Tacie w przednim kole.

Wszystkie informacje o elementach zawieszenia.

Moderator: Moderator

Tacie w przednim kole.

Postprzez Peter056 » 13 paź 2013, o 15:10

W moim golfie coś okropnie trze w przednim kole, od strony pasażera. Jest to dźwięk jakby tarcia metalu o metal. Wymieniłem klocki oraz łożysko, lecz niestety to nie pomogło. Dodatkowo po wjechaniu w jakiś dołek słychać dziwne puknięcie, a za chwilkę krótki dźwięk tarcia. Problem ustępuje podczas skręcania kierownicą w prawo. Sprawdzałem czy coś obciera, i nic nie wzbudziło moich podejrzeń. Czego to może być wina? Pozdrawiam serdecznie. ;-)
Avatar użytkownika
Peter056
Czytacz
 
Posty: 75
Dołączył(a): 22 wrz 2012, o 14:45
Lokalizacja: Grójec

Tacie w przednim kole.

 

Postprzez kamil671@vp.pl » 13 paź 2013, o 15:41

Ja bym postawił na przegub, sprawdź czy nie ma luzów :-)
kamil671@vp.pl
Berbeć
 
Posty: 18
Dołączył(a): 10 lip 2013, o 13:56
Lokalizacja: warszawa

Postprzez Peter056 » 13 paź 2013, o 16:09

Przegub sprawdzany przeze mnie, i też przez mechanika i luzów żadnych nie ma :P
Avatar użytkownika
Peter056
Czytacz
 
Posty: 75
Dołączył(a): 22 wrz 2012, o 14:45
Lokalizacja: Grójec

Postprzez Paweu » 14 paź 2013, o 19:26

Peter056 napisał(a):Jest to dźwięk jakby tarcia metalu o metal.


Peter056 napisał(a):Wymieniłem klocki oraz łożysko, lecz niestety to nie pomogło.


Osłona tarczy hamulcowej nie jest może przypadkiem zagięta?
Avatar użytkownika
Paweu
Members
 
Posty: 4281
Dołączył(a): 6 maja 2011, o 17:34
Rocznik: 1111
Silnik: 0.8
Paliwo: CNG
Nadwozie: cabrio

Postprzez Peter056 » 14 paź 2013, o 20:14

No właśnie osłony nie są wygięte. Zauważyłem dziś że po wyjęciu klocków tarcie ustaje, więc to musi być tarcie klocków o tarczę, tylko z jakiej przyczyny?
Avatar użytkownika
Peter056
Czytacz
 
Posty: 75
Dołączył(a): 22 wrz 2012, o 14:45
Lokalizacja: Grójec

Postprzez Grzesiek2507 » 14 paź 2013, o 20:16

Prog na tarczy jaki duzy? Wez zrownaj go ladnie tarcze i problem ustanie. Mialem to samo z prawej strony wlasnie przy skrecaniu. Teraz powoli zaczyna sie z lewej.
Avatar użytkownika
Grzesiek2507
Members
 
Posty: 3684
Dołączył(a): 4 mar 2012, o 15:12
Lokalizacja: Izbica Kujawska

Postprzez Paweu » 14 paź 2013, o 20:17

Peter056 napisał(a):więc to musi być tarcie klocków o tarczę, tylko z jakiej przyczyny?


Zaciski do regeneracji.

http://www.golf3.pl/topics43/regeneracj ... t60973.htm
Avatar użytkownika
Paweu
Members
 
Posty: 4281
Dołączył(a): 6 maja 2011, o 17:34
Rocznik: 1111
Silnik: 0.8
Paliwo: CNG
Nadwozie: cabrio

Postprzez palio » 14 paź 2013, o 20:18

Klocki są zbyt twarde. Są słabej jakości, najtańsze i mają w sobie sporo metalu.
Kup klocki lepszej firmy droższe a problem zniknie. Mogą być np.: Boscha lub TRW.
Avatar użytkownika
palio
Administrator
 
Posty: 3891
Dołączył(a): 24 mar 2010, o 20:45
Lokalizacja: Fajsławice
Rocznik: 95
Silnik: 1Z++
Paliwo: ON
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez Peter056 » 14 paź 2013, o 20:34

Właśnie siedzą u mnie TRW, wymieniałem na całej przedniej osi, i tylko od strony kierowcy słychać ten dźwięk. No cóż... próg na tarczy jest dość spory, będę się musiał nim zająć. Tłoczki na przedniej osi były zmieniane w lipcu :P
Avatar użytkownika
Peter056
Czytacz
 
Posty: 75
Dołączył(a): 22 wrz 2012, o 14:45
Lokalizacja: Grójec

Postprzez Paweu » 16 paź 2013, o 16:44

Peter056 napisał(a):łoczki na przedniej osi były zmieniane w lipcu


To cieszy. A prowadnice zacisków jak tam?;>

Peter056 napisał(a):Właśnie siedzą u mnie TRW


sprawdź czy nie masz czasem odbarwienia na tarczy od tego tarcia klocków. Mogą posiadać feler i trzeć bo w jednym miejscu są za twarde. Ja tak miałem z ATE.
Avatar użytkownika
Paweu
Members
 
Posty: 4281
Dołączył(a): 6 maja 2011, o 17:34
Rocznik: 1111
Silnik: 0.8
Paliwo: CNG
Nadwozie: cabrio

Postprzez Peter056 » 16 paź 2013, o 21:34

Prowadnice w bardzo dobrym stanie :) Klocki nie mają żadnych odbarwień itp. Ponadto tarcie praktycznie już ustało, jedynie na ostrzejszych zakrętach raz na 20 razy coś przytrze na 2 sek. Widocznie coś tarło, się dotarło i przestaje trzeć :lol:
Avatar użytkownika
Peter056
Czytacz
 
Posty: 75
Dołączył(a): 22 wrz 2012, o 14:45
Lokalizacja: Grójec

Postprzez pablomed » 17 paź 2013, o 09:26

mimo że podejrzewasz klocki sprawdź jeszcze czy nie masz na półosi prawej cieżarka wyważającego, mógł się poluzowac i lata po osi trąc okresowo o wachacz. w AAM go chyba nie dawali ale zobacz
pablomed
Members
 
Posty: 5992
Dołączył(a): 3 sie 2008, o 18:01
Lokalizacja: małopolskie

Następna strona

- - -



Powrót do Zawieszenie

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości