Mam golfa 3 tdi 90km...
gaz sterowany elektronicznie, nie na linke...
chodzi o to, ze naciskajac na gaz on łapie to dopiero po chwili, ciezko mi to tak wytlumaczyc..
np naciskajac na gaz powoli, rekacja na obrotomierzu jest dopiero po 2 cm nacisniecia pedalu gazu, reasumujac to naciskajac szybko na gaz i puszczajac go ,,tzw gazowanie'' jego rakacja w stosunku do tego jak szybko go naciskam jest zdecydowanie za wolna..
Jesli chodzi o dynamike pojazdu itd to wszystko wporzo, tak samo wszystko wymieniane na czas...
Wie ktos co to za przyczyna?
Dzieki.
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Wg. mnie działa prawidłowo. U mnie też nie brał od razu tylko po jakiś własnie 2cm a przy depnięciu w deskę i odpuszczeniu reakcji prawie nie było 

-

AdiK__ - Members
- Rocznik: 2003
- Silnik: AVF+
- Paliwo: ON
- Nadwozie: kombi
Więc nie jest to prawidłowa reakcja jaką masz. W innych golfach gaz był dynamiczny i reagował odrazu.
- Krystian1986x
- Czytacz
-

AdiK__ - Members
Dobrze, ale ja proszę o rozwiązanie problemu i konkretne odpowiedzi. Nie chce aby i pod tym postem jak to innych forach bywa, że pyta się o usterke a czyta sie o tym jaki kto film ostatnio ogladał. Jednym słowem. Na temat 

- Krystian1986x
- Czytacz
Zloguj blok 010 w grupie 01 engine i sprawdz jak zachowuje sie potencjometr pedalu przyspieszenia w zaleznosci od jego wciskania.
VW Vento 1.9TDI 1Z ++
Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0
Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0
- Bradley
- Fanatyk
TDI ogólnie tak mają ale czasem zastanawiam się czy nie jest u mnie to opóźnienie troche za duże. Zauwazyłem że jak wcisne sprzęgło to szybciej reaguje.
Aha i czasem jest w miare okej a czasem troche opóźnia tą reakcję.
Podczas jazdy jest okej, ma moc.
Niby nie istotny szczegół no ale może idzie to jakos troche poprawić ?
[ Dodano: 2013-01-31, 18:33 ]
Przed chwilą znalazłem pewne info :
Engine shudder suppression is a convenience function of the quantity control. To suppress engine shudder, the control unit needs to know whether the clutch is engaged or disengaged. When the clutch is engaged, the injection quantity is briefly reduced.
tłumaczenie google :
Silnik dreszcz tłumienie jest funkcją wygoda kontroli ilościowej. Aby stłumić silnik dreszcz, centrala musi wiedzieć, czy sprzęgło jest włączone lub wyłączone. Gdy sprzęgło jest włączony, ilości wtrysku jest krótko zmniejszona.
Teraz wydaje mi sie że czujnik pod sprzegłem jest po to aby silnik plynniej jechał , np przy zmianie biegów. Dlatego są takie odczucia że na luzie gaz jest lekko mułowaty .
Aha i czasem jest w miare okej a czasem troche opóźnia tą reakcję.
Podczas jazdy jest okej, ma moc.
Niby nie istotny szczegół no ale może idzie to jakos troche poprawić ?
[ Dodano: 2013-01-31, 18:33 ]
Przed chwilą znalazłem pewne info :
Engine shudder suppression is a convenience function of the quantity control. To suppress engine shudder, the control unit needs to know whether the clutch is engaged or disengaged. When the clutch is engaged, the injection quantity is briefly reduced.
tłumaczenie google :
Silnik dreszcz tłumienie jest funkcją wygoda kontroli ilościowej. Aby stłumić silnik dreszcz, centrala musi wiedzieć, czy sprzęgło jest włączone lub wyłączone. Gdy sprzęgło jest włączony, ilości wtrysku jest krótko zmniejszona.
Teraz wydaje mi sie że czujnik pod sprzegłem jest po to aby silnik plynniej jechał , np przy zmianie biegów. Dlatego są takie odczucia że na luzie gaz jest lekko mułowaty .
Mój golfik
-

slawek5t - Members
Sorry ale dalej jestescie wszyscy w błędzie. Gaz nie ma prawa byc mułowaty i łapać pozniej. skoro u was tak jest to tez macie podobny problem jak ja. Wiem jak jest w innych golfach i gaz reaguje szybko na kazdy nacik na niego...
- Krystian1986x
- Czytacz
Krystian1986x, z całym szacunkiem skoro jesteśmy w błędzie to dlaczego zadałeś to pytanie? Przecież wiesz lepiej. Sprawdzałem u kumpla w passacie na postoju identycznie reaguje jak u mnie, jeździłem masą tdi w każdym możliwym samochodzie i tak samo reaguje. slawek5t napisał dobrze, bo tak to właśnie jest.
-

