Moderator: Moderator
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Re: sprężyny
Błażej napisał(a):moje pytanko jest takie jesli załoze sprezyny 40/40 tzn. ze samochod obnizy sie o cztery centymetry prosze o odpowiedz bo nie orjentuje sie w tym temacie
tak zgadza sie pojdzie w dół o okolo 4cm

-

K@mil - POMOCNIK

Błażej napisał(a):moje pytanko jest takie jesli załoze sprezyny 40/40 tzn. ze samochod obnizy sie o cztery centymetry
Tak o tyle się obniży i jeśli masz zamiar zakładać same sprężyny do seryjnych amortyzatorów to tylko takie obniżenie,bo większe założysz ale amortyzatory już tego nie wytrzymają i prędzej czy później padną

-

Pascal - Members
darkmen21 napisał(a):podłącze sie pod temat![]()
a wkładając same springi na serie, nie wpływa to na szybsze zuzycie amorkow??czy to wogole ma jakis sens
do seryjnch amorków mozesz zalozyc max -40 sprezyny ... jak zalozysz mniejsze to juz wted amor nie wytrzyma
-

K@mil - POMOCNIK

- jarekddz
- Members
- Rocznik: 1995
- Silnik: 2000
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 3-drzwiowe
ale ta wartość podawana jest od wysokości nowych ori. sprężyn, a używane są często o 1 cm niższe, także pójdzie w dół nie więcej jak 30-35 mm.K@mil napisał(a):tak zgadza sie pojdzie w dół o okolo 4cm
Jeżeli chodzi o optykę to ładnie to wygląda, na równej drodze po łuku super wchodzi się w zakręty (wszystko oczywiście na ori. amorach), ale jak będziesz jechał po bardzo nierównym asfalcie (chodzi tu o nierówności poprzeczne) to nie pojedziesz za szybko, może cię wyrzucić z drogi jak pojedziesz szybciej. Sam miałem już 4 miechy sprężyny -40/-40, ale z nich zrezygnowałem na korzyść komfortu jazdy.
Szczerze - jechałem nierówna drogą na obniżonych sprężynach w 4 osoby max 60 km/h, a jak zmieniłem na zwykłe to spokojnie 90 km/h leciałem bez żadnej obawy, że wylecę z drogi (amory miałem i mam sprawne).
[ Dodano: 2010-01-12, 12:28 ]
za te pieniądze to wystarczy dobrze poszukać a znajdziesz nawet cały używany KIT -40/-40jarekddz napisał(a):Tak ze 300 zł
-

prezesik - Members
czego nie polecam, bo pewnie wszystko wytrzaskane, a jelsi nie to pojezdzisz chwile i do wywmiany masz, ja radze kupic nowe i sam tez tak chyba zrobie.prezesso napisał(a):za te pieniądze to wystarczy dobrze poszukać a znajdziesz nawet cały używany KIT -40/-40
-

darkmen21 - Members
- Silnik: 1.8
- Nadwozie: cabrio
Za 300 zł ,ożna kupić już nowe sprężyny. Firma JOM sprzedaje kit -40/-40 za 299 zł, na allegro jest tego mnóstwo
Weźmiesz mnie na prostej?? A ja Cię zniszczę na zakręcie!!
Mój Goferek
Mój Goferek
-

Procent - Members
- Silnik: 2000
- Nadwozie: 3-drzwiowe