Moderator: Moderator
• Strona 1 z 2 • 1, 2
wyższe obroty
W moim TD tak jakby delikatnie podskoczyły obroty na biegu jałowym.Może mi się wydaje,ale jeżeli naprawdę czego to może być przyczyna?Zgóry dziękuję i pozdrawiam[/b]
- Pele
- Czytacz
Ja mam, do psa starego, to samo.
W tamtym roku w zimę wszystko było ok, obroty w granicach 800 a teraz na kompie pokazuje 903 ob/min. Zwiększyło się spalanie o ok 1,5litra. Jak jadę 80km/h to słychać silnik jakbym jechał ze 110. Denerwuje mnie bezradność mechaników u których byłem. Ale narazie sprawy nie ruszam, za dużo mnie to nerwów kosztuje, poczekam do wiosny. 
W tamtym roku w zimę wszystko było ok, obroty w granicach 800 a teraz na kompie pokazuje 903 ob/min. Zwiększyło się spalanie o ok 1,5litra. Jak jadę 80km/h to słychać silnik jakbym jechał ze 110. Denerwuje mnie bezradność mechaników u których byłem. Ale narazie sprawy nie ruszam, za dużo mnie to nerwów kosztuje, poczekam do wiosny. 
- Piotrek
- Czytacz
u mnie obroty sa ponad 900 to chyba dobrze tak powinno byc. a to ze na zime wzrastaja to norma. a co do spalania wiadome jest to ze zima chlonie troche wiecej ropki u mnie wzroslo gdzies okolo 0,5l moze masz ciezsza noge dlatego
JAK RYCERZE ZAWSZE BRONIMY HONORU {Z}
-

Golfik1986 - Ekspert
Piotrek napisał(a):Ja mam, do psa starego, to samo.W tamtym roku w zimę wszystko było ok, obroty w granicach 800 a teraz na kompie pokazuje 903 ob/min. Zwiększyło się spalanie o ok 1,5litra. Jak jadę 80km/h to słychać silnik jakbym jechał ze 110. Denerwuje mnie bezradność mechaników u których byłem. Ale narazie sprawy nie ruszam, za dużo mnie to nerwów kosztuje, poczekam do wiosny.
Kolego to za niskie te obroty miałeś w tamtym roku ... 800 to za mało nie rzucało Ci kierownicą ... prawidłowe obroty zgodnie z książką to przedział 861 - 945 .... moim zdaniem 900 to jest idealnie bo nie przenosi drgań na kierownicę itd.... a spalanie ? zima jest .... to spalanie większe dla jednych wzrośnie o 0.5 litra a dla Ciebie akurat o 1.5 ... jak kto jezdzi

- morsdicti
- Members
morsdicti, i tu sie zgodze z toba przed podlaczeniem VAGa i zwiekszeniem obrotow rzucalo mi kierownica na wolnych obrotach
-

Golfik1986 - Ekspert
Także 800 to za mało i to bardzo jak na diesla ... ja mam 1100
ale to inna bajka he bo nie moge dość co powoduje takie drgania kierownicy u mnie ... dlatego na przyspieszaczu mam 1100 a jak go wylacze mam 1000 (chociaz tak jak Golfik1986 napisał .... jedynym słusznym sposobem na sprawdzenie obrotów jest podłączenie komputera - jezeli ma się go pod co podłączyć he
bo ten obrotomierz to różnie pokazuje he dlatego też sądze że u mnie jest troche ponad 900 na jałowym biegu przy ciepłym silniku .... )
ale to inna bajka he bo nie moge dość co powoduje takie drgania kierownicy u mnie ... dlatego na przyspieszaczu mam 1100 a jak go wylacze mam 1000 (chociaz tak jak Golfik1986 napisał .... jedynym słusznym sposobem na sprawdzenie obrotów jest podłączenie komputera - jezeli ma się go pod co podłączyć he
bo ten obrotomierz to różnie pokazuje he dlatego też sądze że u mnie jest troche ponad 900 na jałowym biegu przy ciepłym silniku .... )- morsdicti
- Members
no wlasnie lekko oszukuje u mnie na w srodku pokazywal 950 a tak naprawde mialem ponizej 900
-

Golfik1986 - Ekspert
Witam koledzy. skorzystam z okazji ze jest temat obrotow. mam pytanie bo moj golf bardzo czesto ma wachania obrotow latem sa one od 900-1050 a zima dochodza niekiedy nawet do 1100. to nie sa wachania ze ciagle mi skacza obroty tylko co jakis czas sie podnosza i juz tak zostaja. czy to ma jakis zwiazek z poborem paliwa bo wydaje mi sie ze duzo pali. z gory dzieki pozdrawiam
-

tomek36363 - Czytacz
a mi sie wydaje ze to ma zwiazek z automatycznym jak to niektórzy mówią ssaniem ..... a w rzeczywistości chodzi o automatyczną zmianę kąta wyprzedzenia wtrysku .... ja mogę sobie regulować downlny zakres obrotów w przedziale od 800 - 1100 przez dźwignię przyspieszacza u Ciebie jest on automatyczny i wedle uznania reguluję obroty na biegu jałowym - nie ma to natomiast żądnego wpływu na spalanie auta .... na przyspieszaczu można jeździć ...
- morsdicti
- Members
Ja tzw ssanie mam reczne z lewej strony pod kierownica. na tym ssaniu po odpaleniu mam obroty 1100 jak juz to wylacze to po jakim czasie i tak ogroty mi sie podnosza do ok 1050
-

tomek36363 - Czytacz