Witam. widzialem juz podobny temat, lecz mój problem jest troszeczke inny.
No więc kupiłem dzisiaj golfika, 1.9 tdi świeżo sprowadzonego z niemiec. Nie mam obrotomierza ale przy pewnych obrotach samochod wchodzi w dziwne drgania, jak by jechal po tarce. Nie mam zielonego pojecia co to moze byc, najczeciej jest tak na 4 biegu przy srednich obrotach.
Prosil bym o porade co to moze byc i ile moze kosztowac ew. naprawa
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Wskieusz, przyczyn może byc sporo.
Chociażby prześlizgujące sprzęgło, źle wywarzone koła, uszkodzone mocowania silnika, nastawnik pompy wtryskowej.
Wypnij wtyczkę ze skrzyni biegów i przejedź się aby zobaczyć czy szarpanie ustało. Na czas wypięcia kostki nie bedzie Ci działal prędkościomierz, więc tym się nie przejmuj. Jeżeli szarpanie ustanie to masz nastawnik pompy do czyszczenia/wymiany (o tym bylo mnóstwo na forum więc napewno koszty i inne detale z tym związane znajdziesz)
Chociażby prześlizgujące sprzęgło, źle wywarzone koła, uszkodzone mocowania silnika, nastawnik pompy wtryskowej.
Wypnij wtyczkę ze skrzyni biegów i przejedź się aby zobaczyć czy szarpanie ustało. Na czas wypięcia kostki nie bedzie Ci działal prędkościomierz, więc tym się nie przejmuj. Jeżeli szarpanie ustanie to masz nastawnik pompy do czyszczenia/wymiany (o tym bylo mnóstwo na forum więc napewno koszty i inne detale z tym związane znajdziesz)
[shadow=red] Sprzedam 2 x Kawa ZX-6R, 2001r oraz 2004r (636 na wtrysku) [/shadow] Sprzęty w nienagannej kondycji... Więcej info na PW.
-

Repsol - Badacz tematu
Pierwszy diesel Twój ? ... jak zapalisz rano to nie rezonuje cale nadwozie ? deska rozdzielcza itd nie trzęsie sie nie ma bicia na kierownice ? (rzecz najprostrza poduszki silnika)
A może Ty za małe te obroty trzymasz na 4 biegu co
Jak dasz zdejmiesz nogę z gazu i raptownie dodasz gazu to rzuci silnikiem mocno ? I zatrzęsie drążkiem zmiany biegów ? Jak zacznie telepać rozłącz skrzynię (wciśnij i pojeździć na sprzęgle jak się uspokoi, puścisz i pojedzie dalej normalnie to może koło dwumasowe? )
Tu takiego gdybania to wiesz może być dużo może złe dawki paliwa, coś z wtryskiem, pompą.
a najlepiej to podłącz się VAGiem pierw może coś pokarze
A może Ty za małe te obroty trzymasz na 4 biegu co
Jak dasz zdejmiesz nogę z gazu i raptownie dodasz gazu to rzuci silnikiem mocno ? I zatrzęsie drążkiem zmiany biegów ? Jak zacznie telepać rozłącz skrzynię (wciśnij i pojeździć na sprzęgle jak się uspokoi, puścisz i pojedzie dalej normalnie to może koło dwumasowe? )
Tu takiego gdybania to wiesz może być dużo może złe dawki paliwa, coś z wtryskiem, pompą.
a najlepiej to podłącz się VAGiem pierw może coś pokarze
- morsdicti
- Members
tak jest to moj pierwszy własny. Nie mam za niskich obrotow. to sie dzieje rowniez przy wyższych. Bede musiał sie przejechac do jakies specjalisty bo tak nie moze byc, bo z czasem przez te drgania cholera wezmie jakąs część i dopiero bedzie gratka. Normalnie jak go pale rano to nic sie niedzieje, przy ruszaniu tez nie, czasem przy 4-5 sa te drgania, jechałem 120 na 5 mialem drgania, puscilem gaz by nieprzyspieszal i przestalo, powoli dodalem tez nic nie drgalo. A potem znowu to samo.
-

Wskieusz - Berbeć
Wskieusz napisał(a):kupiłem dzisiaj golfika, 1.9 tdi
Wskieusz napisał(a):Nie mam obrotomierza
hmmm szczerze - nie widziałem TDI bez obrotomierza jeszcze ... bez airbagów /beneluxy / bez abs'ów / włosi - ale bez obrotka hmm -może mało widziałem
co do schorzenia - trudny temat przy próbie diagnozowania online - może byc banał - przyhamowane opony - a moze byc też mechanizm różnicowy wyklepany / półoś krzywa ... potrzebujesz mechanika z doświadczeniem - co by osłuchał twoje auto
-

leopard - Members
Wskieusz napisał(a):MMFA AFN 1Z hmmm to sie je ? co to za ustrojstwo?
w sensie - MFA - mini komputer - w zegarach w lewym okienku tam gdzie normalnie jest zegarek elektroniczny - jest wyświetlacz z dodatkowymi funkcjami (temp powietrza na zewnątrz / spalanie / temp oleju) i takie tam ...
AFN/1Z są to symbole silników TDI wkładanych do MK3
AFN=110 KM
1Z=90 KM
-

leopard - Members