Witam wszystkich specjalistów...
Kupiłem zdezelowanego Golfa III Variant z silnikiem 1.9 TD 75 KM
Mam wrażenie,że nie ma mocy, pod górkę ledwo wjeżdża.
Jak sprawdzić, czy turbina jest sprawna, czy są jakieś objawy ?
Jak wracałem 300KM do domu od sprzedawcy to zżarło mi cały olej
z silnika, czy to ma coś z tym wspólnego ?
Patrzyłem na regeneracje, to jakieś kosmiczne pieniądze chcą za to,
używaną sprawną na allegro można kupić za 200-300 zł, ale czy warto ?
Czytałem, że trzeba ją potem wyważać czy jakoś tam ...
Czy ktoś mi może pomóc, bo już się troszkę pogubiłem, a chcę zregenerować
autko jak najtańszym kosztem ..
Z góry wielkie dzięki za pomoc
Robert
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 2 • 1, 2
dcs, wg. mnie lepiej zregenerować swoją niż kupić z allegro i zastanawiac sie po ilu km padnie. Objawy padniętej turbiny to dymienie na biało, olej w wydechu. Najlepiej sprawdzić biorąc wirnik w dwa palce i ruszająć nim góra dół oraz prawo lewo. Nie powinna mieć żadnego z tych luzów jeśli ma ma już zapewne to regeneracja.
-

AdiK__ - Members
- Rocznik: 2003
- Silnik: AVF+
- Paliwo: ON
- Nadwozie: kombi
-

AdiK__ - Members
- Rocznik: 2003
- Silnik: AVF+
- Nadwozie: kombi
minimalny luz ledwo odczuwalny musi byc najgorszy jest taki luz wyczuwalny bez najmniejszego oporu wirnik mozna ruszyc,
niekoniecznie brak mocy to turbo... moze tez byc zaciety wg pompa wtryskowa wtryski, jesli turbo niema duzego luzy sprawdzil bym wg czy nie zaciol sie w pozycji zamknietej, potem sprawdzil dawke paliwa i na koncu wtryski, sprawdzenie w tryskow to u mechesa z 5 zl od wtrysku
niekoniecznie brak mocy to turbo... moze tez byc zaciety wg pompa wtryskowa wtryski, jesli turbo niema duzego luzy sprawdzil bym wg czy nie zaciol sie w pozycji zamknietej, potem sprawdzil dawke paliwa i na koncu wtryski, sprawdzenie w tryskow to u mechesa z 5 zl od wtrysku
-

witboy - Ekspert
- Rocznik: 1993
- Silnik: aaz
- Nadwozie: 3-drzwiowe
Zżarło Ci cały olej?
Może zbliża się remont silnika... 300km powiedzmy a w silniku 4l oleju to wypada że na 100km żżarł ponad litr oleju. Rozkręć opaski na wężu między turbo a kolektorem ssącym i zobacz czy są ślady oleju. Kopcił Ci troche na niebiesko?
Może zbliża się remont silnika... 300km powiedzmy a w silniku 4l oleju to wypada że na 100km żżarł ponad litr oleju. Rozkręć opaski na wężu między turbo a kolektorem ssącym i zobacz czy są ślady oleju. Kopcił Ci troche na niebiesko?-

Kosmoaaz - Czytacz
Witam mam problem z golfikiem 1.9TDI 1996r.a więc irytuje mnie sprawa oleju który ucieka z silnika.Inaczej mówiąc po przejechaniu trasy 800 km.ubyło co najmniej 400ml.oleju.dodatkowa informacją jest to ,że ,,ślimaczy'' się powolutku silnik lecz nie możliwa chyba rzeczą by było aby stanowiło taki ubytek oleju.Dolałem oczywiscie wg.wskaźnika na bagnecie.Co może byc przyczyną takego ubytku?zużyte pierscienie czy powoli turbo siada?prosze o odpowiedź.

