Moderator: Moderator
Najlepsza firma to Behr lub Wahler koszt oryginalnego ok 70zł zamiennik od 35 zł
ale radze kupić firmowy żeby był na lata bo tani zamiennik moze szybko sie zepsuc
ale radze kupić firmowy żeby był na lata bo tani zamiennik moze szybko sie zepsuc- PabloSBT
- Members
jeden czujnik odpowiada za dawkowanie paliwa oraz pokazywanie na zegarach temp. a drugi odpowiada za włączanie się wentylatora. Są to dwa różne czujniki. Ten pierwszy znajduje się w króćcu po prawej stronie silnika (patrząc od przodu), wychodzą z niego węże wody (czujnik 4-pinowy) - widać go na fotoporadzie.PabloSBT napisał(a):A jak byś już kupował ten czujnik to tylko markowy bo tanie zamienniki źle pokazują temp i nie załączają wentylatora
Ten drugi odpowiada za włączanie i wyłączanie wentylatora - jest to termowyłącznik - znajduje się w chłodnicy po stronie kierowcy (3-pinowy), odkręca się go kluczem nr 30.
Błażej proponuję pierw wymienić termostat:
fotoporada http://www.golf3.pl/topics28/wymiana-te ... t16017.htm
a jak wentylator nadal nie będzie się włączał proponuję wymienić czujnik w chłodnicy.
-

prezesik - Members
Wielkie dzięki. Pozdrawiam.
[ Dodano: 2010-01-30, 16:36 ]
Wymieniłem termostat, płyn, naprawiłem klapkę pod filtrem powietrza i po przejechaniu 20km (ciepło na 1 i chłodnica całkowicie zasłonięta) mam trochę ponad 70 stopni. Odpaliłem go żeby sprawdzić ubytki plynu i pykał sobie 30min i na zegarze miał 80 stopni. Wtedy wiatrak wystartował, Oba węże od chłodnicy były gorące. Czy to normalne?
[ Dodano: 2010-01-30, 16:36 ]
Wymieniłem termostat, płyn, naprawiłem klapkę pod filtrem powietrza i po przejechaniu 20km (ciepło na 1 i chłodnica całkowicie zasłonięta) mam trochę ponad 70 stopni. Odpaliłem go żeby sprawdzić ubytki plynu i pykał sobie 30min i na zegarze miał 80 stopni. Wtedy wiatrak wystartował, Oba węże od chłodnicy były gorące. Czy to normalne?
- karton
- Berbeć
termostat,czy jakis czujnik??POMOCY!
Witam wszystkich....Mam taki problem gdy dzis jechałem swoim golfem...temperatura wzrosła mi do 110 sC wczoraj wymieniałem czujnik temp,bo mi wg nie działał...wiatrak wg nie krecił przy tej temp.
....Co to moze byc??termostat,czy jakis czujnik?:(...prosze o odpowiedz,bo mam powazny wyjazd w niedziele
....Co to moze byc??termostat,czy jakis czujnik?:(...prosze o odpowiedz,bo mam powazny wyjazd w niedziele- kantor98
- Czytacz
Wymień czujnik jeszcze raz a będzie ci pokazywał 80 stopni...
A na poważnie: jeżeli kupiłeś zamiennik to musisz pogodzić się z tym że będzie ci głupoty pokazywał. Skoro do tej pory nie gotował ci płynu tzn że z autkiem wszystko ok. A dmuchawa nie załącza ci się dlatego, bo na dworze jest teraz zimno i silniczek ma kłopoty z osiągnięciem temperatury wymaganej do załączenia wiatraka w chłodnicy.
Nie przejmuj się wskazaniami temperatury. Pozdro
A na poważnie: jeżeli kupiłeś zamiennik to musisz pogodzić się z tym że będzie ci głupoty pokazywał. Skoro do tej pory nie gotował ci płynu tzn że z autkiem wszystko ok. A dmuchawa nie załącza ci się dlatego, bo na dworze jest teraz zimno i silniczek ma kłopoty z osiągnięciem temperatury wymaganej do załączenia wiatraka w chłodnicy.
Nie przejmuj się wskazaniami temperatury. Pozdro
Dowolne urządzenie, uszkodzone w dowolny sposób (z wyjątkiem całkowitego zniszczenia),będzie doskonale działało w obecności wykwalifikowanego personelu naprawczego. 

-

BORYSKA - Badacz tematu
nie wiem jak pokazywał wczesniej,ale nie pokazywał wcale......Kazdy mi mówi,ze termostat się zawiesił czy cos takiego...."Boryska"..Ale gdy otworze maske to jest takie ciepło,ze masakra.....Ze prawdopodobie jest tyle stopni ile pokazuje...

- kantor98
- Czytacz
To jeżeli wali takie ciepło to jeździj i gotuj auto dalej. Powodzenia przy wymianach wszystkich uszczelek. termostat na pierwszy ogień. Podobno płyn chłodniczy gotuje się przy 120 st C, ale to tylko tak słyszałem nie jestem pewien
Weźmiesz mnie na prostej?? A ja Cię zniszczę na zakręcie!!
Mój Goferek
Mój Goferek
-

Procent - Members
- Rocznik: 1995
- Silnik: 2000
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 3-drzwiowe
kantor98 napisał(a):Ale gdy otworze maske to jest takie ciepło,ze masakra.
A wcześniej gdy otworzyłeś maskę to też takie ciepło od niego biło?
W ogóle na jakich odcinkach jeździsz? Kilka km czy może dłuższe odcinki?
Dowolne urządzenie, uszkodzone w dowolny sposób (z wyjątkiem całkowitego zniszczenia),będzie doskonale działało w obecności wykwalifikowanego personelu naprawczego. 

-

BORYSKA - Badacz tematu