W związku z tym, że średnio co jakiś tydzień ktoś zakłada temat w którym prosi o pomoc w wyborze gwintu albo kitu postanowiłem zrobić 1 temat w którym będzie można zadawać pytania i każdy po przeczytaniu tego tematu będzie miał już jakąś wiedzę na temat najlepszego zawieszenia dla niego. Jest to też ułatwienie dla tych co z szukajką są na bakier.
No to moze ja pierwszy
Na wiosne chce zalozyc (najprawdopodobniej) gwint, mam felgi 15'', jezeli bede miec auto obnizone -40 przod i tyl to jaki profil opony bedzie najlepszy
czy na cos jeszcze zwrocic uwage
killah, nie wiem czy to dobry pomysł ale wrzuć może tutaj jeszcze linki z założonych już wcześniej tematów. Bo już tego tyle było, że na wiele pytań w istniejących już tematach można znaleźć odpowiedź.
BartheZz_3 napisał/a:
jezeli bede miec auto obnizone -40 przod i tyl to jaki profil opony bedzie najlepszy
Do 15stek chyba najlepszy 50. Kwestia jeszcze czy chcesz robić naciąg czy nie?
Hmm nie wiem jaka mam szerokosc felgi, i na czym polega ten caly naciag, szukalem ale nie znalazlem konkretnych odpowiedzi
Wy sie znacie to podpowiedzcie, ale nie myslalem nawet zeby takie cos zrobic u siebie
Silnik: 1.4 AEX Pomógł: 1 raz Dołączył: 12 Lip 2011 Posty: 412 Skąd: z domu;)
Wysłany: 2011-11-09, 17:16
Ja też mam pytanko Odnosnie sprężyn bo na gwint mnie nie stać jeszcze. Do koła 15'' o profilu 55 nada się obniżenie na sprężynie -40 przód? O tył to nawet nie pytam bo na pewno bedzie tarło. W ogóle opłaca się takie obniżanie na sprężynach czy uskładać kasę na gwint bo czytałem że amortyzatory się bardzo szybko zużywają od takich sprężyn?
Z góry dzięki za odpowiedź
Silnik: AAM -> AGG Pomógł: 27 razy Wiek: 23 Dołączył: 03 Sie 2009 Posty: 2573 Skąd: Kutno
Wysłany: 2011-11-09, 18:22
czaro napisał/a:
killah, nie wiem czy to dobry pomysł ale wrzuć może tutaj jeszcze linki z założonych już wcześniej tematów. Bo już tego tyle było, że na wiele pytań w istniejących już tematach można znaleźć odpowiedź.
BartheZz_3 napisał/a:
jezeli bede miec auto obnizone -40 przod i tyl to jaki profil opony bedzie najlepszy
zobaczymy. a linki wrzucę w wolnej chwili do pierwszego postu. Ogólnie i tak ludzie nie korzystają z opcji szukaj.
Silnik: 1Z + Pomógł: 7 razy Wiek: 33 Dołączył: 16 Lut 2011 Posty: 285 Skąd: Poznan
Wysłany: 2011-11-10, 07:21
Joker
Odkładaj na gwint
Szkoda kasy na sprężyny.
A jakie masz dokładnie wymiary opony i felgi ?
Bo trudno coś podpowiedzieć.
Ale myśle żę - 40 nie będzie nigdzie tarło.
Bo jak miałem -40 w variancie to fele 9/16 nie tarły
Silnik: dwa zero AGG
Wysłany: 2011-11-11, 07:54
pany, jeśli chodzi o naciąg... w sytuacji gdy na kółko 7j a konkretnie BBS 722 (jahre) założymy oponę 195/40, gdzie seryjnie powinno być 215/40 to jakie są minusy tego naciągu? plusem jest na pewno wygląd, a co jeśli chodzi o szybkie zakręty itp? czy taki naciąg powinien być założony przez kogoś konkretnego czy zwykły wulkanizator( z odrobiną pojęcia o pracy) może spokojnie to wykonać czy będzi estrach jeździć?
_________________ 20 JAHRE by RASTAmaniek czyli "stare ale JAHRE"
Silnik: 2E Pomógł: 4 razy Dołączył: 07 Paź 2010 Posty: 891 Skąd: Wrocław/Bogatynia
Wysłany: 2011-11-11, 09:02
195/40 na 7j to żaden naciąg, 165/45 na 7j to jest naciąg, opona którą podałeś normalnie się ułoży na tej feldze, każdy wulkanizator, który ma pojęcie co robi bez problemu założy Ci taką oponę, może trochę po marudzą, że to nie na nasze drogi itp ale taka ich praca haha
Ja 195/40 R16 mam na feldze 7,5J. Coś widać ale niewiele. Więc naciągiem to nie jest specjalnie. I mi to zwykły wulkanizator zrobił ale tak jak piszesz z odrobiną pojęcia.