Moderator: Moderator
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Tomuś napisał(a):Po 1.6 jaki podałeś naj łatwiej było by swapować 1.8 ABS
chyba nie wiesz jak sa zbudowane silniki
guma napisał(a):mam pytanie posiadam golfa 1.4 ABD i nie chcę go zmieniać w przyszłości planuję zmianę silnika na mocniejszy i oto moje pytanie na jaki silnik mogę zrobić swapa oprócz 1.6 ABU[/b]
jak masz skrzynie biegów 5d to wystarczy tylko silniki i komp i bedzie smigał... z tego co pamietam ktos przebiał z 1.4 na 1.6...
tylko szukaj silnika tak jak sam napisales ABU
AEA odpada wogole bo to jest na wtrysku juz a do AEA moze nie podejsc skrzynia.
-

K@mil - POMOCNIK

dupa dupa dupa dupa. guma, jezeli zmieniasz z 1.4 na 1.8 musisz zmienic oprocz tego caly uklad chlodzenia (pas przedni, chlodnica) pompe paliwa. oraz caly uklad wydechowy... Odnosnie hamylcu sa rozne opcje w zaleznosci z jakich hebli na jakie chcesz przejsc i z czego mozna porobic tkz. hyb rydy a z czego zwyczajnie sie nie da. Jedno jest pewne zeby przejsc na tarcze z bebnow nie musisz zmieniac belki. potrzebujesz linek od recznego, czopa piasty oraz zaciski i tarcze i od cala filozofia (w przypadku silnikow 1.4 obilo mi sie o uszu ze tam nie ma korektora sily hamowania wiec i to trzebaby bylo przelozyc jezeli to co slyszalem jest prawda) no i wiadomo poparwki w przewodach hamulcowtch bo roznia sie dlugosciami i ulozeniem
-

Imper - Members
K@mil napisał(a):watpie.. skrzynia to najmniejszy problem, tam trzeba zmieniac belke, bo GTI ma 5srub i tarcze na pupie.
1. Skrzynia pasuje, ale sprzęgło musi zostać od 1.8 bo jest inny wałek.
2. Belki nie trzeba zmieniać. Jak wyżej Imper napisał wystarczy kupić czopy, linki i tarcze z wersji GT 4x100, łożyska itd zostają.
2.0 115KM spokojnie wyhamują tarcze z GT, czyli 256 wentyl przód i 226 na tyle. Chyba że koniecznie chcemy zmienić rozstaw śrub na 5x100, ale dochodzi na konieczność zakupu tarcz, klocków, zacisków z jarzmami, zwrotnic, łożysk, sworzni oraz piast (dodam, że nie ma piast 5x100 bez wirnika ABSu, co zwiększa ich koszty).
Każdy kto robił swap powie Ci, że można wsadzić każdy silnik w każde auto, tylko trzeba mieć pomysł, czas i kasę

Ostatnio edytowano 22 mar 2010, o 18:49 przez LeszekGT, łącznie edytowano 1 raz
-

LeszekGT - VIP
LeszekGT, prawdę ci napisał polać mu
przekładka sama w sobie nie jest czymś trudnym ale trzeba zadbać przy takim SWAP'ie o stan techniczny auta
bo łatwiej wymienić połowę gratów jak silnik nie siedzi na samochodzie
Jak byś przekładał silnik z 1.3 na 1.8 to tam hamulce z przodu masz z marszu do wymiany bo nie dadzą rady wyhamować nawet 90konnego 1.8
tak było między innymi przy przekładce u mnie gdzie musiałem kupić zaciski od 1.8 pod tarcze wentylowane bo hamulce od 1.3 przy mocniejszym hamowaniu zaczynały się palić
I tak jak to Lechu jeszcze raz napisał jeśli masz trochę sprytu chęci i pokombinujesz to SWAP będzie łatwy do wykonania
przekładka sama w sobie nie jest czymś trudnym ale trzeba zadbać przy takim SWAP'ie o stan techniczny auta
bo łatwiej wymienić połowę gratów jak silnik nie siedzi na samochodzie
Jak byś przekładał silnik z 1.3 na 1.8 to tam hamulce z przodu masz z marszu do wymiany bo nie dadzą rady wyhamować nawet 90konnego 1.8
tak było między innymi przy przekładce u mnie gdzie musiałem kupić zaciski od 1.8 pod tarcze wentylowane bo hamulce od 1.3 przy mocniejszym hamowaniu zaczynały się palić
I tak jak to Lechu jeszcze raz napisał jeśli masz trochę sprytu chęci i pokombinujesz to SWAP będzie łatwy do wykonania
- Lampo
- Gaduła
Zegarek, jakiego masz seata bo jesli to seat toledo to jest masa czesci ktore maja blizej do mk2 niz mk3 wiec trzeba bedzie sztukowac
[ Dodano: 2010-03-22, 12:17 ]
ja wlasnie robilem swapa z seata toledo do golfa mk3
[ Dodano: 2010-03-22, 12:17 ]
ja wlasnie robilem swapa z seata toledo do golfa mk3
-

Imper - Members