AdiK__ - Members
Nikt mi nie wmówi, że gaz ma reagowac po jakis 2 cm...naciskajac szybko na pedal gazu i go puszczajac i tak wielkortonie za kazdym razem obroty powinny byc dopasowane do nacisku na pedal gazu.. ale nigdy w to nie uwierze ze gaz ma byc zamulony bo to nawet niezgodne z loginczną jazdą, przy zmianie biegu puszczasz sprzeglo naciskasz na gaz a on dopiero lapie po 2 cm? Tak napewno nie powinno być.
- Krystian1986x
- Czytacz
Te 2 cm to Adik tylko tak na oko zapewne podał
Pewnie mu chodziło aby chociaz 200 obrotów podskoczyło - a wtedy napewno musimy chociaz ten 1cm wdusic. To tylko 10mm i na nodze pod butem tego bardzo nie czujemy! Myslisz że depnąłeś 2 mm a to bedzie 2 cm, chyba nie musze tłumaczyc tego
- to tak na marginesie.
Główny wątek to mulenie , więc tak:
poczytałem troche i wszystko sie zgadza z moimi odczuciami, mianowicie :
- tak jak pisałem, jest czujnik który opóźnia troche reakcje.
Ma to na celu aby łagodniej przeniesc zmiane biegu. Na wcisniętym sprzęgle, pedał gazu będzie "żwawszy".
Zapewniam cie że masz wszystko wporządku bo jeździłem innymi , nowszymi tdi też , i w kazdym jest identycznie. Przeciez w niczym to nie przeszkadza
Lubisz gazowac to kup sobie benzyne
Dieselkiem nie musisz gazować - ma on ogromny moment obrotowy i ciagnie juz od niskich obrotów.
Tak, ale w benzynach
Zauwazyłem też że szybko reaguje 1.9Diesel.
TDI ma tak jak napisałem - tak ma być, tak jest prawidłowo , i nie przeszkadza to w niczym.
Mam nadzieję iż rozwiałem wątpliwości
PS: chcesz to mozesz ominąć czujnik - bedziesz gazował jak Benzyną
ale szybciej padnie ci sprzęgło i bedzie szarpało silnikiem przy zmianie biegów
chętny na to ? ?
PS 2 : własciwie to mozesz sobie pogazowac na sprzęgle - bedzie wtedy żwawszy
po co gazować non stop na luzie bez sprzegla ?
Chcesz ostrzej ruszyc - wciskasz sprzeglo, dajesz gaz i puszczasz sprzeglo
PS 3 : jeszcze inna alternatywa to przesiadka do diesla ale bez turbiny
Bedziesz mógł całymi dniami gazowac na postoju
Tylko nie zapomnij o przyspieszeniu pół minuty do 120 kmh 
Pewnie mu chodziło aby chociaz 200 obrotów podskoczyło - a wtedy napewno musimy chociaz ten 1cm wdusic. To tylko 10mm i na nodze pod butem tego bardzo nie czujemy! Myslisz że depnąłeś 2 mm a to bedzie 2 cm, chyba nie musze tłumaczyc tego
- to tak na marginesie.
Główny wątek to mulenie , więc tak:
poczytałem troche i wszystko sie zgadza z moimi odczuciami, mianowicie :
- tak jak pisałem, jest czujnik który opóźnia troche reakcje.
Ma to na celu aby łagodniej przeniesc zmiane biegu. Na wcisniętym sprzęgle, pedał gazu będzie "żwawszy".
Zapewniam cie że masz wszystko wporządku bo jeździłem innymi , nowszymi tdi też , i w kazdym jest identycznie. Przeciez w niczym to nie przeszkadza
Lubisz gazowac to kup sobie benzyne
Dieselkiem nie musisz gazować - ma on ogromny moment obrotowy i ciagnie juz od niskich obrotów.
Krystian1986x napisał(a):Wiem jak jest w innych golfach i gaz reaguje szybko na kazdy nacik na niego...
Tak, ale w benzynach
Zauwazyłem też że szybko reaguje 1.9Diesel.
TDI ma tak jak napisałem - tak ma być, tak jest prawidłowo , i nie przeszkadza to w niczym.
Mam nadzieję iż rozwiałem wątpliwości
PS: chcesz to mozesz ominąć czujnik - bedziesz gazował jak Benzyną
ale szybciej padnie ci sprzęgło i bedzie szarpało silnikiem przy zmianie biegów
chętny na to ? ?
PS 2 : własciwie to mozesz sobie pogazowac na sprzęgle - bedzie wtedy żwawszy
po co gazować non stop na luzie bez sprzegla ?
Chcesz ostrzej ruszyc - wciskasz sprzeglo, dajesz gaz i puszczasz sprzeglo
PS 3 : jeszcze inna alternatywa to przesiadka do diesla ale bez turbiny
Bedziesz mógł całymi dniami gazowac na postoju
Tylko nie zapomnij o przyspieszeniu pół minuty do 120 kmh 
Mój golfik
-

slawek5t - Members