sprawa jest bardzo dziwna i od kąd mam tego golfa strasznie mnie to wpienia
poprzedni właściciel mówił że jak go sprowadził wszystko było ok , tylko że stał przez pół roku w garażu i wtedy " niby " ta usterka sama powstała
do chyba jakiegoś (elektrozaworu przy pompie ) idzie kabelek <czarny> od akumulatora z plusa (+)
jeśli nie podłącze tego kabelka do plusa w aku auto niechce odpalić
jeśli go podłącze auto pali na dotyk
jeśli już go podłącze to potem auto niechce zgasnac z klucza tylko musze zbiegu go gasić
jeśli zostawie ten kabelek na dłuższy czas np. na noc przypięty do aku to mi go rozładowuje , świeca kontrolki dwie czerwone, i trzeba leciec po prostownik
dlatego przy każdym odpaleniu auta i opuszczaniu go na dłużej musze otwierac maske i grzebac tam
jeden gostek przypuszczał że to wina kostki od stacyjki , wymienilismy i to nic nie zmieniło
dodam że czasami auto odpala bez tego kabelka np. jak jest już rozgrzane , czasami nawet mi rano bez tego kabelka odpalił ale to żadkość naprawde kilka razy
proszę o pomoc w rozwiązaniu tej sprawy i pozdrawiam
do zaworu wchodza teraz 2 kable czarny i siwy jak dobrze widze, sprawdz ten siwy, bo on jest od podawania impulsu, gdzie moze jest rozczepiony albo zasniedzialy, i wtedy ten czarny bedziesz mogl wyrzucic..
a mi sie bardziej wydaje że to chyba raczej w silnikach TDi powinien byc ten przekaźnik bo ja swoim golfem juz 5tys km bez tego przejechałem ale nie jestem pewny ,
Silnik: S/TDI Pomógł: 69 razy Wiek: 101 Dołączył: 18 Maj 2008 Posty: 1403 Skąd: Szczecin
Wysłany: 2008-08-22, 20:59
Zico63 napisał/a:
To pobrać prąd z zacisku "15" stacyjki i po sprawie. Jest to zacisk "zapłonu" a więc jak znalazł.
o i to jest konkretne podejście do sprawy ...
skrzynka bezpieczników (patrząc od tyłu) gniazdo G2 - pin 4 w gnieździe - kabel koloru czarno/żóltego ... to jest kabel zasilający N109 (elektrozawór STOP) - 0,5 mm2 plus po stacyjce
BTW - ten kabel przechodzi przez bezpiecznik S15 (10A) - sprawdź go przy okazji ...
_________________ leopard
leicht panzerwagen
chip tuning
diagnostyka aut z silnikami TDI grupy V.A.G.
pomiary mocy i momentu obrotowego mobilną hamownią Dynomet - również auta z napędem 4x4
ja mialem ten sam problem...
jadac przez miasto auto nagle zgaslo mi na krzyzowce co sie pozniej okazalo to przekaznik sie zawiesil musialem styki przeczyscic ale bede musial go wymienic...
Jeśli chodzi o skrzynkę bezpieczników to tak, R12, pierwszy z prawej na dole. Odpowiada tylko za świece - za pompę paliwa tylko w benzyniakach a diesle mają mechaniczną pompę napędzaną silnikiem, elektrycznej nie ma.
Silnik: 1.9 TD aka sieczkarnia :) Pomógł: 2 razy Dołączył: 28 Maj 2008 Posty: 26 Skąd: Olsztyn
Wysłany: 2008-08-24, 16:31
Ten zawór w pompie odpowiada za odcięcie dopływu ropy do wtrysków czyli jednym słowem włącza/wyłącza dopływ paliwka do silnika.
Normalnie jest połączony przez wyżej wymieniony bezpiecznik do linii zasilania (tej na której napięcie pojawia się kiedy jest przekręcony kluczyk).
Ciekawe czemu ktoś zrobił taką prowizorkę z tym kablem... być może masz gdzieś zwarcie i bezpiecznik komuś od czasu do czasu padał. Wtedy najprostsze wyjście to podłączyć na krótko...
Jeżeli będzie działać to temat wyczerpany. Jeżeli padnie bezpiecznik wtedy musisz prześledzić bieg kabla i znaleźć zwarcie (albo położyć zupełnie nowy kabelek od zaworu do bezpiecznika).