Moderator: Moderator
• Strona 2 z 3 • 1, 2, 3
najpierw sprawdź czy wentylator żyje, podepnij go na krótko żeby sprawdzić czy silnik nie jest spalony. Jak wentylator żyje i zakręci to wiesz co siadło, jeżeli jest martwy to tez wiesz co masz wymienić
Sarkazm - ponieważ strzelanie do idiotów jest wciąż nielegalne.
-

trollu - VIP
- Rocznik: 0
- Silnik: byl ADY jest M52TUB28
- Paliwo: PB+LPG
- Nadwozie: kombi
Sprawdziłem czy chodzi i chodzi, czy mógł tak szybko czujnik wentylatora paść?
Mój Golf moj-golf/mk3-new-orleans-t62415.html
- Michałvw
- Czytacz
mógł paść bo dziadostwo , najlepiej kupić ORi , a łapie temperaturę bo załącza ci się wentylator przy drugim biegu 

-

Gesiu_15 - Moderator Globalny
- Rocznik: 1994
- Silnik: 2.0 2E GTI
- Nadwozie: 3-drzwiowe
Kupiłem dzisiaj czujnik i tak samo jest, nie gotuje się bo dochodzi do 110 i dalej nie idzie ani nie opada, co może być przyczyną?
Mój Golf moj-golf/mk3-new-orleans-t62415.html
- Michałvw
- Czytacz
Odświeżę temat, bo i u mnie coś nie tak jest z temperaturą.
Temperatura jaką osiąga moje 1,4ABD to 110stopni po czym włącza się wentylator i temp. spada do 100, i tak w kółko... Kontrolka zbyt wysokiej temperatury nie włączyła się nigdy więc chyba nie ma mowy o przegrzewaniu. Dodam, że czujnik na chłodnicy był wymieniany ponieważ poprzedni uruchamiał wentylator zbyt prędko
(przy temp. 70stopni, bo na starym termostacie tylko taką osiągał temperaturę).
Co może być przyczyną
Temperatura jaką osiąga moje 1,4ABD to 110stopni po czym włącza się wentylator i temp. spada do 100, i tak w kółko... Kontrolka zbyt wysokiej temperatury nie włączyła się nigdy więc chyba nie ma mowy o przegrzewaniu. Dodam, że czujnik na chłodnicy był wymieniany ponieważ poprzedni uruchamiał wentylator zbyt prędko
Co może być przyczyną

-

Michu! - Badacz tematu
- Rocznik: 1993
- Silnik: 1.4 ABD
A jaki teraz masz założony termostat ? Wahler przy 87 st się otwiera czyli dolny się wąż robi coraz cieplejszy , gorący , i włącza się wentylator
temp robocza to 90 st i tyle ma być na blacie. Może czujnik temp przekłamywać .
temp robocza to 90 st i tyle ma być na blacie. Może czujnik temp przekłamywać .-

Termostat to jakiś shit pewnie, bo wahler to nie byl na bank. A jest możliwość, że to ten czujnik na chlodnicy który odpowiada za włączanie się wentylatora?
w termostacie zostala wywiercona dziurka 1mm, bo mechanik stwierdził, że będzie sie predzej nagrzewać (podobno kiedyś termostaty były oryginalnie z dziurkami) nie protestowałem, zdałem się na doświadczenie starego mechanika, czy to też może być przyczyną takiej temperatury?
w termostacie zostala wywiercona dziurka 1mm, bo mechanik stwierdził, że będzie sie predzej nagrzewać (podobno kiedyś termostaty były oryginalnie z dziurkami) nie protestowałem, zdałem się na doświadczenie starego mechanika, czy to też może być przyczyną takiej temperatury?
-

Michu! - Badacz tematu
ten mechanik jakiś świr
kup wahlera bez żadnych przeróbek , załóż , odpowietrz układ i powinno trzymać 90 st 
kup wahlera bez żadnych przeróbek , załóż , odpowietrz układ i powinno trzymać 90 st 
-

Okej, rozumiem że ta dziurka jest powodem nagrzewania sie silnika do 110 stopni ale zastanawia mnie dlaczego wentylator włącza się dopiero przy tych 110 stopniach? Powinien chyba reagować prędzej na taki wzrost temp?
-

Michu! - Badacz tematu
Czujnik włączający wentylator nie ma czasem 2 trybów pracy?
Jeden załącza sie przy 90 stopniach, a później w razie podniesionej temp. załącza siędrugi bieg?
Może ten czujnik ześwirował
Jeden załącza sie przy 90 stopniach, a później w razie podniesionej temp. załącza siędrugi bieg?
Może ten czujnik ześwirował
Mój golf Variant
AAZ: KKK K14~1.5Bar, Skrzynia CTN(TDi), dół TDi.
AAZ: KKK K14~1.5Bar, Skrzynia CTN(TDi), dół TDi.
-

pawelus6 - Gaduła
- Rocznik: 0
- Silnik: Dziala
- Paliwo: ON
- Nadwozie: kombi
Myślałem o tym czujniku właśnie ale jakby nie było był wymieniany wraz z termostatem nie dawno..może faktycznie już padł, tak czy siak czeka mnie chyba wymiana obu czujników i termostatu, nie mogę patrzeć na temp. 110 stopni ktora spada tylko do 100 

-

Michu! - Badacz tematu
jak wymieniałeś ten czujnik na chłodnicy (elektrowłącznik ) i kupiłeś podróbę to nie dziw się że będą cyrki . Jak z Aso ori Vw to spoko . Jak podróba to proponuje wymienić termostat na wahlera , elektrowłącznik oryginalny i będzie wszystko hulać 

-