rozumiem geometria i te sprawy ale koledzy...
kiera jest pionowo do jazdy na wprost (prawie)
rozumiem zbieżność ale auta bardzo nie ściąga.
czy takie coś też diagnosta może poprawić? ja się obawiam że coś w środku auta popsuli
Moderator: Moderator
• Strona 2 z 3 • 1, 2, 3
killah, nie dowiesz się jak nie pojedziesz do nich. Diagnosta Ci powie Ci da radę to ogarnąć a jak nie to niech mechaniory Ci poprawiają. A wtedy będziesz pewien że diagnostykę masz w porządku i mechanik ma doprowadzić Ci auto- kierownicę do stanu z przed swapa.
Mój Goferek- były:
moj-golf/czarnuch-by-czaro-t26881.html
moj-golf/czarnuch-by-czaro-t26881.html
-

czaro - Members
- Rocznik: 1995
- Silnik: 2000
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 5-drzwiowe
złe położenie kiety nawprost i jej regulacja nic nieda,regulacje są na drążkach kierowniczych jest jedna nakrętka kontrująca którą należy popuścić i kręcić końcówką drążka z jednej i z drugiej mańki,najlepiej ustawić kiere na wprost zobaczyć jak skierowane są koła i kręcąc końcówką drążka do ustawienia kół na wprost do tej operacji przydał by sie kanał taka operacja 50/50 najlepiej podjechać i ustawią zbierzność laserowo i mieć spokój 

- blabson
- Czytacz
słuchajcie
jest jeszcze istotny szczegół który potwierdza moją teorię że może być przestawiona kolumna czy jak to się nazywa.
Jak skręcam i włączam kierunek to przy skręcie w lewo kierunek szybko odskakuje przy powrocie do jazdy na wprost.
jak skręcam w prawo to potem muszę kierę nie tylko wyprostować co jeszcze lekko skręcić nią w lewo żeby kierunkowskaz sam odskoczył.
jest jeszcze istotny szczegół który potwierdza moją teorię że może być przestawiona kolumna czy jak to się nazywa.
Jak skręcam i włączam kierunek to przy skręcie w lewo kierunek szybko odskakuje przy powrocie do jazdy na wprost.
jak skręcam w prawo to potem muszę kierę nie tylko wyprostować co jeszcze lekko skręcić nią w lewo żeby kierunkowskaz sam odskoczył.
- killah
killah, nie wiem czy to wszystko co się stało z autem napisałeś w tym temacie bo piszesz tylko o tej kostce. Niemniej dobry mechanik ustawiający geometrię zrobi ci to jak należy, chodzi o to że ma najpierw odpowiednio nakręcić drążki na maglownicę - tak żeby jednakowo wystawały po obu stronach maglownicy, następnie jeśli trzeba zdjąć kierownicę i ustawić ją w poziomie jak ma być, i na koniec ustawić resztę czyli zbieżność końcówkami (lub jedną końcówką jeśli z prawej masz nierozbieralny oryginał) oraz kąty. Jeśli to zrobi fachowiec i auto nie jest 4-śladowe oraz ma sprawne wszystkie elementy metalowo gumowe w zawieszeniu to na tym koniec twoich problemów. Koło mnie koszt 4 dychy
- pablomed
- Members
Ja też tak miałem kierownicę skręconą w prawo ale ustawiłem dziś sobie zbierzność i zrobiłem geometrię zawieszenia i jest wszystko ok. A kolega któy pisał żeby ustawiać drążki pod kierownicę niech sobie popuka do głowy
Po prawidłowej pracy wszystko powinno być ok, mnie zeszło godzinę.Nie ma innej możliwości regulacji, na przekładni kierowniczej jedynie można sobie skasować luz (nie wiem czy golf tak ma ) ale nie ma innej możliwośći regulacji jak na końcówkach drązków, jak kąty leżą to zbieżność nic nie da.
Po prawidłowej pracy wszystko powinno być ok, mnie zeszło godzinę.Nie ma innej możliwości regulacji, na przekładni kierowniczej jedynie można sobie skasować luz (nie wiem czy golf tak ma ) ale nie ma innej możliwośći regulacji jak na końcówkach drązków, jak kąty leżą to zbieżność nic nie da.Życie jest za krótkie żeby jeździć litrowym Polo...
- kamilus_1990
- Czytacz
Hejka
dołącze się do tematu.
Po wymianie końcówek drążka, tujeki wachaczy, sworznia wahacza i maglownicy (bez wspomagania) czuje pod nogami i słyszę jak opony mocną drą na drodzę i podczas skrętów. Musze jechać na zbieżnośc i na ustawienie kątów ? Mój golf to 1.4 ABD 91 rok
I kierka mocno się przeunęła i nie patrzy na wprost
dołącze się do tematu.
Po wymianie końcówek drążka, tujeki wachaczy, sworznia wahacza i maglownicy (bez wspomagania) czuje pod nogami i słyszę jak opony mocną drą na drodzę i podczas skrętów. Musze jechać na zbieżnośc i na ustawienie kątów ? Mój golf to 1.4 ABD 91 rok
I kierka mocno się przeunęła i nie patrzy na wprost

- greg_117
- Gaduła
michaal napisał(a):Po wymianie drążków i robieniem czegokolwiek z przednim zawieszenie podstawą jest sprawdzenie zbieżności.
Wraz z geometrią bo jak pisałem jedno bez drugiego nie da żądanego efektu...
Życie jest za krótkie żeby jeździć litrowym Polo...
- kamilus_1990
- Czytacz
To i ja się wypowiem, kiedyś kolega przywalił tylnym kołem w krawężnik i belka się skrzywiła. I kiera też się przestawiła troszke
-----------------------------------------------------------
Byłe MK3 1.8 GT
moj-golf/moje-gt-t21191.html
Byłe MK3 VR6
moj-golf/zwykle-mk3-vr6-by-pawel1990-t34070.html
Byłe MK3 GTI
moj-golf/zielone-gti-t54087.html
Obecny B5 kombi
inne-samochody-z-rodziny-vag/b5-variant-by-pawel1990-t64298.html
Byłe MK3 1.8 GT
moj-golf/moje-gt-t21191.htmlByłe MK3 VR6
moj-golf/zwykle-mk3-vr6-by-pawel1990-t34070.htmlByłe MK3 GTI
moj-golf/zielone-gti-t54087.htmlObecny B5 kombi
inne-samochody-z-rodziny-vag/b5-variant-by-pawel1990-t64298.html-

pawel1990 - Members
Właśnie co do zbieżności to ja dzisiaj byłem po wymianach: maglownicy, końcówek drążka,sworznia wahacza i tulei.. i po pierwszym wjechaniu na stacji diagnostycznej pokazalo 18.6 na monitorze jeśli chodzi o zbieżnośc
(kolor czerwony czyli strasznie źle)
Po 15 minutach walki ze zbieżnością mechanik ustawil 2.5 i mowił,ze już może byc
Nie kumam tych liczb więc może ktoś się wypowiedzi mądrzejszy ode mnie
:P
(kolor czerwony czyli strasznie źle)
Po 15 minutach walki ze zbieżnością mechanik ustawil 2.5 i mowił,ze już może byc
Nie kumam tych liczb więc może ktoś się wypowiedzi mądrzejszy ode mnie
:P- greg_117
- Gaduła