Odpadł klocek

Wszytko co zwiazane z układem hamulcowym

Moderator: Moderator

Postprzez Yarrin » 17 paź 2013, o 10:32

Co sie smiejecie : P
Ja czytałem ,ze jeżeli hamulec robi się miekki to pompa padła.
Oki to sam to wymienie kupie klocki + tarcze ? Bo jedna z tyłu pękła trochę.
A i problem będzie samemu zrobić , ponieważ jak podnoszę auto to progi padają :(( Bo już przy wymiane kół taki problem miałem.

Byłem przed chwilą w aucie pedał hamulca wpada w podłogę nawet bez uruchomionego silnika :((
Yarrin
Berbeć
 
Posty: 9
Dołączył(a): 15 paź 2013, o 18:19
Lokalizacja: Lubin

 

Postprzez deusiwo » 17 paź 2013, o 19:04

To zaopatrz się w hydrauliczny podnośnik i nie podnoś za progi.. Jeśli hamulec robi się miękki to znak że trzeba skontrolować stan klocków i tarczy (jak zużyte to wymienić, chyba logiczne?), odpowietrzyć układ i uzupełnić płyn hamulcowy. A jeśli to nie pomoże to wtedy przejmujesz się pompą. A skoro sam mówisz że odpadł Ci klocek i jeździłeś z tym to znaczy że prawdopodobnie darłeś tłoczkiem o tarcze i wszystko układa sie w logiczną całość :) I nie daj sobie wmawiać ciemnoty bo za 500zł zrobiłbyś to w 3 golfach. oczywiście sam a nie w "serwisie". a to nie jest trudne..
Avatar użytkownika
deusiwo
Members
 
Posty: 1383
Dołączył(a): 9 wrz 2012, o 19:55
Lokalizacja: Wisła
Rocznik: 95
Silnik: ADZ
Paliwo: PB
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez Yarrin » 17 paź 2013, o 19:47

Tak jezdziłem pare dni bez jednego klocka , który odpadł. Było ok poza szuraniem myslałem ,ze mająć w 3 kołach sprawne to można jezdzić - myliłem się.
dziś byłem przy aucie.
Wszedłem wcisłem hamulec i w dół wszedł miekko , uruchomiłem silnik i bardzo miekko wchodził :(
Płyn hamulcowy poniżej minimum.
I tam , gdzie klocek odpadł to tarcza na koncu troche sie ułamała.
To co jutro wleje nowy płyn DOT 4 ? Wymienie klocki ,ale komplet tył bez tarcz i się zobaczy co będzie.
Cały czas swieci sie kontrolka ręcznego.
Yarrin
Berbeć
 
Posty: 9
Dołączył(a): 15 paź 2013, o 18:19
Lokalizacja: Lubin

Postprzez chomik » 17 paź 2013, o 20:11

bardzo mądre ..... jeździć z pęknięta tarczą hamulcową ... jeszcze woź komplet znajomych żebyś miał kogos na sumieniu jak peknie tarcza i nie wyhamujesz przed drzewem . pozdro .
Avatar użytkownika
chomik
Fanatyk
 
Posty: 1172
Dołączył(a): 29 lis 2010, o 01:26
Lokalizacja: Toruń
Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez Yarrin » 17 paź 2013, o 20:50

Ja się nie znałem zbytnio dlatego tutaj przyszedłem z pomocą.
Autem nie jeżdzę aktualnie :(
To co wymiana klocków + tarcz + nowy płyn załatwi sprawę ?
I jak myslicie ogarne sam czy mechanik ? Wezme kogoś do pomocy oglądne FAQ i może sie zrobi.
Yarrin
Berbeć
 
Posty: 9
Dołączył(a): 15 paź 2013, o 18:19
Lokalizacja: Lubin

Postprzez killah » 17 paź 2013, o 20:58

Yarrin napisał(a):Ja się nie znałem zbytnio dlatego tutaj przyszedłem z pomocą.
Autem nie jeżdzę aktualnie :(
To co wymiana klocków + tarcz + nowy płyn załatwi sprawę ?
I jak myslicie ogarne sam czy mechanik ? Wezme kogoś do pomocy oglądne FAQ i może sie zrobi.


Od tego jest forum żeby sobie pomagać. Sama wymiana klocków to chwila roboty. Na tyle może być lekko kłopotliwe odkręcić imbusy ale miejmy nadzieje że nie są pozapiekane.

Po wsadzeniu nowych klocków będziesz musiał wcisnąć tłoczek tylnego zacisku głębiek. Robi się to tak że łapiesz czymś za ten tłoczek i kręcisz ruchem dokręcającym jednocześnie dociskając go.

Pozdro
killah
 

Postprzez Yarrin » 21 paź 2013, o 18:38

Nie dam rady wbić tłoczka :(

Auto daje do mechanika , bo nie mam narzędzi do wsiśniecia tego :(
Yarrin
Berbeć
 
Posty: 9
Dołączył(a): 15 paź 2013, o 18:19
Lokalizacja: Lubin

Postprzez hanawald » 21 paź 2013, o 18:51

weż mały ścisk stolarki on ci pomoże wcisnąć tłoczek ;-)

[ Dodano: 2013-10-21, 17:53 ]
nie podawaj sie ja też tak mówiłe a teraz odaje auto jak coś poważnego sie dzieje
Avatar użytkownika
hanawald
Members
 
Posty: 1461
Dołączył(a): 21 wrz 2012, o 15:17
Lokalizacja: dobrzyn nad wisłą CLI
Rocznik: 97
Silnik: 1.9 tdi
Paliwo: ON
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez killah » 22 paź 2013, o 07:48

Yarrin napisał(a):Nie dam rady wbić tłoczka :(

Auto daje do mechanika , bo nie mam narzędzi do wsiśniecia tego :(


Ty masz go nie wbijać tylko wkręcać jednocześnie przyciskając...
killah
 

Postprzez Yarrin » 22 paź 2013, o 20:59

Wiecie co byłem u mechanika dałem 80 zł wymienił klocki komplet tył.
Musiał zregenerować tłoki ,ale czemu ?? I hamulce odpowietrzyć. A tarcze hamulcowe też do wymiany troche ich zostało :(
Yarrin
Berbeć
 
Posty: 9
Dołączył(a): 15 paź 2013, o 18:19
Lokalizacja: Lubin

Postprzez hanawald » 22 paź 2013, o 21:09

czeka cie jeszcze jedna naprawa.jak regenerował tloczki to musiał odpowietrzyć to norma :super:
Avatar użytkownika
hanawald
Members
 
Posty: 1461
Dołączył(a): 21 wrz 2012, o 15:17
Lokalizacja: dobrzyn nad wisłą CLI
Rocznik: 97
Silnik: 1.9 tdi
Paliwo: ON
Nadwozie: 5-drzwiowe

Poprzednia strona

- - -



Powrót do Układ hamulcowy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości