Zaswieciła mi kontrolka oleju na zakręci i zaczęła poikac ?

Wszystkie informacje o silnikach diesla.

Moderator: Moderator

Zaswieciła mi kontrolka oleju na zakręci i zaczęła poikac ?

Postprzez monia855 » 4 lut 2012, o 12:13

Zaswieciła mi kontrolka oleju na zakręci i zaczęła pikac ze cztery razy. Teraz pytanie co to możę byc? Tak rano jak odpalam sie normalnie raz mignie i ganie i sie juz nie poajawia, czasem w trakcie jazdy raz mignie i tyle ;) Pomozecie mi panowie?
monia855
Czytacz
 
Posty: 37
Dołączył(a): 19 paź 2011, o 23:08
Lokalizacja: Sławków

Zaswieciła mi kontrolka oleju na zakręci i zaczęła poikac ?

 

Postprzez Seba3M » 4 lut 2012, o 12:18

Moze Jest malo oleju :-) ???
Seba3M
Czytacz
 
Posty: 72
Dołączył(a): 29 wrz 2011, o 16:37
Lokalizacja: Gdańsk

Postprzez monia855 » 4 lut 2012, o 12:20

dolałam oleju pół litra prowizorycznie , przed tym wydarzeniem
monia855
Czytacz
 
Posty: 37
Dołączył(a): 19 paź 2011, o 23:08
Lokalizacja: Sławków

Postprzez mroova » 4 lut 2012, o 12:40

Prowizorycznie? Miałaś na myśli profilaktycznie? To raczej nie jest dobry pomysł, od tego jest bagnet żeby sprawdzić jaki jest poziom. Radziłbym trzymać się między min i max na bagnecie, bo za dużo oleju to też niedobrze.
Avatar użytkownika
mroova
Czytacz
 
Posty: 150
Dołączył(a): 1 sie 2010, o 12:22
Lokalizacja: Pszów
Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez monia855 » 4 lut 2012, o 13:38

Narazie zawiozłam golfa do mojego mechanika, ma go obadac i dac znac o co chodzi z nim
monia855
Czytacz
 
Posty: 37
Dołączył(a): 19 paź 2011, o 23:08
Lokalizacja: Sławków

Postprzez skoti880 » 4 lut 2012, o 14:26

monia855, musisz dolac oleju :) czujnik poziomu piszczy i mruga :-D
Wszystkie Części Mk3 gti 16v ABF-ADY-2E-AGG ! zapraszam na PW lub GG :)
http://www.golf3.pl/topics35/wszystko-m ... t32380.htm
Zapraszam 727 509 081 lub GG 1901709
skoti880
Czytacz
 
Posty: 41
Dołączył(a): 28 lut 2011, o 13:12
Lokalizacja: Nowa Sarzyna-Podkarpacie

Postprzez jarekddz » 4 lut 2012, o 15:08

o mechanika? ... no to licz, że nawymyśla z kosmosu takie śmieci, że najlepiej będzie kupić nowy silnik :hyhy: .... albo 400 stówki za "ciężką prace" :wstyd:
jarekddz
Members
 
Posty: 683
Dołączył(a): 23 lut 2009, o 23:47
Lokalizacja: Dolnośląskie
Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez slawek5t » 4 lut 2012, o 16:03

Musisz zobaczyć ile jest tego oleju teraz. I jaką nazwę nosi ten olej
Mój golfik
Avatar użytkownika
slawek5t
Members
 
Posty: 1993
Dołączył(a): 15 cze 2011, o 00:05
Lokalizacja: Pomorskie

Postprzez SotoM » 4 lut 2012, o 16:06

jakos w dizlu w mk3 nie spotkałem sie czujnikiem poziomu oleju... :-|
moze kwestia wymiany czujnika cisnienia oleju.
kiedys tez mi sie to zdazyło - czujnik miał uszkodzenie wewnetrzne.
za nim uzupełni sie stan oleju nalezy sprawdzic poziom na bakgnacie. jesli przelejemy ponad stan grozi to przepuszczaniem oleju przez uszczelniacze wału korbowego na zewnatrz oraz przy okazji rzucanie oleju na cylindry i jego spalanie = kopcenie na niebiesko.
Mój były SotoMoVWóz

Powered by diesel inside -by Leopard
Avatar użytkownika
SotoM
Members
 
Posty: 4053
Dołączył(a): 22 lip 2007, o 12:45
Lokalizacja: Szczecin
Rocznik: 2007
Silnik: BRD
Paliwo: ON
Nadwozie: kombi

Postprzez monia855 » 4 lut 2012, o 18:05

Olej od początku zalany Castrol Magnatec 10w40,
poziom oleju po dolaniu litra jest na minimum a olej był wymieniany pół roku temu,
tzn ze trochę dużo sobie zjadł
i nie kopci na niebiesko.
monia855
Czytacz
 
Posty: 37
Dołączył(a): 19 paź 2011, o 23:08
Lokalizacja: Sławków

Postprzez markim321 » 4 lut 2012, o 18:20

A wycieków nie ma? Jak auto postoi nie zostawia plam? Fakt trochę dużo sobie wypił tego oleju. Ja bym zerknął na turbinę czy gdzieś nie puszcza przypadkiem. Przy takim ubytku nic dziwnego że czujnik dał znać.
markim321
Czytacz
 
Posty: 113
Dołączył(a): 17 paź 2010, o 14:26
Lokalizacja: Nowy Dzików

Postprzez monia855 » 4 lut 2012, o 18:34

Nie mam pojęcia, czy nie ma wycieków, na pewno nie kopci na niebiesko, normalnie na czarno sobie zakopci, a mocy mu nie brakuje ładnie przyspiesza, silnik chodzi równiótko, zapalał bezproblemowo bez grzania swiec , co wyszlo dzisiaj bo odstawilam go na wymiane tez swiec i okazało sie ze niskie napiecie dawał na grzanie :-)Przy mrozie -5 palił od st strzała bez grzania świec. Wiec kompresje na pewno ma :-)
monia855
Czytacz
 
Posty: 37
Dołączył(a): 19 paź 2011, o 23:08
Lokalizacja: Sławków

Następna strona

- - -



Powrót do Silniki diesla

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot] i 9 gości