro 190 KM ABV
Wysłany: 2008-11-09, 20:32
U mnie synchronizator 3 i 4 biegu siadł bo jak szybciej się przerzyca to sgrzyta.
Ja mam napęd syncro, czy to ma jakieś znaczenie dla ceny?
Tzn w skrócie ile za to zabulę ?
_________________ Znalazłem auto, które będę nie tylko szanował, będę je wielbił
Silnik: pracuje jak złoto Pomógł: 144 razy Wiek: 30 Dołączył: 22 Lip 2007 Posty: 4019 Skąd: Szczecin
Wysłany: 2008-11-11, 12:47
a patrzyliscie w jakim stanie jest olej w skrzyni?? mi takze biegi zgrzytały itd na wysokich obrotach takze miałem problem z zapieciami biegów,również myslalem ze juz synchro nie wyrabia przy wysokich obr.ale wymieniłem olej w skrzyni i tuzo moich problemów dotyczących biegów znikły.lekiem był olej... do waszych skrzyń potrzeba tylko 2L oleju a to jest koszt 60zł...ja bym od tego zaczoł....
Silnik: pracuje jak złoto Pomógł: 144 razy Wiek: 30 Dołączył: 22 Lip 2007 Posty: 4019 Skąd: Szczecin
Wysłany: 2008-11-12, 22:27
świszczy na biegu to nie wina synchro tylko trybów...synchro służy do tego aby bieg mozna było wrzucić pod obciazeniem jak jest skrzynia w ruchu.moze to być wina łozyska na wałku na którym jest 4ty bieg...
sluchaj dorzuce swoje pytanie do tematu po twojej radzie wymienilem olej w skrzyni i niestety wszystko wrocilo jak bylo a mianowicie czasem przy ruszaniu mam problem z wbicie 1 i tesh czasem mi jakos szarpnie przy wrzucaniu wstecznego jakby gdzies chaczyl nie wiem...
_________________ JAK RYCERZE ZAWSZE BRONIMY HONORU {Z}