Moderator: Moderator
• Strona 4 z 4 • 1, 2, 3, 4
Spamerskim zwyczajem wrzucę coś od siebie - mój dziadek nie tak dawno pojechał na przegląd swoją Skodą Favorit z LPG. Termin butli upływał 2 tygodnie później. Na jednej ze stacji diagnostycznych w Szczytnie pewien mechanik powiedział, że nie postawi pieczątki, ponieważ termin butli z gazem upływa za 2 tygodnie i trzeba ją wymienić. Dziadek wyśmiał kolesia i pojechał do drugiej stacji. Tutaj wszystko przebiegło zgodnie z inicjatywą - majster powiedział jedynie, że za 2 tygodnie upływa termin na butlę i voila... Tak więc widzicie, że lista praw i pozwoleń na różne pierdoły jest odmienna w różnych stacjach diagnostycznych...
-

PrzemkoXVI - Members
Odkopię trochę temat prześwitu... Prawo reguluje wielkość prześwitu tylko dla aut zasilanych LPG bądź CNG. A więc jeśli nie macie 'gazu' przepis was nie dotyczy. A więc jeśli nie szorujesz non stop wahaczem jest ok.
btw. Nie sieję 'fermetu' jak to napisał szanowany kolega Opik. Stwierdziłem tylko że taka notka jest w kodeksie.
- Kod: Zaznacz cały
Dz.U.2003.32.262 napisał:
ZAŁĄCZNIK Nr 9
WARUNKI DODATKOWE DLA POJAZDU PRZYSTOSOWANEGO DO ZASILANIA GAZEM
§ 2.4.Prześwit pojazdu nie może ulec zmniejszeniu w wyniku zabudowy instalacji, przy czym żaden z jej elementów nie może znajdować się niżej niż 0,2 m od jezdni, jeśli nie jest chroniony dolną częścią pojazdu położoną poniżej niego w odległości nie większej niż 0,15 m w poziomie z przodu i z boków.
btw. Nie sieję 'fermetu' jak to napisał szanowany kolega Opik. Stwierdziłem tylko że taka notka jest w kodeksie.
-

Paweu - Members
- Rocznik: 1111
- Silnik: 0.8
- Paliwo: CNG
- Nadwozie: cabrio
Paweu_mk3, czyli wynika z tego że mając butle w miejscu koła zapasowego (czyli chronioną położoną niżej jej częścią pojazdu - podłogą) może mi samochód leżeć na wahaczach i nadal będzie wszystko w porządku
ba, w wypadku Golfa może mieć odcięte progi i leżeć na podłodze, i nadal będzie cacy, bo butla taka będzie wyżej niż 20cm nad ziemią
moim zdaniem martwy przepis bo chyba nie ma idioty, który montuje butlę POD samochodem nie osłaniając jej niczym
ba, w wypadku Golfa może mieć odcięte progi i leżeć na podłodze, i nadal będzie cacy, bo butla taka będzie wyżej niż 20cm nad ziemią
moim zdaniem martwy przepis bo chyba nie ma idioty, który montuje butlę POD samochodem nie osłaniając jej niczym
-

Opik - Members
- Silnik: 2.0
- Paliwo: PB+LPG
- Nadwozie: 3-drzwiowe
Opik napisał(a):moim zdaniem martwy przepis
Martwy czy nie .. ale jest.
Opik napisał(a):może mi samochód leżeć na wahaczach i nadal będzie wszystko w porządku ba, w wypadku Golfa może mieć odcięte progi i leżeć na podłodze, i nadal będzie cacy,
No nie będzie cacy... Policjanty mogą się czepiać że niszczysz nawierzchnię.
Opik napisał(a):bo chyba nie ma idioty, który montuje butlę POD samochodem nie osłaniając jej niczym
Butle CNG są montowane pod podwoziem
I niejednokrotnie niczym nie osłaniane. No ale to raczej patent spotykany w dostawczakach.
Baj te łej... Tak czy siak przepis jakiś tam jest ... A jeśli komuś z tego forum misie będą chciały zabrać DR za 'za niskie auto' to będzie mógł z czystym sumieniem opowiedzieć że nie reguluje tego polskie prawo i niech się doczepią do czegoś innego...

-

Paweu - Members
Paweu_mk3 napisał(a):Opik napisał(a):może mi samochód leżeć na wahaczach i nadal będzie wszystko w porządku ba, w wypadku Golfa może mieć odcięte progi i leżeć na podłodze, i nadal będzie cacy,
No nie będzie cacy... Policjanty mogą się czepiać że niszczysz nawierzchnię.![]()
Tak czy tak warto wiedzieć jakby coś sapali
- Panie, gaz tu jest, za nisko stoi, zabieramy dowód, mieszkanie, gwałcimy psa, rodzinę zsyłamy do kamieniołomu a pan dostaje 731 lat robót publicznych w odtykaniu studzienek kanalizacyjnych
- panie władzo, to nie gaz
- ?
- butla na mleko, teściowej wiozę

-

Opik - Members
- Silnik: 2.0
- Paliwo: PB+LPG
- Nadwozie: 3-drzwiowe
Opik napisał(a):- Panie, gaz tu jest, za nisko stoi, zabieramy dowód, mieszkanie, gwałcimy psa, rodzinę zsyłamy do kamieniołomu a pan dostaje 731 lat robót publicznych w odtykaniu studzienek kanalizacyjnych
- panie władzo, to nie gaz
- ?
- butla na mleko, teściowej wiozę

-

Paweu - Members
Rozmawiałem dzisiaj z policjantem bo byli u mnie na warsztacie i odnośnie tego przepisu powiedział ze od jakiś 17 lat służby nigdy nie słyszał o tym przepisie ponieważ nikt w aucie osobowym nie ma butli na wierzchu i nie morze się doczepić nikt do tego jak masz auto nisko ważne tylko żebyś dal rade jechać, Odnośnie sticker boomba mam na całej masce i powiedział mi ze nie ma przepisu które zabrania takiego czegoś od siebie dodał tez ze jeżeli ktoś daje ci mandat np, w wysokości 500 zł zawsze można ugadać się na te naklejki i wbije 100zł i 1 punkt po dobroci bo zawsze to jakiś głupi pretekst.
Opik Z tym mlekiem pobiłeś system.
Opik Z tym mlekiem pobiłeś system.

- MAT92
- Berbeć