- daman
- Berbeć
daman napisał(a):Witam mam problem z golfikiem 1.9TDI 1996r.a więc irytuje mnie sprawa oleju który ucieka z silnika.Inaczej mówiąc po przejechaniu trasy 800 km.ubyło co najmniej 400ml.oleju.dodatkowa informacją jest to ,że ,,ślimaczy'' się powolutku silnik lecz nie możliwa chyba rzeczą by było aby stanowiło taki ubytek oleju.Dolałem oczywiscie wg.wskaźnika na bagnecie.Co może byc przyczyną takego ubytku?zużyte pierscienie czy powoli turbo siada?prosze o odpowiedź.![]()
![]()
A czy z tyłu podczas jazdy jest chmura dymu?
-

palio - Administrator
- Rocznik: 95
- Silnik: 1Z++
- Nadwozie: 5-drzwiowe
Podepnę się pod temat.
Moja aktualna turbina k14 ma już wirnik w kiepskim stanie
Mimo to dalej ładnie trzyma serię, ale boję się że w końcu rzygnie olejem, więc chce ją wymienić.
Zastanawiam się nad 3 turbami:
k14 - bo najprościej by było
garrett T2 - podobnie jeździ jak k14 ale moim zdaniem ma lepiej wykonany WG, czy będzie pasowała w miejsce k14 bez żadnych modyfikacji? Wydaje mi się że downpipe ma inny ale pewny nie jestem.
garrett t3 - trochę martwi mnie lag bo golf z modów to będzie miał w przyszłości ic z tdi i boost pin z opla omegi, doładowanie seria (0,8 bar). Podobno te turbiny są wytrzymałe a chce żeby autko minimum 2 -3 lata jeszcze posłużyło.
Wiem że potrzebuje kolektor z golfa 2 i downpipe chyba też. Czy ta turbina ma większy wylot po stronie zimnej niż k14 bo nie mam narazie ic i będzie podłączona rurą gumową od k14 do kolektora ssącego.
O k24 nie pytam bo nie wiem nawet jak ta turbina wygląda i jak wygląda jej montaż.
Generalnie moc jaka mnie interesuje to około 90 - 100 km aby autko było dalej oszczędne i fajnie wyprzedzało, sporo jeżdżę, często trasy do 50 km czasami coś dłuższego, a na codzień do pracy 10 km w zabudowanym także mocy wtedy nie trzeba.
Z góry dziękuje za informacje
Moja aktualna turbina k14 ma już wirnik w kiepskim stanie
Mimo to dalej ładnie trzyma serię, ale boję się że w końcu rzygnie olejem, więc chce ją wymienić.
Zastanawiam się nad 3 turbami:
k14 - bo najprościej by było
garrett T2 - podobnie jeździ jak k14 ale moim zdaniem ma lepiej wykonany WG, czy będzie pasowała w miejsce k14 bez żadnych modyfikacji? Wydaje mi się że downpipe ma inny ale pewny nie jestem.
garrett t3 - trochę martwi mnie lag bo golf z modów to będzie miał w przyszłości ic z tdi i boost pin z opla omegi, doładowanie seria (0,8 bar). Podobno te turbiny są wytrzymałe a chce żeby autko minimum 2 -3 lata jeszcze posłużyło.
Wiem że potrzebuje kolektor z golfa 2 i downpipe chyba też. Czy ta turbina ma większy wylot po stronie zimnej niż k14 bo nie mam narazie ic i będzie podłączona rurą gumową od k14 do kolektora ssącego.
O k24 nie pytam bo nie wiem nawet jak ta turbina wygląda i jak wygląda jej montaż.
Generalnie moc jaka mnie interesuje to około 90 - 100 km aby autko było dalej oszczędne i fajnie wyprzedzało, sporo jeżdżę, często trasy do 50 km czasami coś dłuższego, a na codzień do pracy 10 km w zabudowanym także mocy wtedy nie trzeba.
Z góry dziękuje za informacje

- Matiuas
- Badacz tematu