W takim razie trzeba dokładnie ustalić gdzie znika olej. Jak nie kopci to uszczelniacze super, turbina też pewnie jak nowa. Jak tak pięknie odpala to nie ma mowy że przez pierścienie. Czyli albo gdzieś wycieka (niedokręcony filtr oleju, czujnik oleju, mała dziurka w misce, uszczelniacz wału, przewód zasilania oleju do turbiny).
a jakby mechanik pomyslał to by ci powiedział jakby była zapchana odma to w tym momencie masz cały olej na zewnątrz silnika wyrzygany przez bagnet pomiaru stanu oleju... najwidoczniej ''mechanik '' próbuje mózdżyc i nie wie co ma ci powiedziec...
a kolejnosc napisałem ci wyzej...
nelej oleju aby było 3/4 stanu na bagnecie i jeździj obserwuj. mogła byc to wina niskim stanem oleju
wczesciej było tylko 3l w silniku rozchlapane wszystko bo bloku moze poszło powietrrze w smok w układ smarowania trafiło do czujnika brak cisnienia i czujnik zafisiował...
Witam kolego, ja Ci powiem ze miałem podobny przypadek w swoim ze też raz na jakiś czas potrafiła zaświecić się kontrolka oleju i piszczeć po czym okazało się że pękł kanał olejowo- wodny w głowicy a na początku tez mechanicy nie mogli dojść o co chodzi