. PozdrawiamModerator: Moderator
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Gotuje się płyn chłodniczy
Wita, to pierwszy mój post na tym forum. Otóż tak jak w temacie, gotuje mi się płyn chłodniczy i ubywa go dosyć dużo na trasie. Jeżdżę do szkoły 50km w jedną stroną i dzisiaj jak wróciłem do domu usłyszałem, że coś jest pod maską nie tak. Wywaliło korek od zbiornika płynu chłodniczego i płyn się gotował. Posprawdzałem co się dało, więc w oleju nie ma żadnych śladów płynu, górny wąż dochodzący do chłodnicy jest ciepły, dolny zimny, obydwa miękkie. Z wydechu jak jadę i dodam gazu widać troche białego dymu, ale jak jadę bez gwałtownego przyspieszania to jest ok. Temperatura na trasie trzyma 90, czasami do 95 st. Dodam jeszcze, że nagrzewnica nie dawno wymieniana i działa jak powinna. Co to może być ? Termostat czy raczej (niestety) uszczelka pod głowicą ? a może coś innego, prawie wszystko inne niż uszczelka biore w ciemno
. Pozdrawiam
. Pozdrawiam- qudlatyy
- Berbeć
wentylator się załącza ?
Twarde węże swiadczą o bardzo wysokim cisnieniu w układzie. Jeśli będą twarde niestety uszczelka pod głowicą do roboty
Twarde węże swiadczą o bardzo wysokim cisnieniu w układzie. Jeśli będą twarde niestety uszczelka pod głowicą do robotyOstatnio edytowano 29 sty 2014, o 18:12 przez Gesiu_15, łącznie edytowano 1 raz
-

Gesiu_15 - Moderator Globalny
- Rocznik: 1994
- Silnik: 2.0 2E GTI
- Paliwo: PB+LPG
- Nadwozie: 3-drzwiowe
benek napisał(a):zazwyczaj jest tak że jak płyn się gotuje i bulgot w zbiorniczku to uszczelka
+ dymi na biało jak ciepły to uszczelka
-

a z allegro kupisz to jaką masz pewność ze jest 100 % działa i wszystko ? możesz kupić jeszcze gorszego bubla
skoro twój jest wporządku a uszczelka pod głowicą do zrobienia, na twoim miejscu oddał bym do mechanika i zrobił 
skoro twój jest wporządku a uszczelka pod głowicą do zrobienia, na twoim miejscu oddał bym do mechanika i zrobił 
-

Re: Gotuje się płyn chłodniczy
qudlatyy napisał(a): górny wąż dochodzący do chłodnicy jest ciepły, dolny zimny,
termostat do wymiany
cały czas masz mały obieg , termostat nie otwiera!!!!!
wymień termostat koszt około 50 za firmowy ( nie kupuj podróbek)
wpakujesz się w głowicę i g... ci to da
jak by uszczelka poszła to by było ciśnienie na wężach a piszesz ze węże miękkie
tyle w temacie.
chyba że przegrzałeś głowicę i wywaliło uszczelkę wtedy i głowica do spawania (wymiany) i nowa uszczelka
a jak byś ściągał jednak głowicę to sprawdź czy wszystkie 4 tłoki wychodzą na tą samą wysokość, bo jak pójdzie woda na cylinder to potrafi pogiąć korbowód (przeważnie trzeci) bo woda się nie spręża niestety
a jeszcze z ciekawości jaki masz płyn w układzie? zmieniłeś na zimowy? czy nie?
Ostatnio edytowano 29 sty 2014, o 19:29 przez mkkay, łącznie edytowano 1 raz
moja biała strzała- moj-golf/biala-strzala-variant-1-9td-t50990.html
Nie dyskutuj z idiotą! Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...
Nie dyskutuj z idiotą! Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...
-

mkkay - Members
qudlatyy napisał(a):dolny zimny, obydwa miękkie
ja miałem to samo ostatnio nie otwiera ci sie termostat a wentylator sie nie włączył bo była za niska temperatura na chłodnicy

moj-golf/black-mk3-by-mirogti-t68213.html
Samochód jest dopiero wtedy szybki, kiedy rano stoisz przed nim i boisz się go otworzyć.
Nadsterowność wzbudza strach w pasażerach. Podsterowność – w kierowcy.
Jeżeli wszystko jest pod kontrolą jedziesz zbyt wolno.
Samochód jest dopiero wtedy szybki, kiedy rano stoisz przed nim i boisz się go otworzyć.
Nadsterowność wzbudza strach w pasażerach. Podsterowność – w kierowcy.
Jeżeli wszystko jest pod kontrolą jedziesz zbyt wolno.
-

MiroGti - Forumowy wyjadacz
- Rocznik: 97
- Silnik: 2.0 AGG GTI
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 5-drzwiowe
qudlatyy, A z takich najprostszych rzeczy wymień korek zbiorniczka wyrównawczego,w nim jest zaworek,który ma upuścić nadmiar ciśnienia,jak się zatnie to efekty mogą być jak u ciebie.
Koszt 10 zł,co nie zmienia faktu,że jak masz zimny dolny wąż po trasie 50 km to termostat na bank do wymiany.
Koszt 10 zł,co nie zmienia faktu,że jak masz zimny dolny wąż po trasie 50 km to termostat na bank do wymiany.
-

łukasz1983 - Members
- Rocznik: 1993
- Silnik: 1.6 ABU 1.8 Z18XE