wymiana tulejek tylnej belki

Wszystkie informacje o elementach zawieszenia.

Moderator: Moderator

wymiana tulejek tylnej belki

Postprzez Groch367 » 7 paź 2008, o 09:51

przeraża mnie ten temat... dlatego stad moje pytanie do osob ktore mają to za sobą... i mają jakieś pojecie jak w łatwy sposob to zrobić. Czy trzeba rozlaczać uklad hamulcowy przy tym? i odpowietrzac go pozniej? bo to mnie najbardziej interesuje :-)
WSZYSCY MAJĄ GOLFA MAM I JA
Avatar użytkownika
Groch367
Badacz tematu
 
Posty: 301
Dołączył(a): 21 wrz 2007, o 21:14
Lokalizacja: Paczków/Wrocław

wymiana tulejek tylnej belki

 

Postprzez Grzybek_3 » 7 paź 2008, o 10:15

Dołanczam sie do pytania kolegi poniewaz ja tez bede nie długo wymianiał tulejki na tylnej belce :) Groch367 czy u ciebie tez wali tył jak jedziesz???
Grzybek_3
Czytacz
 
Posty: 107
Dołączył(a): 24 wrz 2008, o 22:11
Lokalizacja: Radzikow

Postprzez Groch367 » 7 paź 2008, o 12:45

tak stuki :-( mnie męczą strasznie czuje się jak w pociągu :-)
WSZYSCY MAJĄ GOLFA MAM I JA
Avatar użytkownika
Groch367
Badacz tematu
 
Posty: 301
Dołączył(a): 21 wrz 2007, o 21:14
Lokalizacja: Paczków/Wrocław

Postprzez krisss.79 » 22 paź 2008, o 21:17

lepiej sie za to sam nie bierz :-)
moj-golf/moja-golfina-t16966.html
Zapraszam do ogladania mojego golfa
Avatar użytkownika
krisss.79
Badacz tematu
 
Posty: 387
Dołączył(a): 21 paź 2008, o 17:29
Lokalizacja: zielona gora

Postprzez Nowal » 22 paź 2008, o 21:28

Tez dzisiaj kupiłem tuleje FEBI i mam zamiar je wymienić. Wymieniałęm juz sam sprzeglo, rozrząd i wiele innych rzeczy wiec nie przeraza mnie ta czynnosc. Chciałem tylko zapytać jak najłatwiej wsadzić ją w wahacz? Wyciągnąć to sie jakosc wyciagnie starą ale słyszalem ze problem moze byc z włozeniem
Avatar użytkownika
Nowal
Gaduła
 
Posty: 437
Dołączył(a): 12 sie 2008, o 22:41
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez pablomed » 22 paź 2008, o 21:31

robisz sobie narzędzie, gruba blacha z otworem na śrubę, śruba przez dziurę w belce, z drugiej strony podkładka i nakrętka, kręcisz i włazi. Poosmaruj czymś. Czyli taka mini prasa. Blacha musi być wycięta z jednej strony żeby to pasowało na występ w tulei
Ostatnio edytowano 27 paź 2008, o 22:21 przez pablomed, łącznie edytowano 1 raz
pablomed
Members
 
Posty: 5992
Dołączył(a): 3 sie 2008, o 18:01
Lokalizacja: małopolskie

Postprzez Nowal » 22 paź 2008, o 21:58

pablomed napisał(a):robisz sobie narzędzie, gruba blacha z otworem na śróbę, śróba przez dziurę w belce, z drugiej strony podkładka i nakrętka, kręcisz i włazi. Poosmaruj czymś. Czyli taka mini prasa. Blacha musi być wycięta z jednej strony żeby to pasowało na występ w tulei


Taki sam patent obmyslałem przed rpzeczytaniem twojego postu :) tak tez zrobie. Dzięki za pomoc
Avatar użytkownika
Nowal
Gaduła
 
Posty: 437
Dołączył(a): 12 sie 2008, o 22:41
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Re: wymiana tulejek tylnej belki

Postprzez SotoM » 22 paź 2008, o 23:19

Groch367 napisał(a): Czy trzeba rozlaczać uklad hamulcowy przy tym? i odpowietrzac go pozniej? bo to mnie najbardziej interesuje :-)

jeśli masz korektor siły hamowania to musisz odkrecic przewody od niego. chyba ze uda ci sie odkręcić śryby imbusowe trzymające ten korektor w co watpie bo aluminium sie utleniło i zapiekły sie jak jasna cholera...
a jesli nie masz korektora to nie trzeba rozłanczać. popatrz dokładnie... sa zabezpoieczenia na przewodach elastycznych i przewody odłanczas od belki. przy tarczach kotwicznych tez nie musisz rozłanczać. wystarczy zdiac beben i odkręcic czop piasty (4 śruby na klucz 15mm) nie musisz szczęk rozpiunać ani ręcznego...
Mój były SotoMoVWóz

Powered by diesel inside -by Leopard
Avatar użytkownika
SotoM
Members
 
Posty: 4053
Dołączył(a): 22 lip 2007, o 12:45
Lokalizacja: Szczecin
Rocznik: 2007
Silnik: BRD
Paliwo: ON
Nadwozie: kombi

Postprzez Nobus69 » 23 paź 2008, o 23:31

Witam.Wymiana tulei tylnej belki.WARSZTAT-300PLN-wrażenia z jazdy-bezcenne-reszte zapłacę kartą........:):):)pozdrawiam :lol: :przestraszony:
Avatar użytkownika
Nobus69
Berbeć
 
Posty: 10
Dołączył(a): 7 mar 2008, o 02:21
Lokalizacja: Dolnośląskie

Postprzez Groch367 » 24 paź 2008, o 14:36

mam korektor hamowania, no to wstrzymuje sie z ta wymiana roboty kupe i okaze sie ze cos jeszcze sie urwie...
WSZYSCY MAJĄ GOLFA MAM I JA
Avatar użytkownika
Groch367
Badacz tematu
 
Posty: 301
Dołączył(a): 21 wrz 2007, o 21:14
Lokalizacja: Paczków/Wrocław

Postprzez Jarull » 27 paź 2008, o 22:08

300 zeta za wymiane to zdzieratwo :shock: co to za warsztat???
Avatar użytkownika
Jarull
Czytacz
 
Posty: 102
Dołączył(a): 20 gru 2007, o 22:33
Lokalizacja: Pruszków

Postprzez opolanin » 27 paź 2008, o 22:23

po nieudanej próbie samemu, dałem auto na 3 godzinki na warsztat i skasował mnie na 80 zeta, musiałem dolać płynu hamulcowego i odpowietrzyć
opolanin
 

Następna strona

- - -



Powrót do Zawieszenie

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości