Moderator: Moderator
• Strona 2 z 3 • 1, 2, 3
-

chomik - Fanatyk
- Rocznik: 1995
- Silnik: 2000
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 3-drzwiowe
PiJey88, przecież wystarczy że dolne mocowanie poduchy będzie niżej i ten problem znika. Żeby samochód podnieść do "normalnej" jazdy będziesz musiał nabić większe ciśnienie i nie będzie już wcale miękko. Minus taki że wtedy nawet na maksa nabite poduchy podniosą go niewiele.
Ale jednak się da ten problem obejść
Ale jednak się da ten problem obejść
-

Opik - Members
- Silnik: 2.0
- Paliwo: PB+LPG
Opik , jesteś w błedzie .... widać , ze problem znasz tylko z teori ... w praktyce tak nie jest .
jezeli skrecisz okucie na max w dół to gdzie niżej
?
jezeli skrecisz okucie na max w dół to gdzie niżej
?-

chomik - Fanatyk
No to wytłumacz mi co nie tak jest w tym co napisałem. Przecież skoro ta sama poduszka będzie zamocowana niżej, to cały samochód pójdzie bliżej ziemi i siądzie na nadkolach jeszcze przed całkowitym wypuszczeniem powietrza z poduszek. I nabijając takie samo ciśnienie, jeżeli całość będzie zamocowana niżej, to samochód też się podniesie niżej.
-

Opik - Members
Alej jak niżej zamontujesz poduszkę
przyspawasz
już szybciej wrzuciłbym poduszkę ( jeden baranek ) i wsio . opuszczony air , wachacze leża na ziemi , auto podniesione do połowy ...1cm dokładka od ziemi masz gwint , auto podniesione max .. masz beton .
jest jesdna różnica czy dajesz jeden baran , dwa , trzy ?
przyspawasz
już szybciej wrzuciłbym poduszkę ( jeden baranek ) i wsio . opuszczony air , wachacze leża na ziemi , auto podniesione do połowy ...1cm dokładka od ziemi masz gwint , auto podniesione max .. masz beton .
jest jesdna różnica czy dajesz jeden baran , dwa , trzy ?

-

chomik - Fanatyk
chomik, nie wiem jak przymocuje, ja mówię teoretycznie czysto, że problem który opisał PiJey jest do obejścia. I myślę że jak ktoś by się bawił w air to da sobie z tym radę jeśli będzie chciał. Albo tak jak mówię, albo wywalając jeden bałwanek tak jak napisałeś. Nie wiem, może spróbować zrobić niższe okucia które pozwolą zejść trochę niżej. Może przerobić mocowanie kolumny do wahacza, tak żeby było niżej. Przerobić górne mocowania kolumny w budzie. I tak się rzeźbi i tak. Nie zagłębiałem się nigdy aż tak w temat Air ale masz tu na szybko kilka teoretycznych rozwiązań danego problemu. Jak ktoś ma całość u siebie to może posprawdzać, pomierzyć i będzie jasne czy da radę zakombinować w ten sposób o którym mówię, czy nie
-

Opik - Members
generalnie opikowi chyba chodzi o to że jak się skręci niżej tą poduszkę na gwincie to w pewnym momencie będzie to leżeć na odbojach (nie wiem czy są zastosowane ale taki jest tok rozumowania) przez co będzie twardo i nie będzie szło w dół.
Aczkolwiek jazda na odbojach nie jest już chyba taka dobra
Aczkolwiek jazda na odbojach nie jest już chyba taka dobra
- killah
ale mozesz zastosować system mapeta ( w poduszce masz pliuretan żeby poduszki nie pocieło ) i mntujesz to zamiast helpera.Sprezyna głowna pracuje prawidłowo .Według mnie przy skoku amora 1-2-3 cm ... i tak nie ma różnicy
wszystko dostaje ... jak ktoś tego nie rozumie to niech lata na seri 
wszystko dostaje ... jak ktoś tego nie rozumie to niech lata na seri 
-

chomik - Fanatyk
chomik napisał(a):ale mozesz zastosować system mapeta ( w poduszce masz pliuretan żeby poduszki nie pocieło ) i mntujesz to zamiast helpera.Sprezyna głowna pracuje prawidłowo .Według mnie przy skoku amora 1-2-3 cm ... i tak nie ma różnicywszystko dostaje ... jak ktoś tego nie rozumie to niech lata na seri
przemyślę ten zestaw mapeta. Wolałbym tylko nie musieć tego w zimę zdejmować. Mógłbym tego nie używać zimą ale nie mam zamiaru bawić się w przekładki zwiechy na zimę.
- killah
Opik , to pisz , że mowisz w teori tak powinno być . Bo poxniej wychodzi ze każdy czyta ...i mysli zrobił , widział , info pewne na 100% i przy montowaniu ERROR
Okucia już niżej sie nie da zastosować , jedynym wyjsciem jest dogwintowanie gwintu ...... do ogarniecia temat
W Toruniu kilka poduszkowców lata i na parkingach leżą bebechami a wcale wolno nie lataja po miescie a kozy nigdy nie widziałem
Także z tą miekkością to jest tak ze dla jednego miekko , dla drugiego twardo
A w PL latają fury na airach co maja po 3XX kucy i dają rade 
Okucia już niżej sie nie da zastosować , jedynym wyjsciem jest dogwintowanie gwintu ...... do ogarniecia temat
W Toruniu kilka poduszkowców lata i na parkingach leżą bebechami a wcale wolno nie lataja po miescie a kozy nigdy nie widziałem
Także z tą miekkością to jest tak ze dla jednego miekko , dla drugiego twardo
A w PL latają fury na airach co maja po 3XX kucy i dają rade 
-

chomik - Fanatyk
dobra, proszę mój mega fachowy rysunek o co chodzi
1 - minimalne ciśnienie, tzn spuszczone na maksa
2 - maksymalnie nabite baranki
i chodzi mi o to, że gdy mocowanie będzie niżej, to przy tym samym ciśnieniu będzie buda zawsze niżej (przerywane linie)
Chomik dlatego kilka razy podkreśliłem - teoretycznie
1 - minimalne ciśnienie, tzn spuszczone na maksa
2 - maksymalnie nabite baranki
i chodzi mi o to, że gdy mocowanie będzie niżej, to przy tym samym ciśnieniu będzie buda zawsze niżej (przerywane linie)
Chomik dlatego kilka razy podkreśliłem - teoretycznie

-

Opik - Members