witam mam pytanie na aukcjach na allegro pisze ze springi sa do wszystkich modeli golfa oprocz vr6 tdi syncro i variant
czemu tak jest?
do tych wersji musza byc inne sprezyny ?
jak jest ze sprezynami np z benzyny załóżmy 2.0 jak by je zalozyc do tdi ?
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 2 • 1, 2
jeżeli chodzi o różnice miedzy dieslem a benzyną w hatchbacku to w dieslu z przodu są springi wzmacniane (sztywniejsze) poniewaz diesel jest cięższy a tył bez znaczenia, a w variancie tylne są wyższe
2.0 GTI
-

Przemo90 - Czytacz
- Rocznik: 1997
- Silnik: 2.0 AGG
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 5-drzwiowe
KrOlikkk, w fabryce do golfów montowano co najmniej 8 rodzajów sprężyn w zależności od silnika i przeznaczenia pojazdu. Różniły się nieco twardością i długością.
Te co widziałeś na allegro to są zamienniki. żadna firma robiąca zamienniki nie produkuje 8 rodzajów standardowych sprężyn do jednego auta, po prostu upraszczają sprawę oferując sprężyny zwykłe, wzmocnione, ewentualnie "do GTI" czyli twardsze krótsze. W praktyce taki wybór starczy. Są oczywiście zestawy sportowe, ale przeciętny użytkownik zadowoli się tym co jest dostępne i uniwersalne
Te co widziałeś na allegro to są zamienniki. żadna firma robiąca zamienniki nie produkuje 8 rodzajów standardowych sprężyn do jednego auta, po prostu upraszczają sprawę oferując sprężyny zwykłe, wzmocnione, ewentualnie "do GTI" czyli twardsze krótsze. W praktyce taki wybór starczy. Są oczywiście zestawy sportowe, ale przeciętny użytkownik zadowoli się tym co jest dostępne i uniwersalne
- pablomed
- Members
niekoniecznie opadnie, bierz pod uwagę jeszcze to że sportowe springi są sztywniejsze i może nie usiąść wcale niżej
do tego przy takiej twardości różnica w wadze silnika ma mniejsze znaczenie i dużej różnicy nie będzie
i nie rozumie, co z jazdą?
do tego przy takiej twardości różnica w wadze silnika ma mniejsze znaczenie i dużej różnicy nie będzie
i nie rozumie, co z jazdą?
-

Opik - Members
- Silnik: 2.0
- Paliwo: PB+LPG
- Nadwozie: 3-drzwiowe
Jak założysz sprężyny od benzyniaka do diesla na ori amorki to nic się nie stanie aczkolwiek wg mnie bardziej buja jak wjeżdżasz na nierówności.
-

hellaflush - Gaduła
Panowie, a doradzicie może dobre sprężyny do wersji gt benzyna 1,6?
Nigdzie nie mogę odszukać akurat do tego modelu zarówno przodu jak i tyłu.
Z przodu mam nowe amorki blistena, wiec dobre sprężyny by się przydały (ewentulnie orzytne nieco by było troszeczkę niżej), bo obecnie mam chyba od diesela.
Nigdzie nie mogę odszukać akurat do tego modelu zarówno przodu jak i tyłu.
Z przodu mam nowe amorki blistena, wiec dobre sprężyny by się przydały (ewentulnie orzytne nieco by było troszeczkę niżej), bo obecnie mam chyba od diesela.
- marcin2e
- Badacz tematu