Słaby hamulec

Wszytko co zwiazane z układem hamulcowym

Moderator: Moderator

Słaby hamulec

Postprzez Tapi » 29 lis 2009, o 01:38

Witam
Mam problem z hamulcami w moim MK3
tydzień temu wybrałem sie w podroż tam i s powrotem po 400 km i były git malinka działały jak należy od 2 dni mam tak miękki hamulec ze słabo hamuje bierze przy podłodze i wydobywa sie dziwne piszczenie jak puszczam hamulec. za każdym razem . kontrolka od hamulca nie sygnalizuje braku płynu hamulcowego i jest odpowiednia ilość .

Możliwe ze płyn hamulcowy podczas podroży zagotował sie lub hamulce zapowietrzyły sie?


proszę o pomoc lub porady

ps. tarcze i klocki nowe wymieniane w lipcu i mają ok 5000 km przebiegu wiec wątpię by sie zużyły
Avatar użytkownika
Tapi
Czytacz
 
Posty: 81
Dołączył(a): 11 lut 2008, o 19:11
Lokalizacja: Sławków

Słaby hamulec

 

Postprzez swatu » 29 lis 2009, o 09:02

moze sie cylinderki zapiekły .ale skoro masz nowe tarcze i klocki to jedyne co mi do głowy przychodzi to odpowietrzenie ich.
w niektorych przypadkach poprawia i polepsza pdopływ plynu i jakosc hamowania .
Avatar użytkownika
swatu
VIP
 
Posty: 4695
Dołączył(a): 9 wrz 2008, o 16:18
Lokalizacja: TKN Końskie
Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez marcinkoz2910 » 29 lis 2009, o 09:32

odpowietrzyć układ to raz a dwa nie masz falowania obrotó podczas wciskania pedału hamulca? jeśli tak to może być uszkodzone podciśnienie
Avatar użytkownika
marcinkoz2910
Members
 
Posty: 4293
Dołączył(a): 20 lip 2008, o 15:16
Lokalizacja: Pogórze /k. Skoczowa

Postprzez Repsol » 29 lis 2009, o 11:06

Tapi, a jak zachowuje Ci się pedał na postoju na zgaszonym silniku?
Też jest niski przy podłodze?
Sztywnieje po kilku naciśnięciach i zostaje z w takim położeniu czy po "zesztywnieniu" i pod naciskiem stopy opada powoli w dół?
[shadow=red] Sprzedam 2 x Kawa ZX-6R, 2001r oraz 2004r (636 na wtrysku) [/shadow] Sprzęty w nienagannej kondycji... Więcej info na PW.
Avatar użytkownika
Repsol
Badacz tematu
 
Posty: 286
Dołączył(a): 9 lut 2009, o 20:28
Lokalizacja: Małopolskie

Postprzez PabloSBT » 29 lis 2009, o 12:17

Repsol napisał(a):Tapi, a jak zachowuje Ci się pedał na postoju na zgaszonym silniku?
Też jest niski przy podłodze?
Sztywnieje po kilku naciśnięciach i zostaje z w takim położeniu czy po "zesztywnieniu" i pod naciskiem stopy opada powoli w dół?

sory żę sie podczepiam do tematu ale mam taki problem jak napisałeś tzn jak jak jade i hamuje to hamulec dopiero łapie przy końcu a gdy mam zgaszony i wcisne go kilka razy to na początku wciska sie do końca a później sztywnieje ;| płynu mam na max i go nie ubywa klocki jeszcze mają okładzine i niewiem za co sie brać kolega mi powiedział że to może być wina pompy hamulcowej co o tym sądzicie ?
PabloSBT
Members
 
Posty: 955
Dołączył(a): 14 sie 2009, o 11:06
Lokalizacja: TKI | Kielce

Postprzez Pascal » 29 lis 2009, o 18:22

PabloSBT napisał(a):niewiem za co sie brać


Za odpowietrzenie
Avatar użytkownika
Pascal
Members
 
Posty: 1054
Dołączył(a): 3 sie 2008, o 00:31
Lokalizacja: TJE

Postprzez PabloSBT » 29 lis 2009, o 18:35

a od którego koła zaczyna się odpowietrzanie ?? :wstyd: ale jak jest układ szczelny i nic płynu nie ubywa to jak się mogło zapowietrzyć ;P? jak kupowałem ten samochód hamulce dobrze łapały
PabloSBT
Members
 
Posty: 955
Dołączył(a): 14 sie 2009, o 11:06
Lokalizacja: TKI | Kielce

Postprzez Pascal » 29 lis 2009, o 18:44

Avatar użytkownika
Pascal
Members
 
Posty: 1054
Dołączył(a): 3 sie 2008, o 00:31
Lokalizacja: TJE

Postprzez marcinkoz2910 » 29 lis 2009, o 18:45

PabloSBT napisał(a):a od którego koła zaczyna się odpowietrzanie ??
wystarczy poszukać

A nie falują Ci obroty na jałowym jak naciskasz pedał hamulca?

Obrazek
Avatar użytkownika
marcinkoz2910
Members
 
Posty: 4293
Dołączył(a): 20 lip 2008, o 15:16
Lokalizacja: Pogórze /k. Skoczowa

Postprzez PabloSBT » 29 lis 2009, o 19:07

na obrotomierzu trzyma równo 800 ale wydaje mi się jak by przy wciskaniu hamulca obroty trochę malały :( a kół się nie da zablokować nawet jak z całej siły wcisnę hamulec ;|
dzieki za pomoc Pascal i marcinkoz2910
PabloSBT
Members
 
Posty: 955
Dołączył(a): 14 sie 2009, o 11:06
Lokalizacja: TKI | Kielce

Postprzez Tapi » 29 lis 2009, o 23:47

Na zgaszonym silniku po kilku wciśnięciach pedału hamulca sztywnieje jak odpalę auto momentalnie mięknie.
gdy jadę pedał hamulca łapie przy podłodze ale gdy zrobię redukcje do trójki i są wyższe obroty tak zwane hamowanie silnikiem przy wciśnięciu hamulca twardnieje po 2 wciśnięciach.

możliwe ze trzeba odpowietrzyć układ bo tydzień temu działał wyśmienicie a 3 dni temu po odpaleniu go po 10 godzinnym postoju już szwankuje.

zbliża sie przegląd auta a z takim hamulcem nie przejdzie na bank przeglądu
Avatar użytkownika
Tapi
Czytacz
 
Posty: 81
Dołączył(a): 11 lut 2008, o 19:11
Lokalizacja: Sławków

Postprzez slawko333 » 30 lis 2009, o 10:23

jakbys mial problem z podcisnieniem tzn gdzies by dziura byla czy cos takeigo to hamulec mial bys raczej twardy, po pierwsze odpowietrz uklad, ale jak czytam to bardziej stawiam na pompe hamulcowa, ja mialem kiepski hamulec w polowie mi bral dopiero, wymienilem pompe na wieksza 22 od tdi, hamowanie zaczyna sie od razu i mocniej lapie, wiec po odpowietzreniu jesli sie nic niepoprawi to niezastanawiaj sie szukaj wiekszej pompy bo lepsze hamowanie jest a koszt takiej to od 30 zeta, ja dalem 40 :-)
slawko333
 

Następna strona

- - -



Powrót do Układ hamulcowy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości